Verbale Pupiller v. 2.0.09

Verbale Pupiller v. 2.0.09

- Biennale for ny poesi & publikationsmesse for småforlag

Verbale Pupiller 2009 arrangeres af Litteraturen på Scenen & forlaget (asterisk).

Verbale Pupiller blev afholdt første gang i efteråret 2007. Anden omgang afholdes d. 22-25. oktober 2009 i Århus Kunstbygning og indeholder en poesifestival, en publikationsmesse og en udstilling. I år præsenteres således omkring 40 digtere, 30 kunstnere og 40 små forlag fra hele Norden. Arrangementet byder på oplæsning, performance, udstilling, seminar, bogmesse, koncert mm. Endvidere udgives en 360 siders katalogbog.

Verbale Pupiller er en publikationsmesse, en poesifestival og en udstilling på en og samme tid. Således præsenteres det hele i et totalrum for kunst, litteratur, kritik og formidling, hvor samtalen omkring tingene har flere koordinater at pejle efter.

For yderligere information kontakt festivalinspektør Mathias Kokholm.: kokholmmathias@gmail.com / (+45) 22 95 54 25 eller arrangement og programansvarlig Mads Mygind.: madslmygind@gmail.com & Christoffer Ugilt Jensen.: christofferugilt@gmail.com.

Lille geografi over Verbale Pupiller i andre medier

omtalerPosted by Mathias Kokholm 27 Oct, 2009 11:34
Politiken
(Politikens hjemmeside er håbløs, hvorfor der ikke er et link her. Journalist Johan Vardrup er ikke håbløs og skrev altså d. 16. oktober om Verbale Pupiller.)

Stiften
Kulturelt kinderæg i kunstbygningen

JP

Udvidet festival for litteraturen

The Daily Avantgaurdian

4 (- 1) x 7 Johannes L. Madsen
Populær- vs. Pupillærlitteratur

P1/P2/Kulturguiden

Lille poesifestival håber på store oplevelser

René Jean Jensen
har filmet et par af oplæsningerne d. 24. oktober med Claus Handberg Christensen,
Peter Laugesen som læser Pentti Saarikoski og Eirikur Örn Nordahl.
De tre film

Undertegnedes egen introduktion til Publikationsmessen på Kunsten.nu
(tidligere bragt i en længere version i kataloget til Tekstallianse 2009 i Oslo)


& & & vi følger løbende op med mere dokumentation og andet...

 • Comments(1)//blog.verbalepupiller.dk/#post104

FØRSTE AFSLØRING & TEKST OM ARRANGEMENTET

præsentation af projektetPosted by Mathias Kokholm 02 Oct, 2009 14:15

­Litteraturen på Scenen & forlaget * (asterisk) præsenterer

VERBALE PUPILLER

Verbale Pupiller blev afholdt første gang i efteråret 2007. Anden omgang afholdes d. 22-25. oktober 2009 i Århus Kunstbygning og indeholder en poesifestival, en publikationsmesse og en udstilling. I år præsenteres således omkring 40 digtere, 30 kunstnere og 40 små forlag fra hele Norden. Arrangementet byder på oplæsning, performance, udstilling, seminar, bogmesse, koncert mm. Endvidere udgives en 360 siders katalogbog.

***

POESIFESTIVAL

Verbale Pupiller er en international festival for ny poesi. Oprindeligt funderet i et skandinavisk perspektiv, om end vi bestræber os på ikke at lade os begrænse af geografien. Det gør poesien ikke, den bevæger sig... Det ny skal således forstås som bevægelse, poesiens bevægelser fra en diskurs til en anden og blandt andre medier og kunstarter for eksempel. Hvad er poesiens situation og position i samtiden, hvad påvirkes den af og hvad påvirker den.

Enkelte af de deltagende digtere vil også besøge Forfatterskolen i København, hvor de vil læse op ved et offentligt arrangement og deltage i undervisning på skolen. Derudover vil Århus Universitet afholde et seminar hvor poesiens situation og position behandles i dialog med de litterære studier. Desuden vil der være en række begivenheder på Århus Kommunes Biblioteker som ligger i forlængelse af arrangementet.

De deltagende digtere er.:

Charles Bernstein (USA), Niels Frank (Danmark), Cia Rinne (Finland), Morten Søndergaard (Danmark), Palle Sigsgaard (Danmark), Karl Larson (Sverige), Lene Asp (Danmark), Annelie Axén (Sverige), Jan Erik Vold (Norge) Peter Waterhouse (Østrig), Tua Forsström (Finland), Johan Jönson (Sverige)Claus Handberg Christensen(Danmark), Eiríkur Örn (Island), Khal Allan (Danmark), Ron Winkler (Tyskland), Anja Utler (Tyskland), Ann Cotten (Tyskland), Er de Sjældne (Danmark) og flere i vente…

PUBLIKATIONSMESSE

Verbale Pupiller er en publikationsmesse for små og mellemstore forlag, samt tidsskrifter fra Skandinavien, som alle opererer med et ønske om en eller anden form for uafhængighed og idealisme. Således er der tale om aktører som har en vilje til at etablere et alternativ til det eksisterende kredsløb og offentligheden. Udstillerne er alle primært funderet indenfor arbejdet med billedkunst og/eller litteratur. Mange af de deltagende forlag og tidsskrifter er kunstnerdrevne platforme eller at betragte som værktøjer for produktion og distribution af kunstnerisk materiale. Hermed placerer de fleste sig et sted mellem kunst og formidling, hvorfor netop udstillinger og bogmesser er væsentlige måder at møde sit publikum på.

De udstillende forlag fra Skandinavien er.:

Rönnels Antikvariat, Bokbål, Den blå port, Space Poetry, Litlive, Fingerprint, OEI, Kønst, Arena, Edition After Hand, Apparatur, Geiger Records, Dada Invest, hurricane, diafrag, A shoel of mackerel, ARK, * (asterisk), Space Poetry, Koordinat, Distribusjon, Torpedo, OEI editör, Standart, attåt, Forlaget Attåt, Edition og flere i vente...

UDSTILLING

Verbale Pupiller er en udstilling med værker fra 28 danske og udenlandske billedkunstnere. Kunstnerne arbejder i deres værker alle med forskellige bogmæssigheder i form af tekst, bog-lighed, narration, o.lign, og trækker således referencer til såvel bogen, litteraturen, skriften - og resten af arrangementet Verbale Pupiller. Installeringen af udstillingen giver mindelser om den måde bøger opstilles og ordnes på; efter forskellige, måske ikke altid helt gennemskuelige, systematikker og principper. Udstillingen er som en vandring langs en meget lang bogreol, hvor man, mens man måske ledte efter noget helt andet, kan distraheres og falde over noget uventet nyt og ukendt.

Deltagende kunstnere:

Monica Aasprong, Jacob Borges, Anders Bonnesen, Jan Bäcklund, Jesper Fabricius, Signe Frederiksen, Gudrun Hasle, Ulrik Heltoft, Peter Holst Henckel, Kasper Hesselbjerg, Hilarius Hofstede, Amel Ibrahimovic , Elsebeth Jørgensen, Jane Jin Kaisen, Jeuno JE Kim, Jacob Nielsen & Jonas Seeberg , Jørgen Michaelsen, Lasse Krog Møller, Karen Petersen , Anne-Mette Schultz, Kirstine Strømberg, Torben Ribe,

***

Verbale Pupiller er altså en publikationsmesse, en poesifestival og en udstilling på en og samme tid. Således præsenteres det hele i et totalrum for kunst, litteratur, kritik og formidling, hvor samtalen omkring tingene har flere koordinater at pejle efter. Erfaringer og perspektiver udveksles således på tværs af geografi og kunstform, mellem aktører, kunstnere og publikum.


***


Program

20 oktober
POETRY TODAY (seminar)
Århus Universitet

21. oktober
POETRY TODAY (seminar)
Århus Universitet

21. oktober
BERNSTEIN & FRANK (oplæsning)
Forfatterskolen (Kbh.)


22. oktober
VERBALE PUPILLER (åbning & oplæsning)
Århus Kunstbygning

23. oktober
VERBALE PUPILLER (fernisering af udstilling, oplæsning & koncert)
Århus Kunstbygning

24. oktober
VERBALE PUPILLER (åbning af bogmesse, reception, oplæsning & koncert)
Århus Kunstbygning

25. oktober
VERBALE PUPILLER (bogmesse, oplæsning, koncert & afrunding)
Århus Kunstbygning


25. oktober
PETER WATERHOUSE (oplæsning)
Bakkehuset (Kbh.)

26. oktober
3xTYSK / DANSK (oplæsning)
Forfatterskolen (Kbh.) • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post103

02/10 VERBALE PUPILLER FORSMAG #1

præsentation af projektetPosted by Mathias Kokholm 02 Oct, 2009 07:42

KuffertReception på Hovedbiblioteket

fredag 2. oktober kl. 16.00

Morten Søndergaard (& Jorge Luis Borges)

Lasse Krog Møller

Mathias Kokholm

Fredag d. 2. oktober holdes der kuffertreception på Hovedbiblioteket i Århus. Anledningen er den forestående poesifestival, publikationsmesse & udstilling Verbale Pupiller, som afholdes d. 22-25. Oktober i Århus Kunstbygning.

Kufferten indeholder en mængde tryksager, bøger og objekter, som i en eller anden grad udfordrer vores vante omgang med bogen, hvad enten vi taler om billedkunst eller litteratur. Sagerne er alle karakteristiske ved dels at antage en særlig form og dels ved at blive udgivet/distribueret af mindre forlag/tidsskrifter.

Forfatter Morten Søndergaard, billedkunstner Lasse Krog Møller og redaktør Mathias Kokholm vil i fællesskab samtale med hinanden og publikum om disse sager. De vil både tage udgangspunkt i den enkelte mærkværdige publikation og generelt tale om feltet for kunstpublikationer, tidsskrifter, bogobjekter og alternative litterære udgivelser, som i disse år vokser hastigt. Morten Søndergaard vil desuden læse op af egne tekster og enkelte af den argentinske forfatter Jorge Luis Borges, som knytter sig til bogen som fænomen, biblioteker, kufferter, arkiver og andre antikverede steder…

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post102

24/9 OPLÆSNINGSRÆKKE PÅ LYNFABRIKKEN FEAT. VERBALE PUPILLER

omtalerPosted by Mathias Kokholm 21 Sep, 2009 11:33
Verbale Pupiller udgiver klistermærkedigtsamling til gaden.
Reception og oplæsning på LYNfabrikken d. 24. september. m.
Bjørn Friis Thomsen, Olga Ravn, Rasmus Halling Nielsen og Asta Olivia Nordenhoff.

Litteraturen på Scenen afholder for anden gang begivenheden Verbale Pupiller - international festival for ny poesi og publikationsmesse for småforlag. Det sker d. 22-25 oktober i Århus Kunstbygning. Første gang arrangementet så dagens lys var i 2007. I år udvides projektets rækkevidde markant, hvormed vi – udover den oprindelige nordiske fundering – i år præsenterer forfattere og forlag fra Nord Amerika, Tyskland, Frankrig og Østrig.

Som optakt til Verbale Pupiller udgives en digtsamling bestående af 8 tekster trykt på klistermærker. Hertil bidrager fire danske, to svenske og to norske digtere, nemlig: Bjørn Friis Thomsen, Olga Ravn, Rasmus Halling Nielsen, Asta Olivia Nordenhoff , Peder Alexis Olsson, Mathilde Roos, Sigurd Tenningen og Vilde Heggem.

I forbindelse med udgivelsen afholdes torsdag d. 24. september et oplæsningsarrangement som reception for samlingen. Her vil de fire danske bidragydere læse op. Klistermærkedigtsamlingen vil naturligvis være tilgængelig denne aften, såvel som yderligere information om Verbale Pupiller vil blive afsløret.

Arrangementet begynder kl. 20.00, og entreen er 30 kroner.

Det endelige program for festivalen er næsten komplet og vi glæder os til at offentliggøre den imponerende deltagerliste.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post101

SMÅFORLAG PÅ BOGMESSE

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 11 Mar, 2009 13:04
Ved festivalen Vild med Ord samles en række litterære og kunstneriske småforlag på en fællesstand. Her præsenteres et snit af, hvad der udgives af trykt materiale, der lægger sig i forlængelse af en tradition for eksperimenterende tidsskrifter, bogværker og formidlingen af litteratur og samtidskunst.

hurricane . diafrag . After Hand . Space Poetry . forlaget *[asterisk] . Verbale Pupiller Litlive . ARK . Forlaget Hjørring . forlaget 28/6 . Forlaget [FINGERPRINT] . Geiger Records . Jorinde & Joringel

Vild med Ord [www.vildmedord.dk] / Ridehuset - Århus / d 14-15 marts / ca kl 10-18


 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post100

Tekstallianse 2008 i Oslo

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 21 Aug, 2008 10:24

Blog Image

I weekenden drager Verbale Pupiller nord på for at deltage i premieren på et nyt fænomen; bogmessen Tekstallianse.

Ved arrangementet vil Verbale Pupiller præsentere eget projekt og medbringe sager fra en række litterære og kunstneriske småforlag fra Danmark.

Tekstallianse 2008

Helgen 23.-24. august samles over 80 småforlag, litteraturfestivaler, tidsskrifter, organisasjoner og nettverk fra Norden, Skottland, USA og Canada på Litteraturhuset. Tekstallianse 2008 er en messe og en festival som viser frem bredden og mangfoldet blant små, mellomstore og mer eller mindre uavhengige og idealistiske aktører innen litteratur, musikk, billedkunst og teater. Felles for alle utstillerne er en vilje til å etablere et alternativ til den kulturelle offentligheten de store forlagene og de største avisredaksjonene representerer.

Arrangementet rommer både en messe og et live-program. Publikum kan gjøre seg kjent med bøker, tidsskrifter og andre publikasjoner, samtidig som det vil foregå opplesninger, foredrag, panelsamtaler, debatter, lanseringer og konserter. Litteraturhusets Wergelandsal brukes som utstillingsrom, mens scenen vil befinne seg i Nedjma- og Amalie Skramsalen.

Tekstallianse 2008 er en videreføring av idéinnholdet i Bergensbrag i Bergen 2004 og i København 2006, som samlet norske og danske litterære småforlag og tidsskrifter. Tekstallianse er også inspirert av den årlige Textmässan i Stockholm, som samler de svenske småforlagene og tidsskriftene. Til sammen framstår Tekstallianse 2008 antakeligvis som den bredeste presentasjonen av en alternativ kunstnerisk og kritisk offentlighet man noen gang har sett i Norge.

Dette er første gang Tekstallianse gjennomføres. Planen er at det vil bli et årlig arrangement. Initiativet er et samarbeid mellom Audiatur, Feil Forlag, Forlaget Attåt, Gasspedal, Nypoesi, Utflukt og Vagant.

Alle arrangementene har fri entré.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post99

SPOT på Lyd+Litteratur

omtalerPosted by Mathias Kokholm 03 Jun, 2008 13:17

LYD+LITTERATUR
D. 7. Juni på SPOT i Århus Kunstbygning
18:20 Claus Beck-Nielsen Memorial
20:20 UKON & Njurmännen


UKON & Njurmännen

Blog Image

Poeten og psykologen Ulf Karl Olov Nilsson (f. 1965) har siden 1990 (debut: Kung-kung) udgivet ni bøger, der har placeret ham som en af Sveriges mest interessante og vellidte konceptuelle digtere, bl.a. med bøgerne Block (2005) og Stammar (2002). Hans seneste digtsamling Synopsis udkom i efteråret 2007.

I Synopsis forskyder UKON digterrollen i retning af samler/ registrant/medium –redigeringsarbejde som praksis – idet samlingen består af bearbejdede tekster, som han selv eller andre allerede har skrevet. Foruden en valgtale, liste over henrettelsesmetoder i USA, et digt til ægget (dav Højholt) og mange andre sære tekster. 'Synopsis' betyder overblik og Synopsis er således et katalog over teksttyper.
I bogen opstår et inklusivt og sidestillende spil, hvor flere stemmer og diskurser etablerer forskellige udsigelsespositioner inden for digtets korpus. Digtene kan karakteriseres som en art performative digte, med koncepter, systemer og lister, men fremstår både inderlige og personlige, på grænsen mellem humor og alvor.

Synopsis indeholder også en cd med en radikalt, voldsomt og humoristisk operalibretto, som UKON har lydliggjort i samarbejde med Njurmännen.

Njurmännen har siden 1984 været et særligt fænomen på den musikalske undergrundsscene i Sverige. Bandet har udgivet en lang række indspilninger oftest på kassettebånd, men også CD og vinyl. Senest har det svenske Börft Records genudgivet deres første bånd på vinyl. Njurmännen har altid befundet sig i grænsefeltet mellem populærmusik og avantgarde. I samarbejdet med UKON har de bevæget sig ind i et nyt felt med den svenske tekst/lydtradition, med poesi og elektronisk musik, der tager form fra begyndelsen af 1960erne og ligger i forlængelse af internationale lydbølger, der igen krydser med den sprogmaterialistiske skole, som UKON placerer sig i forlængelse af.

:::LYT:::

:::LÆS:::

Claus Beck-Nielsen Memorial

Blog Image

Det er ikke nogen overdrivelse at sige, at forfatteren, dramatikeren og sangskriveren Claus Beck-Nielsen, der gik bort i 2001, var enestående i det danske kunstliv. Claus Beck-Nielsen var en grænseoverskridende og radikal kunstner, der markerede sig stærkt i mange medier og gennem markante kunstneriske aktioner i sit forsøg på at undersøge en flydende, moderne identitet. Siden 2001 har organisationen Das Beckwerk videreført den kunstneriske arv gennem talrige, overvejende politisk ladede aktiviteter som det nomadiske demokrati-projekt, der bragte Das Beckwerk til både Afghanistan, Irak og Iran. Das Beckwerk udsendte i 2006 ligeledes albummet The European Dream Scream, med Claus Beck-Nielsen Memorial – et band, der viderefører den musikalske arv efter Claus Beck-Nielsen. I front for Claus Beck-Nielsen Memorial står Some Body – en anonymiseret krop, der fremfører sangene og glider uden om den typiske fokus på forsangerens personlighed. Claus Beck-Nielsen Memorial har netop (d. 3. juni 2008) deres andet album, Freedom on the March.

Der er tale om et storslået værk, hvor medrivende og stærkt melodisk sangskrivning går hånd i hånd med tekster, som på skarpt sorthumoristisk, smertefuld og grum vis hudfletter en moderne identitet i spændingsfeltet mellem det meget private og det storpolitiske, mellem den hviskende, intime bekendelse og det imperiale magtsprogs torden. Freedom on the March finder sit udtryk i en sammenspillet band-feeling og et amerikansk udtryk.

”I’m not Robert Zimmerman” hedder det selvironisk i undertitlen på nummeret ”Fields of Arizona”. Og nej, Some Body er ikke Robert Zimmerman/Bob Dylan, men faktisk præsenterer Claus Beck-Nielsen Memorial på Freedom on the March en række sange, der tåler sammenligning med Dylans evne til på flertydig vis at indkredse det personlige og det politiske i sange, hvor traditionsbevidsthed møder en ekspressiv og visionær sproglig performance.


:::LYT:::
:::LYT::: • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post98

I morgen d. 15. maj - INTIMATE BUREAUCRACIES

omtalerPosted by Mathias Kokholm 14 May, 2008 10:11

Copenhagen Doctoral School in Cultural Studies invites to a workshop on

INTIMATE BUREAUCRACIES

Invited Speakers:

Søren Andreasen, Jan Bäcklund, Jakob Jakobsen and Jørgen Michaelsen

Ina Blom

Mathias Kokholm

Jacob Lillemose

Craig Saper

Organised by Lars Bang Larsen

Thursday May 15, 2008

10:00am – 18:00pm

Copenhagen University, Amager

Lecture hall: 27.1.49 (Building 27, Njalsgade 124-126)

(For registration please send a mail to Kirsten Zeuthen at cds@hum.ku.dk)

The workshop seeks to discuss networked or group-based forms of art, and related strategies for infiltrating and taking over the means of art’s production and mediation.

During the last decade or so it has become a staple of contemporary art that artists produce work under collective or corporate identities. However already in the 1960s practitioners of Mail Art, Conceptual Art and Fluxus mimicked corporate and institutional structures or used the visuality of a mass bureaucratised culture (stamps, forms, diagrams, the academic textbook, etc.).

In his book Networked Art (2001), Craig Saper develops the term intimate bureaucracies to describe networked artistic strategies in which bureaucratic forms and types of organisation are used to open up a field across media. Thereby the art work is constituted in a social situation of many senders and receivers. The concept of the intimate bureaucracy thereby takes the idea of the network beyond the internet, but also departs from networking as a superficial and exclusive form of socialization. In terms of artistic results, the intimate bureaucracy often takes the form of secret codes, idiosyncratic works, and hermetic poetry that are shared in gift economies and through low-key media such as fanzines. In this way, the artistic network tends to become a conspiracy whose preferred mode of address is a form of narrowcast (rather than broadcast). This opens up to unheard-of symbolic systems in which the line between authoring and receiving is blurred in the transmission to many, minor audiences. In so doing, the intimate bureaucracy obviously undermines cultures of publicity and the way these calibrate experience to mass audiences.

Blog Image

Collective authorship in visual art is usually addressed in non-intimate terms: The artists group is explained by way of pop cultural ‘packaging’ (the rock band), or in terms of avant-garde myth with its ethos of mobilisation. The concept of intimate bureaucracies clearly makes for a different angle on this discussion, and at the same time articulates a critical ethos that differs from for example institutional critique and art activism.

The speakers will cover themes and subjects ranging from the neo-avantgardes of the 1960s up to today’s Internet art and alternative publishing scenes.

Program

10.00 – 10.15 Coffee and registration

10.15 - 10.30 Welcome / Lars Bang Larsen (Ph.D. candidate, Dept. of Art History, University of Copenhagen)

10.30 - 11.00 Craig Saper (Professor, Dept. of English, University of Central Florida)

Intimate Bureaucracies: From Art to Urban Planning and a neo bolo' bolo

What does this oxymoron mean? How does it relate to art practices? How does art become a vehicle for community building and social experiments?

11.00 – 12.00 Ina Blom (Associate Professor, Institute for Philosophy, Classics, History of Art and Ideas, University of Oslo)
Inventing sociality with Ray Johnson
If any one tendency could be said to have marked art of the last decade, it would surely be the return of the notion of “the social” as the master trope for critical art practices. An increasing number of works are conceived, performed and received within a framework that describes artworks primarily in terms of the social relations they engender or operate within. The essence of this shift is a certain literalist impulse that somehow guarantees that this perspective does not remain at the level of conceptual analysis only (a sociological form of analysis encircling an object already defined as “aesthetic”) but is performed as the very content of works themselves. In a very real sense such works may provide a reflexive methodology in that they serve to objectify the relations between the persons, groups or institutions that get involved in them, deploying social rather than primarily visual technologies, and engendering social rather than primarily visual scenarios or projections. However, a different approach emerges once one pays attention to the idiosyncratic postal performance of american artist Ray Johnson: an approach centered less on objectifying social relations than on inventing sociality.

Blog Image

12.00 – 13.00 Lunch

13.00 – 14.45 Søren Andreasen, Jan Bäcklund, Jakob Jakobsen, Jørgen Michaelsen (visual artists)
Extra Subject: Koncern° Revisited

Initiated by the artists Søren Andreasen, Jan Bäcklund, Jakob Jakobsen and Jørgen Michaelsen, the Copenhagen-based artists group Koncern° existed betweeen 1989 and 1993. Conceived as a common subject or an extra subject Koncern° focused on discursive and organisational agency, disseminated through the publication Koncern˚– Skrift for kunstnerisk-filosofisk grundforskning (Koncern° - Publication for Artistic-Philosophical Basic Research). Beyond this, the extra subject realised projects and exhibitions under the name Koncern° – Netværk for kreativ kommunikation (K°NKK) (Koncern° - Network for Creative Communication), and engendered yet another version of itself for purposes of propaganda and mobilisation, called Koncern° Communiqué/Collection Koncern° Copenhagen (K°C/CK°C).

A sort of cliffhanger on the 1980s, Koncern° went against the grain of the decade’s slant towards traditional media and individual authors, and in this way anticipated collaborative strategies on the 1990s Copenhagen art scene. In four short presentations, Andreasen, Bäcklund, Jakobsen and Michaelsen will discuss and contextualise Koncern°.

14.45 – 15.05 Coffee

15.05 – 15.45 Craig Saper

The Test

“Thinking is preeminently an art; knowledge and propositions, which are

the products of thinking, are works of art, as much so as statuary and

symphonies.” (John Dewey)

The Wechsler Intelligence Scale for Children - Revised (WISC-R), was developed and designed by David Weschler. It was developed in 1949, revised in 1974, and is still in use today, this intelligence test for children, 6 through 16, does not depend on the ability to read or write to complete the test, and, therefore, depends on visual and conceptual comprehension often associated with the arts. It could be that the IQ test is also a test of sociopoetic ability.

15.45 – 16.30 Jacob Lillemose (Ph.D. candidate, Dept. of Art History, University of Copenhagen)
Make Your Own System! The Network Aesthetics of Heath Bunting

Since 2004 the artist Heath Bunting has been working on a complete [sic] map of the “institutional status system” in the UK in order to make it visible and facilitate movement within it. So far the project entitled The Status Project has manifested itself in a constructed identity that has voted at local elections. Furthermore as a result of charges of terrorism against him, Bunting has integrated the map of the status system with a map of anti-terror laws. In 2001 Bunting crossed most of Europe’s internal borders outside the official border post and published the information online, but it was only accessible to people with an IP address outside Europe and North America. These and a number of other projects from Heath Bunting’s oeuvre involving system mapping and making will be the topic of this talk. The general focus will be the relation between human activity and system logic that the various projects construct. And the general question asked will be, how this relation can be used as a means of subversion, empowerment and play.

16.30 – 16.45 Coffee and beer

16.45 – 17.30 Mathias Kokholm (MA candidate, Nordic Languages, Aarhus University)

Extravagant Little Magazines

The new experimental/conceptual literature and art have in recent history developed in smaller scenes and within modest publicity frames – in artistic, social and political systems and networks beyond the dominant culture. These scenes have created alternative infrastructures – intimate bureaucracies – for the publishing and distribution of artistic material, based on certain relational and organisational conditions; conditions that have generated new aesthetic options. With a view to introducing the contemporary Danish experimental publishing scene of artists books, printed matter and small magazines, this talk will focus on art publications using or inhabiting conceptual or formal strategies of periodicals, such as ARK, * (asterisk), Pist Protta, Referat and Extravaganter.

17.30 – 18.00 Evaluation

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post96

OEI!!! - for fuld udblæsning

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 02 May, 2008 14:48

Det fantastiske svenske forlag OEI editör med telefonbogstidsskriftet OEI udsender nyt nr. om redaktionel æstetik, holder release-fest i Malmö d. 5. maj og seminar + oplæsning i Stockholm d. 10. maj. &&& til juni udgiver de en montage af essays og poesi med den amerikanske digter Charles Bernstein.

Blog Image

MALMÖ-RELEASE för OEI # 3738 ([R]Ed.est.; redaktionell estetik)
Gregers Antikvariat, Helmfeltsgatan 5, Malmö
Måndagen den femte maj klockan nitton noll och noll

Uppläsning: Karl Larsson
Uppspelning av text/ljudkomposition: Mathias Kristersson
Försäljning av tidskrifter och böcker
Potentiella samtal och möten

*

OEI Poetry Area; Extension #5 (Stochholm):
Christophe Hanna, Olivier Quintyn, Franck Leibovici, Ida Börjel, UKON,
Johan Jönson.

Lördagen den 10 maj

Kl. 14.0017.00:
De tre franska poesi-, montage- och dokumentteoretikerna Christophe Hanna,
Olivier Quintyn och Franck Leibovici föreläser om redaktionen som konstnärlig arbetsform, estetisk informationshantering, montagets och collagets potentialer idag. Dessutom: presentation av bokserien "Forbidden Beach" för samtida
teori. Språk: engelska

Kl. 19.30:
Teoretiska performancer, projektioner, sonora virussamplingar och uppläsningar av Hanna, Quintyn, Leibovici, Börjel, UKON och Jönson. Dessutom: Stockholmsrelease för Börjels nya bok "Konsumentköplagen: juris lyrik" och för det nya dubbelnumret av OEI om "redaktionell estetik".

Plats:
Index. The Swedish Contemporary Art Foundation
Kungsbrostrand 19
Stockholm

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post95

Kritiker nr. 8 på gaden

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 02 May, 2008 14:34

Et nyt nummer af det skandinaviske tidsskrift Kritiker er udkommet. Det skulle gerne ramme de danske postkasser i morgen.Blog ImageREDAKTIONELLT/REDAKTIONELT/REDAKSJONELT
Daniela Floman En knappnål i en metropol

RECENSION/ANMELDELSE
Susanne Christensen Forskeract – følg med –expand. Om Arne Melbergs Selvskrevet
– om selvframstilling i litteraturen
Pär Hansson Gör det här på riktigt. Om Maria Vedins Ge mig diesel
Øystein Vidnes «Tidens trauma har valt mig till spelplats». Om Maja Lundgrens
Myggor och tigrar
Kristian Husted Disse fra alle aviarier fraværende fugle. Om Morten Søndergaards
Hjertets abe sparker sig fri
Magnus William-Olsson Tvivlet som tillflykt. Om Palle Sigsgaards Glitrende støv danser
Anna Katharina Schaffner Zaroum! Pow! Om Cia Rinnes archives zaroum
John Swedenmark Ett too much som till slut övertygar. Om Peter Mickwitz’
Där bara diset återstår av paradiset

ESSÄ/ESSAY
Kari Løvaas Skriftspråket som høreapparat
Jyrki Kiiskinen Språket, djungeln och oändligheten
Thomas Hvid Kromann Litteraturens dobbelte statsborgerskab

INTERVJU/INTERVIEW
Paul Comstock Oppmerksomhetsøkonomi. Intervju med Richard Lanham

KORRESPONDENTBREV
Daniela Floman / Joar Tiberg Återknytningsrum

BILDTEXT/BILLEDTEKST
Filip Luyckx Veronica Brovall: Å videreføre den abrupte undergangen

ENKÄT/ENQUÊTE/ENQUETE
Kritiker 22 Carl-Johan Malmberg
Kritiker 23 Mette Sandbye
Kritiker 24 Pablo Henrik Llambias

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post94

LYD+LITTERATUR#6 - programmet er klar

omtalerPosted by Mathias Kokholm 31 Mar, 2008 14:20

Blog Image

PROGRAM:

9/4 - DAG #1 - Musikcaféen / Mejlgade 53 / Århus

Aerobic Lyrik
Eiríkur Örn Nordahl (Island)
Claus Beck-Nielsen Memorial

10/4 - DAG #2 - Musikcaféen / Mejlgade 53 / Århus

Jaap Blonk (Holland)
Lars Skinnebach & Jørgen Teller
KINSKI - Per V & Ole D & Torkman Souljah

11/4 - DAG #3 - Rum46 / Studsgade 46 / Århus

Magnetic Migration Music (Seminar/Workshop + Performance) - (Skotland)
Jaap Blonk (Dada / Schwitters)
Lene Asp & Mark Kellaway

Læs mere om de deltagende kunstnere her

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post93

Seminar om Victor B. Andersens maskinfabrik & publikationsmessen Publ.Up4 nu på lørdag

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 27 Mar, 2008 15:28
Blog ImageSeminar om tidsskriftet Victor B. Andersens maskinfabrik
- Forskellige stemmer behandler et af de væsentlige fænomener fra de sidste 30 års kunst- og kulturhistorie og giver bud på dens indskrivning og betydning i samtiden
.

Victor B Andersens maskinfabrik er, i videste forstand, emnet for dette seminar. Det er hensigten at give publikum et indblik i en vidtfavnende og mangfoldig praksis som både omfatter et tidsskrift, forlagspraksis, café-kultur, annonceøkonomi, samt ikke mindst samarbejder på tværs af alle de nævnte discipliner og de fleste kendte kunstarter.

Et tidsskrift og en fabrik med så mange forskelligartede produktioner kræver naturligvis et særligt panel af stemmer. Ved seminaret inddrages både de som har erindringerne og anekdoterne fra da det hele startede og de som ser det udefra og kan perspektiver til samtid og historie. Væsentligt er det at alle de talende kommer med praksisser af væsentlig forskellig art, for at kunne mønstre de mange grene af Victor B. Andersens maskinfabriks virke.

Arrangementet bestræber sig således på at sammensætte et mangfoldigt billede af tradition og samtid. Kunstnere, kuratorer, forfattere, formidlere og kritikere vil således levere et levende og fagligt arrangement.

Arrangementet indeholder desuden en række kunstneriske bidrag i form af film, udstillinger, koncert og oplæsning.

PROGRAM Lørdag d. 29. marts, kl. 11-18 - fri entré:

- på Kasernescenen / Langelandsgade 139 / Århus

Velkomst/Åbning

11:00 Åbning v. Mathias Kokholm & Morten Søndergaard

Receptionsformer - ord(for)styrer Mathias Kokholm
11:30 Mikkel Bolt
12:15 Marianne Ping Huang

13:00 – 13:45 frokostpause

Praksisformer - ord(for)styrer Morten Søndergaard
13:45 Martin Glaz Serup
14:30 Jens Juul Nielsen
15:15 afsluttende debat med Kenn André Stilling og Helle Rafn

pause

Performance
17:00 Koncert med Peter Laugesen og Singvogel

læs mere her
Blog ImagePUBL.UP 4
- En række forlag og udgivere viser eksempler på deres udgivelser af tidsskrifter, bøger, og lignende trykt materiale indenfor kunstpublikationsfeltet

Sideløbende med seminaret afholder forlaget * [Asterisk] og kunsttidsskriftet ARK for fjerde gang publikationsmessen PUBL.UP, som præsenterer et udvalg af, hvad der lige nu udgives af trykt materiale, som lægger sig i forlængelse af en tradition for eksperimenterende tidsskrifter, bogværker og formidling af samtidskunst. Omkring 30 forlag og tidsskrifter præsenteres ved dette arrangement med stande og udstillinger.

Bogmessen kører selvstændigt men samtidigt og gensidigt med seminaret og kommenterer således på den særlige publiceringspraksis, formidling og levendegørelse af kunsten, som Victor B. Andersens maskinfabrik var en af de første til at praktisere og som dele af samtidskunsten i dag kan siges at opererer i forlængelse af.

*

Publikum inviteres således ind i et levende rum, hvor kunstnerisk praksis og formidling åbner op for traditioner og bud på samtidskunstens væsen, med særlig vægt på publikationen som distributør af kunstnerisk materiale. Det særlige ved dette arrangement og det felt som behandles og levendegøres er at det befinder sig i øjenhøjde med sit publikum. Kunstnerne og deres produktioner er til stede og med til diskussion, samtidig med at de fleste af de udstillede og behandlede værker kan befamles, besigtiges og erhverves for minimale summer.

Lørdag d. 29. marts, kl. 12-18 - fri entré
Kasernescenen / Langelandsgade 139 / Århus

Deltagende forlag:

adressens forlag,
Anblik,
Ark,
Beebop,
Bjørn Ignatius Øckenholts Forlag,
Ctrl+Z Publishing,
dada-invest,
Det Fri Universitet i København,
Diafrag art & publishing,
Edition After Hand,
Extravaganter,
Fluens Forlag,
Forlaget * [asterisk],
Galleri Image,
Gas,
Gray Monad Matter,
Hvidpapirfeber,
Hurricane Publishing,
Info Centre,
Infopool,
Kabinetryk,
Koncern,
Mutant (det ny),
Passage,
Passepartout,
Pocket Industries,
Pork Salad Press,
Publikation ( ),
Resonans,
Space Poetry,
Sum,
Victor B Andersens Maskinfabrik

og flere andre ...

Lørdag d. 29. marts, kl. 12-18 - fri entré
- på Kasernescenen / Langelandsgade 139 / Århus
 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post92

På lørdag i Göteborg - alternativ bogmesse - Textival

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 27 Mar, 2008 15:14
På lørdag er der, samtidig med vores egen Publ.Up4, alternativ bogmesse i Göteborg. Det er ganske utroligt som små bogmesser skyder op rundt omkring. I slutningen af april er der tilsvarende bogmesse på Overgaden i København og i Stockholm.

Blog Image
Textival 2008
Möt författare, kulturtidskrifter, fanzines och mindre förlag i klassisk undergroundmiljö på House of Win-Win (Tredje långgatan 13B) i centrala Göteborg.
Lördag 29 mars slår vi upp portarna till andra omgången av Göteborgs alternativa litteraturmässa.
Under en fullspäckad dag kan du som besökare ta del av seminarier, uppläsningar och ett brett och kvalitativt litteraturutbud som är svårt att hitta i den vanliga bokhandeln.

Öppettider 11-18. Entré 30 kr - inklusive ett exemplar av Textivalboken!

På kvällen musik, uppläsningar och bar på Café Publik från kl 18. Välkommen! Vill du bli uppdaterad om Textival? Gå med i vår maillista!

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post91

Invitation til PUBL.UP

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 06 Mar, 2008 11:38


Blog Image
Kære alle.
Det er en fornøjelse igen at kunne invitere jer til Publ.Up. Denne gang for fjerde gang. Denne gang på en lidt anden måde. Og denne gang også i en lidt større skala.

Lørdag d. 29. marts kl. 12-18.
Kasernescenen,
Langelandsgade 139, bygn. 1585
8000 Århus C.

Publ.Up afholdes samtidigt med et seminar om Victor B. Andersens Maskinfabrik [nærmere program følger]. Vi håber at disse to arrangementer afholdt samme tid samme sted vil bringe gavn og fornøjelse til hinanden, og til publikum.

På kasernescenen har vi mere plads til rådighed end vi har haft de tidligere år i rum46. Det vil derfor være muligt for de enkelte forlag at brede sig (næsten) ubegrænset. Udover bordplads, vil det også være muligt at installere eller etablere sig med yderligere ’ting og sager’ eller ligefrem lave et arrangement af en art på standen.

Bogmessen er åben fra kl 12 – 18 og vi afslutter med fælles-spisning.
Vi håber meget at se jer alle, nye som tidligere deltagere. Arrangér evt. kollektiv transport af personer og bøger.
Ligesom de tidligere år modtager og håndterer vi gerne jeres ting, hvis det ikke er muligt for jer selv at komme til stede.

+ TO NYE TILTAG:
I foråret indleder vi arbejdet med det der på længere sigt vil blive en så omfattende, nøjeregnende og autoritativ registrant over publikationsfeltet, som det er muligt.
Den samlede registrant bliver tilgængelig via internettet, hvorfra man kan søge oplysninger om forskellige udgivelser.

Derfor vil vi gerne modtage oplysninger fra jer om det i har udgivet gennem tiden.
Hvad enten der er tale om tidsskrifter, bøger, udsolgte, nu bortkomne, ignorerede, fortrudte, 1 ex. oplag, ISBN-registrerede, pligtafleverede eller ej, vil vi gerne kunne implementere dem i vores registrant. Brug de vedhæftede skemaer og send dem retur.

Vi har ikke intentioner om at bygge en egentlig boghandel, men det forekommer naturligt, at sitets brugere kan bestille tilgængelige publikationer gennem registranten. Enten ved henvisning til jeres sider, eller gennem * [asterisk].

Vi planlægger også at lave en udstilling på Statsbiblioteket med kunstnerbøger. Til denne udstilling vil vi gerne modtage donationer, i form af enkelteksemplarer fra jer. Udstillingen blander nye samtidige udgivelser med ældre klassiske kunstnerbøger fra Statsbibliotekets samlinger.
Det er tanken at udstillingen senere udbygges, omforandres og vokser, og at den kan vises andre steder, og i andre sammenhænge.


Vi håber at se jer alle. Yderligere praktisk information tilflyder løbende.

De bedste hilsner. Publ.Up / * [asterisk] og Ark. • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post89

Oplæsningsrække på LYNfabrikken

programPosted by Mathias Kokholm 21 Feb, 2008 14:07

Næste gang med.:

#2-28/02: Lars Bukdahl / Vagn Steen / Annemette Kure Andersen

Derefter med.:

#3-27/03: Thomas Boberg / Pia Tafdrup / Mads L. Mygind
#4-24/04: Morten Søkilde / Adda Djørup / Palle Sigsgaard
#5-29/05: Preben Major Sørensen / Martin Glaz Serup / Christoffer Ugilt Jensen / Per Aage Brandt
#6-26/06: Carsten René Nielsen / Marianne Larsen / Martin Johs. Møller

Entré: 30 kr. / 6-turs-klippekort til 100 kr.

Sted: LYNfabrikken / Vestergade 49b / Århus / kl. 20:00

Dato: 28/2/2008

Læs mere på.: www.lips.dk

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post88

Åbning af Møllegades boghandel & det store Verbale Pupiller forårsudsalg

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 14 Feb, 2008 12:15
Blog ImageDen 16. februar inviterer Litteraturen på Scenen og Møllegades Boghandel til den officielle åbning af Møllegades Boghandel, en ny skønlitterær boghandel lige over for LiteraturHaus på Nørrebro i København (Møllegade - Nørrebro).

Boghandlen har et særligt fokus på ny nordisk litteratur, oversat verdenslitteratur og udgivelser, hvor litteraturen bevæger sig imod musikken og billedkunsten - eller omvendt. Til åbningen vil der blandt andet være forfatteroplæsninger og musikalske indslag hele dagen.

Receptionen arrangeres i samarbejde med Litteraturen på Scenen og foregår fra kl. 14 til 22, hvor der vil være oplæsninger af bl.a. Morten Søndergaard, Kristina Nya Glaffey, Gitte Broeng, T.S. Høeg, Lars Bukdahl og Niels Lyngsø.

Se programmet her.

*

I forbindelse med åbningen er det muligt at købe det bogobjekt, Litteraturen på Scenen
udgav som en del af Verbale Pupiller-festivalen, til kun 100 kr. Kan man ikke finde vejen forbi
til åbningen, er det også muligt muligt at bestille det pr. mail (mathiaskok@yahoo.dk) for 100
kr. + 50 kr. i forsendelse.

Indholdsfortegnelse.:

1.: den sorte boks
2.: Thomas Hvid Kromann Ulykkelige readymades, zenbuddhistiske bønnebøger, sandpapirbeklædte memoirer etc. - En lille indkredsning af bogobjektets historie (artikel) , udgivet af Verbale Pupiller
3.: Kristian Carlsson (S), udtag fra OEI#33-34-35 (billed/skrift), udgivet af OEI editör
4.: red' *(asterisk), Bunkebo beboerblad (fingeret beboerblad), udgivet af forlaget * (asterisk)
5.: Jesper Fabricius, uden titel (kopiark), udgivet af forlaget Space Poetry
6.: Sophie Pucill, diafrag publication (mobile), udgivet af diafrag publishing
7.:Seimi Nørregaard, Bjergæder (mobile/leporello), udgivet af Hurricane
8.: Claus Ejner, Hva' ska' jeg Bolle (foto), udgivet af forlaget dada-invest
9.: Mikkel Wallentin, Oplysninger (tekst/billed -ark), udgivet af dada-invest
10.: Nico Bleutge (D) & Volker Sielaff (D), udvalgte digte fra Klare Konturen (NB) - på dansk ved Henning Vangsgaard & Postkarte für Nofretete (VS) - på dansk ved Jacob Jonia (digte). Udarbejdet i samarbejde med vores samarbejdspartner Bardinale (tysk poesifestival) af Bjørn Friis Thomsen. Udgivet af Husets Forlag
11.: Jacques Roubau (F), udtag fra Dire la poésie (At sige lyrikken) (digte) - oversat af Steen Bille, udgivet af Verbale Pupiller
12.: Janus Kodal, Henrik Have, Claus Handberg Christensen, Janus Bechmann og Morten Okbo (After Hand sessions), FØRSTE OMGIVELSE (lyd/poesi), udgivet af After Hand
13.: Sharks (Kajsa Sundin (S) & Linn Krage Hansen (S)), Bonjour enfance (film/poesi), udgivet af Pequod Press og Rámus
14.: Martin Larsen, HJVK 248 (lyd/tal-lyrik), udgiver af Geiger Records - Lyd+Litteratur
15.: Christoffer Ugilt Jensen, Mads Mygind og Mathias Kokholm (redigeret med Troels Ugilt Jensen, Preben Major Sørensen (film/portræt/oplæsning), udgivet af Verbale Pupiller
16.: Heidelberg GTO 52 (maskine) (D) & Harald Thorbjørnsen (trykker) (N), PAPIR 200 g Lessebo Linné (trykkekunst), udgivet af H PRESS
17.: Eli I. Lund, Genteknologi for Børn (pixi-bog/poesi), udgivet af Kanji Dreams
18.: Krankenheimer (Kasper Nørgaard Thomsen), Blogtekster 2007-2006 (poesi), udgivet af Anblik

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post87

Hånden har efterladt et spor på nettet

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 07 Feb, 2008 17:44
Forlaget After Hand og dens boghandel med galleri er kommet på nettet. Skønt!!!
Blog ImageSiden heder.: www.afterhand.dk

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post86

Oplæsningsrække på LYNfabrikken

omtalerPosted by Mathias Kokholm 26 Jan, 2008 15:53
præsenteres af Litteraturen på Scenen
Blog Image#1 31/01: Naja Marie Aidt, Merete Pryds Helle og Katinka My Jones.
#2-28/02: Lars Bukdahl / Vagn Steen / Annemette Kure Andersen
#3-27/03: Thomas Boberg / Pia Tafdrup / Mads L. Mygind
#4-24/04: Morten Søkilde / Adda Djørup / Palle Sigsgaard
#5-29/05: Preben Major Sørensen / Martin Glaz Serup / Christoffer Ugilt Jensen / Per Aage Brandt
#6-26/06: Carsten René Nielsen / Marianne Larsen / Martin Johs. Møller

Entré: 30 kr. / 6-turs-klippekort til 100 kr.

Sted: LYNfabrikken / Vestergade 49b / Århus / kl. 20:00

Dato: 31/1/2008


* Den virkelig skønne plakat er lavet af billedkunstneren Jasper Sebastian Stürup, som lige nu har en udstilling på Horsens Kunstmuseum. Der vil senere blive skrevet mere om Stürup her på siden. Ind til da, kig forbi hans forlag eller Fluens Forlag. • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post85

Martin Larsen - Monogrammer

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 26 Jan, 2008 10:29
Fredag d. 8. februar 2008 udkommer.:
Martin Larsen: Monogrammer
5984 sider, 8 bind m. Ill., 2.500 kr.

Blog ImageMartin Larsen (f. 1969) har tidligere undersøgt og udfordret bogmediet med Svanesøsonetterne i 2004. Nu kan Basilisk endelig præsentere hans mammutværk, Monogrammer – næsten 6000 sider og godt og vel 2.3 millioner subjekter du endnu ikke har mødt.

Monogrammer er fiktion, men har også et essayistisk spor og kan naturligvis endvidere fungere som opslagsværk.

Et uddrag af forfatterens oplæsning ved Audiatur-festivalen i Bergen ’07 kan ses og høres her, samt en (brenderup)trailer for værket kan ses her.

Interesserede kan besigtige, befamle og bestille Monogrammer hos Boghandlen i Møllegade fra d. 23/1 2008.

Åbningstider for Boghandlen i Møllegade:
Onsdag-fredag: 14-19
Lørdag: 12-16


* Bogværket vil senere blive behandlet her på siden. Men der skal allerede lyde en opfordring herfra, til de som har Gyldendals Litteraturhistorie bind 1-9 stående (og alle andre); skift det ubrugelige værk ud og placer Larsens Monogrammer i reolen i stedet.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post84

Victor B. i Vendsyssel

omtalerPosted by Mathias Kokholm 25 Jan, 2008 14:07
Udstillingen om tidsskriftet Victor B. Andersen's maskinfabrik og dens tilstødende praksisformer - som vi tidligere har skrevet om her - genåbner på Vendsyssel Kunstmuseum i dag. Victor B. har desuden fået sig en fin hjemmeside her.
Læs overtegnedes anmeldelse fra Museet for Samtidskunst her.

Litteraturen på Scenen arbejder pt. på et seminar om selvsamme Victor B. som vil blive afholdt i Århus d. 29. marts, mere herom senere.

Blog Image
maskinfabrik - victor b. andersen: sperme anonyme

Victor B. Andersen er en flygtig mand i dansk kulturliv. For det første er det de færreste, som rent faktisk har mødt ham. For det andet så har dem, som har mødt ham, en sær tendens til at få hukommelsestab, når de skal give et signalement af manden. Men én ting synes sikkert: Victor B. Andersen går med stok!

På udstillingen maskinfabrik - victor b. andersen: sperme anonyme kan du - helt bogstaveligt - selv prøve at gå med Victor B. Andersens stok! Du bliver udfordret til selv at gå på vandring blandt udstillingens historier, lyde, film, ord og billeder. Stokken er det gennemgående element i et portræt af et vidtfavnende og mangfoldigt liv, en historie som omfatter forlagsvirksomhed, caféer og kunstnerisk praksis med fabulerende udtryk fra 30 års aktivt arbejde på tværs af de fleste kendte kunst-arter. Udstillingen er kurateret af: Helle Rafn og museumsinspektør Morten Søndergaard.

Billeder fra fernisering af Mathias Kokholm
1-2) Synkron oplæsning med Dan Turell og Per Højholt - fra oplæsningerne på Café Victor.
3) Kurator Helle Rafn læser brev fra Victor B. Andersen, som ønsker tillykke med udstillingen fra sit eksil i Rom.
4,6) Kenn André Stilling gestikulerer livligt med stokken og fortæller en ud mange fantastiske historier.
5) Ole Albæk fortæller om gode oplevelser fra tiden med Victor B. - blandt andet historien om digte på bagsiden af statens blanketter. Eksempelvis digtet Paradisets have af Henrik Nordbrandt som stode på bagsiden af "Ansøgning om afvigelse fra socialindkomst".

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post83

Spoken Word Revival - nu på lørdag

omtalerPosted by Mathias Kokholm 14 Jan, 2008 14:13
Blog Image

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post82

WWW.SCHWTH.COM

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 10 Jan, 2008 12:01
Blog ImageI forbindelse med pladeudgivelsen Hjertets abe sparker sig fri af digeteren Morten Søndergaard og den elektroniske lydduo Schweppenhäuser/Thomsen - SCHWTH - konkretiseres albummet som en interaktivt internetinstallation på hjemmesiden www.schwth.com. Giv dig god tid og klik dig igennem de mange skønne lyde, komponer selv, se små musikvideoer og erfar hvad poesi og elctronica er for en størrelse.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post81

Cia Rinne - archives zaroum

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 09 Jan, 2008 12:12
Ord i øjet #3
Blog ImagePortalen afsnitp har just præsenteret sit sidste værk i trilogien Ord i øjet - ny nordisk visuel poesi. Det er med den finlandssvendke digter Cia Rinne og værket archives zaroum.

* Man kan høre Cia Rinnes læse op her. Det var en skøn oplæsning på Audiatur 2007.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post80

> noter til ensomhed < af digter og billedkunstner Astrid Gjesing

omtalerPosted by Mathias Kokholm 07 Jan, 2008 23:55
Blog ImageEn interaktiv, visuel og auditiv installation skabt specielt til loftet på Kvindemuseet
af digter og billedkunstner Astrid Gjesing. Lyd af komponist Sisse Schilling

Fernisering torsdag den 10. januar kl. 16
Kvindemuseet, Domkirkepladsen 5, 8000 Århus C


Foredrag og katalog
I forbindelse med installationen arrangeres i samarbejde med Folkeuniversitetet en foredragsrække med fire vinkler på ensomhed, se www.kvindemuseet.dk.
Katalog Lysets tøven - noter til ensomhed med cd udkommer i forbindelse med foredragsrækken

Installationen vises fra 11. januar til 30. marts, tirsdag til fredag 10-16, onsdag 10-20,
lørdag, søn- og helligdage 11-16

*

Astrid Gjesing
Astrid Gjesing (født 1952) kender mange som skaber af MÅNE * HAV * STEN, et permanent poesiværk på Moesgård Strand, Århus og fra hendes eksperimenter med digte i neon nat tegn som midlertidige installationer på forskellige lokaliteter i Århus og på Udenrigsministeriets bygning i København.
Blog ImageAstrid Gjesing skriver selv om > noter til ensomhed < :

"Undersøgelsesfeltet er ensomhed, den eksistentielle ensomhed. Gennem filosofiske, psykologiske, litterære og sociologiske læsninger og samtaler har jeg forsøgt at kortlægge, hvad ensomhed rummer.

Jeg har valgt at skabe denne installation specifikt til Kvindemuseet for i denne kvindehistoriske kontekst også at fokusere på mulige krydsfelter mellem det alment menneskelige – ensomhed og feminine ”rum”. Rum skal her forstås bredt indeholdende bl.a. sprog, krop, lyd, billeder, relationer, aktioner.

Den visuelle del bestå bl.a. af hvide lommetørklæder håndbroderet med ord eller tekster indsat i konteksten: ensomhed. Teksterne undersøger, afgrænser og indkredser dette menneskelige livsvilkår. Det er poetiske, flertydige tekster, der er udsprunget af mine undersøgelser, og som dels er egne tekster, dels samplede tekster.

Lyden i installationen er elektroakustiske kompositioner af komponist Sisse Schilling (født 1950), og de er skabt i et tæt samarbejde. Grundlaget er min stemme, sprog og udtryk. Der er ikke brugt andre lyde i kompositionen. Hovedelementet er sproget, enten som en hel, afsluttet sætning eller som enkeltstående ord fra de tekstlige > noter til ensomhed < eller rene klang-noter, baseret på vokaler eller andre stemmeudtryk.

Publikum inviteres til selv at brodere oplevelser/overvejelser om ensomhed på de smukke, gamle damelommetørklæder, som jeg har fået doneret af mange kvinder. Løbende installeres disse lommetørklæder som en del af udstillingen. Jeg deltager også selv ved at brodere under udstillingen."


*Overtegnede bidrager med et essay til udstillingskataloget, som tager udgangspunkt i omegnen af Astrid Gjesings værk nat tegn. Essayet kan læses på aarhus.nu.

Billeder fra udstillingen af Mathias Kokholm


 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post79

Henr Chopin 1922 - 2008

omtalerPosted by Mathias Kokholm 06 Jan, 2008 17:25

Blog ImageÆre være lyddigter/lydmager og central figur i den franske avantgarde Henri Chopin som gik ad de dødes vej d. 3. januar 2008.

Udposteren (Martin Larsen) poster performance.

"He remains a-live, energetic vibration of the pulsating, cosmic soul."

- Kenneth Goldsmith her

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post78

DRESS REHEARSAL RAG - Jasper Sebastian Stürup hos After Hand

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 06 Jan, 2008 16:25

Blog ImageJasper Sebastiab Stürup udstiller en række fotografier hos After Hand.

Mere tekst vil følge.

* Stürup vil desuden lave plakaten til Litteraturen på Scenens oplæsningsrække på LYNfabrikken (sidste torsdag, hver måned, første halvår 2008)

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post77

Smått förlagt på Inkonst i Malmö

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 31 Dec, 2007 01:25
Modtog i dag nedenstående mail og invitation til småforlagsmesse i Malmö af Per Bergström fra forlaget Rámus, som deltog ved Verbale Pupiller 2007. Det er andet år Rámus og Inkonst laver småforlagsmesse og hvilken en af slagsen. Sidste år deltog omkring 50 småforlag og tidsskrifter. Det skønne ved denne messe er, at man absolut kan forvente sig lutter kvalitetsudgivelser. Modsat det danske Bogforum, hvor man må bruge alt for mange kræfter på at sortere vild med dans og andet udenoms kommers fra, for at finde frem til kvalitets bøgerne og den genuine interesse for hvad publikationen og litteraturen kan rumme og udtrykke. Forventer at drage til Malmö (måske med stand) og suge inspiration til næste års Verbale Pupiller, som blandt andet forventes at udvide bogmesse delen.

Blog ImageBillede fra sidste års messe af Sophie Pucill. I forgrunden ses i lys skjorte Jesper Fabricius fra forlaget Space Poetry og Anders Visti fra forlaget * (asterisk)

*

Rámus förlag bjuder in till småförlagsmässan Smått förlagt på Inkonst i Malmö:

För andra året i rad arrangerar Rámus lördagen 23/2 2008 endagsmässan för småförlag och kulturtidskrifter, Smått förlagt, på Inkonst i Mazettis gamla chokladfabrik i Malmö.

När vi i våras arrangerade det första Smått förlagt deltog 60 förlag och tidskrifter från Århus till Umeå och mässan gästades av mer än 500 besökare. Vi kommer denna andra gång att köra med ett liknande upplägg som tidigare:

Mässan kommer hållas 23/2 på Inkonst (Bergsgatan 29 i Malmö) och vara öppen mellan klockan 11 och 18. Utställarborden kommer att vara placerade i Inkonsts klubblokal och foajéer och i teatern kommer det att hållas uppläsningar, seminarier, samtal och kritikersalong. Även serveringen kommer att vara öppen med dryck och enklare maträtter.

Precis som i våras kommer vi att hålla ett lågt inträde (troligen 20 kr) så att besökarna istället kan lägga pengar på böcker. Även utställaravgiften inklusive bord kommer att vara den samma som tidigare: 400 kronor + moms.


Sista anmälningsdag 26 januari, men ju förr desto bättre.
Vill ni har mer information om Inkonst finns det på: www.inkonst.com
För annan info eller frågor och anmälan:
info@ramus.nu
0709-321096

Bästa hälsningar och vi hoppas att se er i Malmö,
Thomas Andersson & Per Bergström, Rámus

*

Og nu vi er ved det, skal der lige sættes streg under de to seneste udgivelser fra det fine svenske forlag Rámus. Det drejer sig om en svensk gendigtning af en håndfuld af Per Højholts digte fra tresserne med titlen Fyra ägg, 60-talsdikter i urval ved Catharina Gripenberg, som desuden også har skrevet og udgivet en afhandling om selv samme Højholts poetik og digtning med titlen Sangsvaner, her, nu? på Nordisca, Helsingfors Universitet.Dernæst Varför jag inte har skrivit någon av mina böcker? af den franske forfatter Marcel Bénabou oversat til svensk af Magnus Hedlund. Alene titlen, som prikker til Raymond Rousells posthume Hvordan jeg skrev visse af mine bøger, er så lakrids og skøn at undertegnede straks bestilte den. Bogen er en ouliposk leg med de mange forhindringer under arbejdet med at skrive en bog, som i sin egen opbygning munder ud i emnets endeligt og bogens afrunding.

Bogen indledes således:

"De första raderna i en bok är de viktigaste. Man kan inte ägna dem tillräckligt stor omsorg. Kritiker och professionella läsare erkänner skamlöst att de bedömer ett verk efter de tre första meningarna: om dessa misshagar dem slutar de att läsa där och tar lättade upp nästa bok. Det är den farliga udde ni just har rundat, läsare. Eftersom jag inte längre kan låtsas att ni inte finns där, så låt mig prisa ert mod, er äventyrslystnad." • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post76

RØD FINGER - af Hans E Madsen

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 29 Dec, 2007 16:46

Galleri Image præsenterer udstillingen

”Rød finger” af Hans E Madsen - 5. – 27. januar 2008

I forbindelse med udstillingen udgives bogen ”Rød finger” på forlaget Space Poetry med forord af Rune Gade.
Blog ImageDet centrale motiv i Hans E Madsens nyeste udstilling ”Rød finger” er fotografens pegefinger. Ved at sætte sin pegefinger foran flashen bruger Hans E Madsen fingeren til at give motiverne et markant rødt skær.

I visse af motiverne optræder der reflekterende materialer, så den gennemlyste finger kan ses i billedet. Fotografierne sætter bogstaveligt talt fingeren på det gamle spørgsmål om kunstnerens aftryk i billedet, det personlige udtryk.

I ”Rød finger” filtreres verden igennem den passionerede kunstners temperament, igennem hans indre. Kunstnerens hjerteblod er indirekte til stede i alle billederne. Ved brugen af sit kamera og sin krop maler Hans E Madsen en verden af røde billeder.

*

Hans E Madsen (f. 1958) er uddannet fra Århus Kunstakademi (1977-81) og har desuden studeret ved Kunstakademiet Ljubljana, i Eks-Jugoslavien (1980-81). Han har bl.a. udstillet i USA, Holland, Italien, Island og Finland. Hans E Madsen har udgivet flere bøger, bl.a. ”Under Bordet” og ”68 Fotos.”Desuden er han også kendt fra sit samvirke i den legendariske kunstnergruppe, Solkorset, som arbejdede med rum-installationer og scenografier. Uanset om det er installationer eller fotografier Hans E Madsen arbejder med, er det de rumlige forhold, han er mest optaget af.


Fernisering og bogreception fredag den 4. januar 2008 kl. 16 - 18

Hans E Madsen vil være til stede ved ferniseringen.

Åbningstider: Tirsdag – søndag kl. 13-17

Galleri Image
Vestergade 29
8000 Århus C

* interview m. Hans E. Madsen på aarhus.nu
 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post75

MERCI, KAMERAD - en udstilling af Jonas Raam

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 29 Dec, 2007 16:38

AFTER HAND GALLERY & BOOKSTORE præsenterer

MERCI, KAMERAD - en udstilling af Jonas Raam.

Jonas Raams arbejde er en subjektiv historieskrivning i billeder. Han tager udgangspunkt i den irrationelle og modsætningsfulde billedstrøm i vores samtid.
Fra kilder som internettet, aviser, bøger samt egne fotografier, genererer han billedmateriale som berører emner som socialitet og kultur, magt, politik, psykologi og symbolik. Ved at udvælge billeder fra disse forskellige medier og tage dem ud af deres kontekst, for derefter at sætte dem ind i en anden sammenhæng, konstruerer han et nyt indhold. Udvælgelsen følger ikke nogen fast form eller tematisk kategorisering. Materialet præsenteres i visuelle strukturer uden at relatere direkte til én bestemt historie eller sekvens. Hensigten er at fortælle en så kompleks historie som muligt både på det ydre og indre plan, for derigennem at opnå et detaljerigt netværk af forskellige associationsmuligheder hos betragteren.

Jonas Raam bor og arbejder i Berlin og Stockholm.

MERCI, KAMERAD. 2007, Fotografier, computerprints, fotokopier og
udklip monteret bag glas, 80 cm x 725 cm.

Udstillingen åbnede fre. d. 14.12.07 og varer til og med tirs. d. 08.01.08.

After Hand Gallery & Bookstore

Nansensgade 43, Kld.

1366 København K

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post74

Snart kommer

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 23 Nov, 2007 11:30
Blog Image
De Dødes Vej er en undersøgelse af og en rejse ind i grotesken. Gennem en række kortere og længere prosatekster kredser Preben Major Sørensen om og gør kur til døden, de døde, legemets forfald og sygdom. Teksterne er voldelige, smukke, absurde og grusomme. Blikket er køligt distanceret men trænger dybt ind under huden. De døde bevæger sig rundt blandt de levende, barndom og alderdom konfronteres med hinanden, og det absurde trænger ind i det normale. Teksterne befinder sig hele tiden i et spændingsfelt mellem to ekstremer og bevæger sig på den måde ved fiktionens rødder, hvor ødelæggelse og død betragtes som en forudsætning for og en del af fortælling og liv.

Udgivelsesdato 1. december 2007.

*og snart kan man se filmen om Preben Major Sørensen her på siden

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post73

Messe i messen - stand nr. 78

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 14 Nov, 2007 22:40
Igen i år har en række små forlag - primært billedkunstneriske - samlet sig om en stand på dette års BogForum. Tårnhøje priser for standene på det ekstremt kommercielle BogForum får de små forlag, der repræsenterer en alternativ publiceringsform, til at stimle sammen på 21 kvadratmeter. En fin markering og synlighed omkring forlagenes praksis, samt et væsentligt kunstnerisk og kvalitativt indspark på et BogForum, som i større og større grad fokuserer på den kommercielle udgivelseskultur og al dens fikumdik.

Bag det prisværdige initiativ står forfatter og billekunstner Sophie Pucill og hendes særdeles aktive forlagshus diafrag.
Blog ImageEr du på BogForum, søg da hen mod den orange prik, hvor de mindste forlag tager de største chancer.

Blog ImageBogobjekter og Artist Books er på bordene. Eksperiment og øsselhed er gaven til publikum.

Pressetekst

Bøger og billedkunst
stand nr. 78
På Bogmessen i Forum vil man igen i år kunne opleve et bredt udvalg af særlige publikationer, der krydser grænsen mellem bøger og billedkunst

På stand nr. 78 vil bogmessens besøgende på godt 21m2 kunne møde en gruppe selvstændige kunstforlag, hovedsageligt drevet af professionelle billedkunstnere, der her konkretisere projekter og ideer på en anden måde end i galleriet og på museet.


Særlige publikationer
Forlagene udgiver publikationer, hvor bogkunst og billedkunst 'smelter sammen' i form af f.eks. bogobjekter og Artists Books, hvor indhold og/eller udformning er tekst- og billedkunst-relateret på samme tid. Her finder man både digt og tegning, grafik, fotografi og foldeudsider, i hæfter, aviser, tidsskrifter og bøger mm.

Vigtigt med eksperimenter
Der bliver i dag taget færre chancer i den danske forlagsbranche, som i de seneste år igen har valgt i højere grad at satse på det kommercielle marked.
Kunstforlagene på stand nr. 78 insisterer på betydningen af eksperimentet, også selv om det ikke nødvendigvis 'kan betale sig'.

Kontakt og mere information
Vi stiller gerne op med publikationer og mere information, hvis ønsket.

* Se stand nr. 78's hjemmeside her

* Den oficielle for BogForum her

De forsmalede forlag er:

Edition After Hand
v/ Henrik Have

Forlaget * [asterisk]
v/ Lasse Krog Møller
& Anders Visti
m.fl.
hurricane publishing
v/ Vibe Bredahl

diafrag publishing
v/ Sophie Pucill

Kabinetryk
v/ Michala Eken

Secret West Press
v/ Alice Goudsmit

Kopenhagen Publishing
v/ Torben Zenth

Apparatur
v/ Apparatur

Aben Maler
v/ Steffen P. Maarup • Comments(1)//blog.verbalepupiller.dk/#post72

FØRTID - Steen Møller Rasmussen hos Afterhand

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 08 Nov, 2007 11:00
AFTER HAND • GALLERY & BOOKSTORE
præsenterer udstillingen FØRTID af fotograf Steen Møller Rasmussen

> Udstilling fra 9. november – 5. december.
> Fernisering d. 9. november, kl. 17 i After Hands lokaler.

Blog Image
Udstillingen FØRTID indleder samtidig After Hand Photo Archive.

I fremtiden vil en række fotografer og billedkunstnere udstille en fotoserie specielt fremstillet til After Hand, hvorefter serien vil indgå i After Hand Photo Archive.

Det er kun mulig at se og erhverve sig disse serier i After Hand i få editioner.


AFTER HAND • GALLERY & BOOKSTORE
Nansensgade 43, kld.
1366 København K

Claus Handberg Christensen: 29 86 66 04

* Steen Møller Rasmussens hjemmeside
 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post71

Pist Prota undskylder for 25 år - Jesper Fabricius udstiller i Spanien 19c

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 31 Oct, 2007 11:51
Det legendariske kunsttidsskrift Pist Prota har siden 1981 udgivet 58 numre af "varierende kvalitet" og ikke mindst varierende bog/hæfte/objekt -form. Det vil jo så sige at Pist Prota sidste år kunne fejre 25 års jubilæum. Hvilket de glemte. En omstændelighed som har medført at redaktionen har følt sig nødsaget til at gøre regnskabet op for de mange års aktiviteter. Pist Prota nr. 58 er således et undskyldnings nummer, hvor hele rækken minutiøst gennemgås, der undskyldes for deciderede fejl og mangler ved skriftet og redaktionens overmod. Ja man får nærmest fornemmelsen af at redaktionen er blevet katolske. Undskyldningen kommer i en meget gennemført og smuk grå mappe, som indeholder et stort hæfte med de noterede undskyldninger. Derudover indeholder mappen en række løse tilføjelser til de enkelte numre, eksempelvis et nyt omslag til nr. 41, da det første sandsynligvis ganske enkelt ikke faldt i redaktionens smag.

Undskyldningen er godtaget og lad det endelig ske igen.

I selvsamme lidt beklagende tone udstiller Jesper Fabricius (redaktør på Pist Prota) fra på lørdag i Spanien 19c med installationen "Udefineret begær". Der loves ikke for meget, da kunstneren måske har taget ved lære af mange års overmodige udstillinger "med vekslende held" og en række "mere eller mindre kunstneriske" filmproduktioner.

Med alle forbehold in mente må man nødvendigvis besøge Jespers udstilling i Spanien 19c.


*

Vi undskylder - Pist Prota nr. 58
Blog ImageBeklager den letslørede billedgengivelse fra Pist Prota nr. 58.

Pist Protta har haft rund fødselsdag!
Pist Protta udkom første gang så langt tilbage som i 1981, så sidste år, i 2006, passerede vi den runde dag.
Lettere forsinket fejrer vi nu, at Pist Protta har været på banen i mere end et kvart århundrede, og efterhånden er et af Danmarks ældste, aktive kunsttidsskrifter.
Det fine jubilæum indgyder til selvransagelse og bekendelse. Det er regnskabets time, hvor vi nidkært foretager statusopgørelse og revision af det kunstneriske oevre, vi gennemgår minutiøst hele det historiske materiale for fejl og uoverensstemmelser, uhensigtsmæssige dispositioner, overmodige handlinger og uretfærdige betragtninger. Alt bliver rettet, udskiftet og bogført påny. Vi siger undskyld og beklager. Vi er ikke bange for at fortryde noget, hellere fortryde for meget end for lidt! Det er sjovt at skrifte! Der er intet at gå i døden for!
Herværende jubilæumsnummer er derfor en slags rettelses- og supplementssnummer til alt det foregående. Vi har oplistet alle de mindre fejl og mangler, som vi fortryder og beklager. Vi har rettet de mere graverende fejl og mangler ved at udføre rettelses- og suppelementsark, der kan indsættes eller udskiftets i de gamle numre, hvor fejlen befinder sig. En udstrakt service til de trofaste abonnenter og samlere, der måtte ligge inde med den samlede udgivelse fra nr. 1 og frem, men som i det daglige går og ærgrer sig over de mange grumme skønhedspletter, der forhindrer oevret i at fremstå rent og perfekt.

Vi siger Hurra og Undskyld!

Redaktionen af Pist Protta

*

Udefineret begær - i Spanien 19c
Blog Image
Lørdag d. 3. nov. Kl. 15.00 - 17.00 åbner i Spanien 19C en udstilling med titlen "Udefineret begær " af billedkunstneren Jesper Fabricius. Jesper Fabricius udstillede i Århus sidste gang for 2 år siden I Galleri Image´s Demorum med installationen "Tak Århus", en model af et syntetisk fremtidsbillede af byen Århus. Denne nye installation tager sig ud som en denne gang noget større model af et noget mere dystopisk fremtidslandskab. Jesper Fabricius har gennem mange år deltaget i forskellige udstillinger i ind- og udland med vekslende held. Han har været redaktør og udgiver af Kunsttidsskriftet Pist Protta siden 1981. 60 numre af varierende kvalitet er udkommet. Jesper Fabricius har også lavet en række mere eller mindre kunstneriske film, senest sammen med Tal R filmen "Sex", som blev vist på DR2 dette forår.
Vi håber denne nye udstilling vil blive en af hans bedste.

 • Comments(1)//blog.verbalepupiller.dk/#post70

Oslo Poesifestival

omtalerPosted by Mathias Kokholm 31 Oct, 2007 10:03
For anden gang afholdes Oslo Poesifestival i det nye Litteraturhuset. Programmet ser så lovende og fantastisk ud at vi absolut må poste det her på siden. Undertegnede og Mads Mygind drager i denne anledning nord på for at deltage i festlighederne. Blandt meget andet ser jeg frem til at møde denne herre:
Blog ImageKenneth Goldsmith (USA)

(fra festivalens hjemmeside)
Festivalen finner sted i Litteraturhuset, Wergelandsveien 29, som holder åpent fredag og lørdag 10.00-03.30, søndag 12.00-00.30.

FREDAG 2. NOVEMBER

Seminar om konseptuell poesi
Amalie Skram
14.00-15.00: Foredrag ved Kenneth Goldsmith (USA)
15.00-16.00: Foredrag ved Derek Beaulieu (CAN)
16.00-17.00: Paneldebatt med Kenneth Goldsmith (USA), Derek Beaulieu (CAN), Ulf Karl Olov Nilsson (S), Gitte Broeng (DK) og Monica Aasprong (N). Ordstyrer: Mariann Enge (N)

Pause 17.00-19.00

Offisiell åpning
19.00-19.15: Amalie Skram
Poesiforsvaret – tale ved Øyvind Berg (N)

Opplesning
19.15-21.30: Amalie Skram
Espen Stueland (N)
Rebecca Kjelland (N)
Lars Bukdahl (DK)

Mazdak Shafieian (N)
Niklas Söderberg (S)
Inger Elisabeth Hansen (N)

Ulf Eriksson (S)
Lone Hørslev (DK)
Morten Wintervold (N)

Poesifilm
21.30-22.00 Henrik Wergeland
Ödeläggelse av Marie Silkeberg (S) och Fredrik Arsaeus Nauckhoff (S), en film basert på innlesninger av diktsamlingen 23:23.

Opplesning
22.00-23.00: Henrik Wergeland
Pedro Carmona-Alvarez (N)
Kristine Næss (N)
Kenneth Goldsmith (USA)
Eiríkur Örn Norðdahl (ISL)

Konsert
23.00: Henrik Wergeland I SING THE BODY ELECTRIC
Terje Dragseth (N), sang, trekkspill, gitar
John Nikolaisen (N), gitar, sang


LØRDAG 3. NOVEMBER

Skandinavisk poesikritikersalong
13.00-15.00: Amalie Skram (arr.: Norsk kritikerlag)
Hvordan leses samtidspoesien? Et skandinavisk kritikerpanel bestående av kritikerne Lars Bukdahl (DK), Ulf Eriksson (S) og Mariann Enge (N), diskuterer dikt av Morten Søndergaard (DK), Ann Jäderlund (S) og Eldrid Lunden (N). Ordstyrer er Trond Haugen (N). Poetene leser opp de aktuelle tekstene, som også deles ut til publikum. Det oppfordres til deltakelse fra salen i en samtale hvor nærlesningen står i fokus.

Opplesning
15.00-16.30 Amalie Skram Gro Dahle (N)
Cecilie Løveid (N)
Steinar Opstad (N)

Thomas Marco Blatt (N)
Marie Silkeberg (S)
Tone Hødnebø (N)

Samtale
16.30-17: Kverneland
Spanskspråklige impulser med Pedro Carmona-Alvarez (N) og Inger Elisabeth Hansen (N)

Pause
17.00–19.00

Opplesning med fotografier 19–19.30: Henrik Wergeland
Poeten og fotografen Suzanne Doppelt (FRA) arbeider parallelt med tekst og bilder. Opplesningen er på fransk, men det vil bli delt ut oversettelser.

Opplesning
19.30-20.30 Amalie Skram
Magnus William-Olsson (S)
Ann Jäderlund (S)
Eldrid Lunden (N)
Torgeir Schjerven (N)

Samtale og opplesning
20.30-21.30 Kverneland
Geir Gulliksen (N) og Martin Glaz Serup (DK) holder opplesning og samtaler om jegets biografiske status i diktet.

Opplesning
21.30-22.30 Amalie Skram
Monica Aasprong (N)
Gitte Broeng (DK)
Derek Beaulieu (CAN)
Øyvind Berg (N)

Hørespill
22.30-23.00 Henrik Wergeland
Ulf Karl Olov Nilsson (S) og psychopopgruppen Njurmännen fremfører en versjon av Det panegyriska, hørespillet som finnes vedlagt på CD i UKONs ferske diktsamling Synopsis.

Konsert
23.00 Henrik Wergeland
Schweppenhäuser/Thomsen & Morten Søndergaard (DK), som nylig har gitt ut CD’en «Hjertets abe sparker sig fri», avslutter kvelden med sin sammensmeltning av lyrikk og elektronisk musikk.


Søndag 4. november

Lunsj / hyllest til Gertrude & Alice
13–14: Kafé Oslo
Litteraturhusets Kafé Oslo tilbyr lunsjretter fra Alice B. Toklas’ kokebok. Oversetter Gerd Kvanvig (N) leser fra kokeboken, og Kenneth Goldsmith (USA) og Martin Glaz Serup (DK) leser til ære for Gertrude Stein, som selv vil kunne oppleves i lydopptak.

Poesifilm
14-15.30 Henrik Wergeland
Eric Engelbracht (DE) presenterer høydepunkter fra ZEBRA Poetry Film Award.

Skandinavisk filmpremière
15.30-17.00 Henrik Wergeland
Regissør Simon Morris (UK) presenterer Sucking on words, en film om Kenneth Goldsmith.

Festivalen avsluttes 17.00 • Comments(1)//blog.verbalepupiller.dk/#post69

25/10 Oplæsningsrække på Musikcaféen

programPosted by Mathias Kokholm 24 Oct, 2007 17:48

I morgen byder Litteraturen på Scenen velkommen til det første arrangement i vores nye oplæsningsrække på Musikcaféen. Række er måske så meget sagt, men dog to arrangementer den sidste torsdag i oktober og november måned. Rækken blev tyvstartet i september, hvor vi i samarbejde med Geiger Records afholdt en release-koncert med den elektroniske lydduo Schwth (Jakob Schweppenhäuser & Emil Thomsen) og digteren Morten Søndergaard i forbindelse med udgivelsen af pladen Hjertets abe sparker sig fri.

De tre forfatter vi i morgen vil præsentere, er alle aktuelle med nye udgivelser fra 2007 og med en enkelt debutant i blandt.

Jeppe Brixvold debuterede i 1990 med romanen Ja, Daniel (Borgen) og har siden skrevet bøger med andre (Kærlighed til fædrelandet var drivkraften, m. Lars Skinnebach, Lars Frost og Pablo Henrik Llambias) og med sig selv. Derudover har han i flere år fungeret som underviser på Forfatterskolen.

Vi har tidligere præsenteret Jeppe Brixvold som oplæser, men dengang i konstellationen Jeppe Brixvold og Red Inc. Torsdag på Musikcafeen læser Jeppe op alene og nu med den anmelderroste prosabog Forbrydelse og fremgang på værklisten.

Jeppe Brixvold har gennem årene udgivet prosa i flere forskellige former. Senest under dække af romangenren, men bogen Forbrydelse og fremgang er en bastard, en hybrid af fortælling, poesi, filosofi og faktisk meget mere.

Umiddelbart ligner den en roadmovieroman, der river læseren med på en alkoholisk og inciterende tur gennem Europa. Men der er meget mere på spil, både sprogligt og tematisk end som så. En monstrøs (u-)roman som i mange år har ladet vente på sig, nu er den her og nu er forfatteren bag her, glæd jer til en storslået oplevelse.

Jeppe Brixvolds hjemmeside.

Lone Hørslev er aktuel med digtsamlingen Lige mig (der endda udkom i maj) (Gyldendal) og er ligeledes at finde i musikoglyrik-konstellationen Mouritz/Hørslev projektet.

Debuten Tak kom i 2001 og skulle vise sig at bane vejen for et forfatterskab af både lyrik og prosa. Således udkom – med flere lyrikudgivelser imellem – i 2005 romanen Fjerne galakser er kedelige.

På Musikcafeen vil der være ren oplæsning for publikum og den eneste musik man vil opleve er digtenes iboende.


Lone Hørslevs hjemmeside.


Kristina Nya Glaffey er et nyt navn på den danske litteraturscene. Udgav i år sin debutbog Lykkejægere (Gyldendal), en bog der benytter genrebetegnelsen portrætter. Portrætter af både kendte danskere som Anja Andersen og Lars Larsen, personer som mange danskere har, eller har haft, en klar holdning til, og af ukendte/fiktive personer som beskrives i en kollektiv vi-tone.

Sproget er enormt behersket og heri skal den fine stil findes. De portrætterede bliver udstillet i et klichefyldt sprog der giver stof til eftertanke.


Arrangementet afholdes på Musikcaféen, Mejlgade 53, Århus – www.musikcaféen.dk
Dørene åbner 20:30
Entré 20 kr.

* Næste gang bliver torsdag d. 29/11 med forfatterne Nicolaj Stochholm, Niels Lyngsø og Lene Asp Frederiksen.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post68

Victor B's tids rift

omtalerPosted by Mathias Kokholm 24 Oct, 2007 15:47

Blog Imagefoto fra udstillingen af Mads Mygind

aarhus.nu kan man læse overtegnedes reportage fra Museet for Samtidskunsts udstilling af det legendariske kulturtidsskrift Victor B. Andersens maskinfabrik og alle dets tilstødende praksisformer med kunst, kommers og fikumdik.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post67

& i weekenden - Göteborgs poesifestival

omtalerPosted by Mathias Kokholm 24 Oct, 2007 12:58

Og endnu en poesifestival i Norden. Göteborgs poesifestival, som sidste år kunne fejre 25 års jubilæum, wauw! - mon Verbale Pupiller bliver så gammel, måske... Festivalen har ud over et fransk tema et spor om Ung Poesi, som indeholder workshops samt udgivelsen af en antologi med tyve debutanter. Der til kommer selvfølgelig oplæsning plus musik og videokunst.

Blog Image

Læs mere her.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post66

OOOOOEEEEEEEEEEEEIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 24 Oct, 2007 12:35

I morgen udgives det næste trippel-nr #33-34-35 af tidsskriftet OEI, som vanen tro kommer i telefonbogs format, i den forbindelse release med oplæsning i Stockholm og ved Göteborg poesifestival.

Se skrivelse nedenfor

Blog Image

OEI poetry area: extension 4

Stockholm torsdagen 25 oktober
Göteborg fredagen 26 oktober


Den 25 oktober kommer tre unga franska poeter och konstnärer till Index: ljudpoeten Anne-James Chaton, poeten och konstnären Stéphane Bérard och poeten och prosaisten Nathalie Quintane.

Samtidigt blir det Stockholms-release för det nya, 592-sidiga trippelnumret (# 33-34-35) av OEI om Nonsens, fiktiva/artificiella språk, konceptuella-materiella läsningar av barnböcker, samt ett block om Little Magazines (+ en CD med ett ljudverk av Bengt Adlers och en DVD om tidskriftsprojektet El Corno Emplumado/The Plumed Horn av Anne Mette W. Nielsen och Nicolenka Beltrán Fierro).

Dessutom release för Johannes Heldéns nya bok på OEI editör, Bug Bomb.

Index, Kungsbro strand 19, Stockholm
Torsdag 25 oktober, 2007
Kl. 18:30


Den 26 oktober arrangerar OEI en kväll i samarbete med Göteborgs poesifestival.
Framträdanden av Anne-James Chaton, Stéphane Bérard och Nathalie Quintane.
Det blir då också Göteborgsrelease för OEI #33-34-35.
(Mer information om festivalen: www.poesifestival.se)

Göteborgs poesifestival
House of Win-Win, Tredje Långgatan 13 B, Göteborg
Fredag 26 oktober, 2007
Kl. 18:30


Nathalie Quintane har publicerat ett drygt tiotal svårklassificerade böcker; uppfinningsrika, humoristiska, energifyllda. ”Poesin är inte vattentät mot något, eftersom den har att göra med allt”, säger Quintane, som inte definierar poesin som en gren inom allmänlitteraturen, inte som en fråga om stil, utan som något som alltmer handlar om andra medier – film, konst, musik… Hos Quintane är allting förskjutet och strategiskt ur fokus; hennes böcker, uppläsningsaktioner, filmer och skivor är lika häpnadsväckande som lustfyllt främmandegörande.


Stéphane Bérard är konstnär, filmare, författare. Som poet har Bérard en osviklig talang för parodier på det poetiska mikrokosmosets alltför högstämda seder och bruk; han har tillverkat vykort där han själv poserar som mer kända poeter, eller under poesiuppläsningar utfört de kortaste performances som någonsin skådats… 2002 debuterade han som romanförfattare med Le problème martien, en oroande cut-upbok som under Lautréamonts egid manipulerar ett visst textmaterial samtidigt som den ”opererar läsarens medvetande levande”.


Anne-James Chaton är en av de centrala figurerna i den franska ljudpoesin. Han har publicerat tre poesiböcker med medföljande CD och DVD. Chatons samplings- och loopbaserade arbete talar, skriver Charles Pennequin, om det som återstår ”när allt har tagits ifrån oss”: ”Vi finner detta språk på botten av en kundvagn eller vid kanten av en bardisk.” Chatons poesi registrerar sitt material ”på samma sätt som en laseroptik läser streckkoder, med en blick som aktiveras inför minsta tecken […]. Allt finns där, i denna basgrammatik”.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post65

Århus tog det

omtalerPosted by Mads Mygind 04 Oct, 2007 16:16
Fra i dag og de næste tre dage frem løber rapfestivalen Århus Took It af stabelen. Festivalen startede i 2000 og har siden haft en enorm betydning for rapscenen i Danmark og i særdeleshed Århus. Med både prominente uden- og indlandske rappere ser årets program særdeles interessant ud, og måske særligt lyrisk set.

Fra den danske rapscene optræder så forskellige rappere som de århusianske ”gangsterrappere” U$O og Marwan og i den anden skala de københavnsk baserede ordspillere Organiseret Riminalitet og Joe True (som optrådte til Verbale Pupiller med en vanvittig energi og et helt arsenal af rim og ordlir), begge fra det hedengangne Helt Sikkert Recs.
Blog ImagePå et afbud er den amerikanske og albumaktuelle rapper El-P bragt til landet; en mulighed uden lige for at opleve innovativ, nytænkende, original og intellektuel rap, som meget få gør det til lige. Desuden optræder den altid skudsikre Pharoahe Monch, med et hårdtslående show, hvilket han også gav prøver på ved hans sidste besøg til Took It i 2004.

Udover musikken har Århus Took It ligeledes arrangeret en række workshops og foredrag om raphistorien, tekstskrivning, scratching mm.

Afslutningsvis en stor appel om at støtte op om arrangementet, fra Verbale Pupiller der drager til Århus Took It for at opleve rappens musikalske kvaliteter på århusiansk og københavnsk, på dansk og engelsk, på beats og på ord.

* Efter hiphopfestivalen vil vi her på siden bringe en fyldig tilstandsrapport fra Århus Took It med enkelte koncertanmeldelser og en overordnet reportage.*** Fra Århus Took Its hjemmeside ***

Blog ImageAarhus Took It er en tredages hip hop-festival, som foregår hvert år i første weekend af oktober på Train, Toldbodgade 6 i Århus. Filosofien bag arrangementet er at skabe et forum for uddannelse og underholdning af den mest spændende ungdomskultur i dag – nemlig hip hoppen. Bag Aarhus Took It står den almennyttige forening Foreningen Aarhus Took It.

Se program, præsention af kunstnere og meget mere på hjemmesiden:
www.aarhustookit.dk

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post64

While you where - After Hand Gallery & Bookstore

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 02 Oct, 2007 14:15
Forlaget After Hand og den tilhørende boghandel i Nansensgade (Kbh) havde en gylden tid i 90'erne med skiftende udstillinger, oplæsninger, udgivelser og grafiske tryk. De seneste år har der dog været en anelse tyst i de gode gemakker, men nu ser det ud til at der igen så småt er ved at være gang i den. På lørdag åbnes der med fernisering med kunstneren Joakim Drescher. Det er digteren, fotografen og musikeren Claus Handberg Christensen der i dag driver den legendariske bogbutik, som fremover desuden vil fungere som fotoarkiv og galleri, samt stå for oplæsningsarrangementer.

KOK

*

pressemeddelelse fra After Hand d. 02.10.07

While you where
- En udstilling af Joachim Drescher i After Hand Gallery & Bookstore.

Blog ImageAfter Hand har hermed fornøjelsen af at præsentere en udstilling med Joakim Dreschers.

Velkommen til fernisering lørdag d. 6 oktober kl. 15.00 i det nyrenoveret udstillingssted og boghandel. Dukketeater og oplæsning af kunstnerens tekster præsenteres på dagen.

Arbejdet rækker over forskellige medier og inkluderer cut-outs, serigrafi, tegning, maleri, tekster, dukketeater og skulpturer af fundne ting.

Joakim Drescher er født i Danmark 1986, og har siden boet i USA, Indonesien, New Zealand og Kina.

After Hand Gallery & Bookstore
Nansensgade 43, mf.
1366 København K
29 86 66 04


* her og her kan der kastes et blik på Joakim Dreschers tegninger.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post63

& så af sted til Bergen

omtalerPosted by Mathias Kokholm 25 Sep, 2007 23:09
Blog ImageI morgen drager re(d)aktionsgruppen bag Verbale Pupiller så småt af sted mod den norske festival for ny poesi - Audiatur, som starter på torsdag. Det bliver storsluppent og lærerigt at se hvorledes man gør tingene her. Programmet ser flot og ambitiøst ud, hvilket også er tilfældet med kataloget på bare 832 sider (til næste år må det være i to bind), som udgives i forbindelse med festivalen. I det hele taget virker dette arrangement, som et projekt hvor redaktørerne bag konstant forsøger at overgå sig selv fra år til år. Det er prisværdigt og jeg glæder mig i stor stil. Det er afgjort et arrangement man ikke må gå glip af. Tag til Bergen må opfordringen lyde her fra. Vi vil skrive fra og om begivenhederne med en længere reportage, men hos Martin Johs Møller vil der blogges løbende, så følg med her.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post62

Hjertets abe sparker sig fri på torsdag

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 25 Sep, 2007 22:51
Blog ImageGeiger Records, Litteraturen på Scenen og bandet har fornøjelsen af at indbyde til releasefest for Hjertets abe sparker sig fri. Arrangementet finder sted på Musikcaféen, Mejlgade 53, i Århus fra kl. 20.30. Her vil være lejlighed til at lytte på albummet, ligesom man naturligvis også vil få mulighed for at opleve, hvordan gruppens univers folder sig ud live. Aftenen igennem vil såvel bandmedlemmer som folk fra Geiger Records i øvrigt bag DJ-pulten sørger for den rette musikalske stemning, og en forfriskning byder vi da også på.

Flere års arbejde er gået forud for albummet Hjertets abe sparker sig fri – et møde mellem den elektroniske duo Schweppenhäuser/Thomsen og digteren Morten Søndergaard – som udkommer 27/9. Konstellationen har man allerede kunnet opleve live på bl.a. festivaler som SPOT, Roskilde, Copenhagen Jazz Festival og Lyd+Litteratur, ligesom de medvirkede med lydværket ”Superpositionsprincippet” ; på Geiger Records' antologi audioPoesi – en antologi fra 2006. Det er også Geiger Records, der i samarbejde med Litteraturen på Scenen og Husets Forlag udsender Hjertets abe sparker sig fri, som dermed samtidig bliver det første regulære album i selskabets Lyd+Litteratur-serie.
Blog ImageAlbummet er et dristigt forsøg på at skubbe de kunstneriske grænser for mødet mellem musik og poesi. Snarere end at spænde musikken for lyrikken eller omvendt forsøger Schweppenhäuser/Thomsen & Morten Søndergaard at skabe et nyt, symbiotisk sprog, hvor stemmens rytme og ordenes klang indgår som fuldt integrerede elementer i det søgende elektroniske lydunivers, der kan bevæge sig fra store katedrallignende klange til hårde støjflader og komplekse rytmiske strukturer.

Naturligvis kan man til releasefesten også købe albummet med sig hjem til en favorabel pris, ligesom der er mulighed for at få fingrene i en af de smukke kunstplakater, Litteraturen på Scenen har fået fremstillet som visuel ledsager til pladen. Du kan med andre ord både få Hjertets abe i højtalerne og på væggen.

Der er fri entré til arrangementet!

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post61

Pressen Skreg!!!

pressePosted by Mathias Kokholm 25 Sep, 2007 22:41
Omtalerne og dækningen af Verbale Pupiller var såmænd helt ok. Her er links til diverse skriblerier om arrangementet.

Johanne Worsaae Petersen skrev d. 20.09.07 i Information

Politikens Anne Bech Danielsen skrev d. 15.09.07
(men nu kan jeg selvfølgelig ikke finde det - leder videre og linker senere)

JP's Kasper Schut-Jensen skrev d. 13.09.07

Nyhedsavisen brugte ikke øjnene men lyttede med "Vokale Pupiller"
(den leder jeg også videre efter)

Her er en række indlæg fra Århus Stifttidende

Og så var der et fint lille indslag i P2 plus bog

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post60

Sophie Pucill / diafrag art & publishing på Galleri Westphall

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 25 Sep, 2007 22:01
Billedkunstner/forfatter og kvinden bag det mange facetterede forlag og kunstneriske sted diafrag Sophie Pucill udstiller for tiden på det nystartede Galleri Westphall på Østerbro - Kbh.

Sophie Pucill udstiller malerier og blæktegninger, hvis streg og omdrejningspunkt ligger i klar forlængelse af den praksis der arbejdes med i hendes taktile artistbooks produktion. Tegnet, kommunikation, tilstedeværelse i sprog og rum er kendetegn der ikke fornægter sig på billedsiden, hvor specielt solsorten optræder og afsender.

Blog ImageDer kommer mere tekst om Sophie Pucill, diafrag og muligvis udstillingen, hvis jeg når forbi i en nær fremtid. Men ind til da kig forbi:

Galleri Westphall
Jagtvej 207, 2100 Kbh Ø

&

diafrags hjemmeside hvor man kan se et udvalg af de udstillede værker.

*diafrag deltog i bogmessen. Sophie Pucill og Louise Rosengreen, som har udgivet et lille hæfte med titlen Money money money på forlaget, læste op.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post59

Victor B på Museet for Samtidskunst

omtalerPosted by Mathias Kokholm 23 Sep, 2007 13:06
MASKINFABRIK - Victor B. Andersen: Sperme Anonyme

(tekst fra Museet for Samtidskunsts hjemmeside)

Blog ImageUdstillingsperiode: 22.september – 16. december 2007

Victor B. Andersen er en flygtig mand i dansk kulturliv. For det første er det de færreste som rent faktisk har mødt ham. For det andet så har dem som har mødt ham en sær tendens til at få hukommelsestab når de skal give et signalement af manden. Men én ting synes sikkert: Victor B. Andersen går med stok!

Legendarisk tidsskrift, performative caféer og praksisformer
Victor B. Andersens maskinfabrik er først og fremmest et legendarisk tidsskrift, en læse- og billedbog, som er udkommet siden 1975 med Kenn André Stilling som hovedredaktør. Kendetegnet har altid været: Sort/hvid, A4-format, mindst 160 sider, fotokopi af indsendt materiale, således at digtere, forfattere og billedkunstneres håndskrift, skrivemaskiner og billedmateriale bliver gengivet som det er indsendt.

Men maskinfabrikken er mere end et tidsskrift. Mange danskere og de fleste københavnere kender Café Sommersko, Café Dan Turèll, Café Victor – alle synlige resultater af maskinfabrikkens virke og alle søsat for at levendegøre tidsskriftet. Maskinfabrikkens praksisformer beskrives måske bedst som hybride udtryk, der blander sig og trænger ind i hinanden og ud i det offentlige rum. Det er et af de første eksempler på levedygtig tværdisciplinær praksis i Danmark – som helt unikt formår, at kombinere det bedste fra en eksperimenterende kunstscene med det bedste fra en dynamisk og international forretningskultur.

Sperme Anonyme
Udstillingen MASKINFABRIK – Victor B. Andersen: Sperme Anonyme iscenesætter en historie og en proces, som anskueliggøres og dokumenteres med ofte poetiske betydningstilvækster. Fra 80’ernes oplæsningssøndage på Café Victor dukker alverdens kulturpersonligheder op på skærmene – Per Højholt, Dan Turèll, Inger Christensen, Per Nørgaard. Poul Gernes, Per Kirkeby, Klaus Rifbjerg, Michael Strunge og mange, mange flere. Desuden tilbydes der et omfattende kig bag redaktionens skrivebord med originalmaterialer og over 30 års maskinfabrikker at gå på opdagelse i.

I andre dele af udstillingen huserer Victor B. Andersen selv. En redaktion er i gang – det næste nummer af Maskinfabrikken skal produceres! Vi ser arbejdsværelset hvor nye bidrag strømmer ind, procesværelset som er et fabulerende virvar af praksisformer i alle afskygninger; samt ikke mindst Victor B. Andersens soveværelse, hvor erindringer og drømme krydser spor.

På udstillingen MASKINFABRIK – Victor B. Andersen: Sperme Anonyme kan du – helt bogstaveligt – selv prøve at gå med Victor B. Andersens stok. Gennem udstillingens historier, lyde, film, ord og billeder tegnes portrættet af et vidtfavnende og mangfoldigt liv. En historie som omfatter forlagsvirksomhed, caféer og kunstnerisk praksis fra 30 års aktivt arbejde på tværs af de fleste kendte kunstarter.

Udstillingen er kurateret af Helle Rafn og museumsinspektør Morten Søndergaard.

I forbindelse med udstillingen er der udgivet en antologi med bidrag af Helge Krarup, Peter Laugesen, Oliver Stilling, Martin Zerlang, Mikkel Bolt, Christian Skovbjerg Jensen og forfatter Morten Søndergaard. Redigeret af Helle Rafn og Museumsinspektør Morten Søndergaard. Udgives af Informations Forlag og Museet for Samtidskunst.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post58

Ejner på Brandts

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 22 Sep, 2007 15:19
Blog ImageClaus Ejner deltager på udstillingen COMIX på Kunsthallen Brandts i Odense (fra den 22. september til den 6. januar). Udstillingen handler om tegneseriens indflydelse på billedkunsten. Ejner udstiller et større værk - en firkantet plakatsøjle, der består af 16 tegninger, der belyser en bestemt tematik gennem tiderne: fortiden, summer of love og nutiden (se en af tegningerne herover). Værket har den samlede titel: Dengang livsfornødenhederne blev opfundet, dengang mennesket blev frit og dengang mennesket blev ufrit.

* Claus Ejner deltog i Verbale Pupiller med sit eget forlag dada-invest og med oplæsning ved forfatteren og hjerneforskeren Mikkel Wallentin, som han i starten af september udgav to bøger sammen med i serien ELEFANTSÆBE (skal tisse). Ejners illustrationer blev visualiseret bag forfatteren under oplæsningen.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post57

*nr. 38 og alt_cph

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 20 Sep, 2007 11:16
Blog ImageBlog ImageRedaktionen har til dette nummer kigget nærmere på Beboerbladet – en tidsskriftsgenre, der er næsten ligeså smal som forlaget * [asterisk]’s eget udgivelsesfelt.

Efter at have studeret, nærlæst og gransket forholdet mellem modernismens utopi og virkelighedens realitet, må redaktionen konstatere at fremtiden ikke er, hvad den har været.

Redaktion og bidragsydere: Lasse Krog Møller, Anders Visti, Lone Manicus og Tanja Nellemann Poulsen.

* Bunkebo Beboerblad var desuden forlaget * 's bidrag til Verbale Pupillers bogobjekt

Blog Image

I den kommende weekend (21-23. sep) vil forlaget * kunne træffes ved Space Poetry's stand på alt_cph, hvor også forlaget hurricane og diafrag deltager, samt nettidsskriftet for visuel poesi afsnitp. Ville ønske jeg kunne være der og deltage. Specielt visualiseringen af Monica Aasprongs Soldatmarkedet og i det hele taget afsnitp's ord i øjet - ny nordisk visuel poesi ville jeg meget gerne have set sat op på alt_cph.


*

På Verbale Pupiller havde forlaget * en udstilling/laboratorium, hvor to små hvide mus stod for produktion af tekst via en staveplade, webkamera og et sirligt computerprogram. De to små mus og jeg selv er nu flyttet ind i IM7 hvor * bor. Og det er vi alle tre meget fornøjet ved.

Blog Image

Foto af Anders Visti, der i samarbejde med kollegaen Lasse Krogh Møller havde lavet udstillingen.
 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post56

Billeder fra Verbale Pupiller lørdag d. 16/9

omtalerPosted by Christoffer Ugilt Jensen 19 Sep, 2007 10:54
Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog Image
Billeder taget af Rune Kaldau.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post55

L/M XVI

omtalerPosted by Martin Johs. Møller 16 Sep, 2007 18:37
Forskellige uforudsigelige tekniske komplikationer har været medvirkende til den sørgelige omstændighed, at der hidtil ikke er blevet uploadet tilstrækkeligt med oplæsninger fra Verbale Pupillers kvindelige optrædende, men nu er der kommet lidt mere, i lydlig form af Mette Moestrup og Anna Hallberg. Check playeren på martinjm.blogspot.com, hvor man desuden kan høre tyske Volker Sielaff og festivalens sidste to oplæsere, Morten Søkilde og Knud Steffen Nielsen. Men så bliver godteposen også bundet for denne gang.

(bemærk at billederne bliver lidt større, hvis du klikker på dem)

 • Comments(1)//blog.verbalepupiller.dk/#post54

L/M XV

omtalerPosted by Martin Johs. Møller 16 Sep, 2007 16:25
Der er masser af ny lyd at finde i flashplayeren på martinjm.blogspot.com : Jacques Roubaud/Martin Larsen, Kajsa Sundin, Mikkel Wallentin, Sigurd Tenningen og Basilisks oplæsning fra Danill Kharms.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post53

Billeder fra Verbale Pupiller lørdag 15.09

omtalerPosted by Christoffer Ugilt Jensen 16 Sep, 2007 15:47

Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog Image

Billeder taget af Rune Kaldau

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post52

L/M XIV

omtalerPosted by Martin Johs. Møller 16 Sep, 2007 14:18
Blog ImageKajsa Sundin læser op fra sin fine bog Definition, sammen med sin fine veninde Linn Hansén. Men... Quiz 3: Hvem er hvem?

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post51

L/M XIII

omtalerPosted by Martin Johs. Møller 16 Sep, 2007 12:22
Leevi Lehtos kanal på youtube kan man nu også se et par film fra festivalen. Enjoy!

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post50

L/M XII

omtalerPosted by Martin Johs. Møller 15 Sep, 2007 20:48
Blog ImageQuiz 2: Hvor er de kvindelige forfattere?
_
Svar til quiz 1: Glenn Christian, Maja Lucas og Shadi Angelina Bazeghi.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post49

L/M XI

omtalerPosted by Martin Johs. Møller 15 Sep, 2007 20:42
En lille videopræsentation af installationen C.I.R.K.A kan ses her

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post48

L/M X

omtalerPosted by Martin Johs. Møller 15 Sep, 2007 20:24
Blog Image

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post47

Billeder fra Verbale Pupiller fredag d. 14.09

præsentation af projektetPosted by Christoffer Ugilt Jensen 15 Sep, 2007 20:19

Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog Image

Billeder taget af Rune Kaldau

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post46

L/M IX

omtalerPosted by Martin Johs. Møller 15 Sep, 2007 20:12
Video med Leevi Lehtos lyddigtning: her

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post45

L/M VIII

omtalerPosted by Martin Johs. Møller 15 Sep, 2007 19:32
Ny finsk lyd: Lidt Leevi Lehto + Oscar Rossi kan nu høres på martinjm.blogspot.com

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post44

L/M VII

omtalerPosted by Martin Johs. Møller 15 Sep, 2007 14:25


(småforlagsstande)

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post43

L/M VI

omtalerPosted by Martin Johs. Møller 15 Sep, 2007 13:46
Mads Eslunds og Eli Lunds oplæsninger (inkl. smaddernyt materiale fra Eslund og en introduktion til genteknologi for børn af Lund) kan nu høres på martinjm.blogspot.com

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post42

L/M V - Gæt en afgangselev fra forfatterskolen

omtalerPosted by Martin Johs. Møller 15 Sep, 2007 10:45


Hvem er hvem ? Svar kommer senere!

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post41

L/M IV

omtalerPosted by Martin Johs. Møller 14 Sep, 2007 21:38
... på martinjm.blogspot.com kan man nu også høre Tomas Thøfner og Morten Søndergaard læse op af nye og gamle Hypoteser for to stemmer.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post39

L/M III

omtalerPosted by Martin Johs. Møller 14 Sep, 2007 19:30
Man kan nu høre et uddrag fra Henrik Haves oplæsning, her først på aftenen, nederst i flashplayeren i højre side på martinjm.blogspot.com

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post38

L/M II

omtalerPosted by Martin Johs. Møller 14 Sep, 2007 15:29
Blog Image
Installation af Schweppenhaüser/Thomsen & Morten Søndergaard

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post37

L/M I

omtalerPosted by Martin Johs. Møller 14 Sep, 2007 14:39
Blog Image
Studenterhus Århus
d.14.9.07 kl. ca. 14.15:
masterbloggas in da house

Efter et par uhyrligt travle dage med sidste øjebliks filmredigering er vi, Verbale Pupillers masterbloggere, Lena Johansen og Martin Johs. Møller, på noget nær mirakuløs vis ved at finde os tilrette i Studenterhus Århus. Der blev taget godt imod os på Testrup Højskole, hvor de fleste af weekendens deltagere er indlogeret - selvom den ellers søde dame på kontoret først troede at vi bare prøvede at narre os til et værelse, "har I fortalt noget at I kommer?" Ja, nu kan vi sågar sige, "Yeah! We're in DA HOUSE!"

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post36

Geiger Records og Lyd+Litteratur

præsentation af forlagPosted by Robert Christensen 12 Sep, 2007 12:54
Geiger Records udsprang i 2006 som en naturlig forgrening af musiktidsskriftet Geiger med en intention om at overføre erfaringerne og holdningerne fra tidsskriftet til et lille, eksklusivt pladeselskab. Således hylder Geiger Records eksperimentet, den kunstneriske integritet og modet til at tænke nyt og bryde med vanetænkningen i musikmiljøet. Pladeselskabet ser det som en målsætning at skabe en udgivelseskanal for musik og lydeksperimenter af høj kunstnerisk standard uden skelen til snævre genrerubriceringer, og frem for alt vægtes kvalitet over kvantitet. Selskabet ønsker ligeledes at fremme fokus på tværæstetiske projekter, hvor musik støder frugtbart sammen med andre kunstarter som litteratur og billedkunst.

Blog Image

Som led i denne strategi har Geiger Records skabt pladeserien Lyd+Litteratur som i tråd med festivalen af samme navn nysgerrigt vil dokumentere arbejder i feltet mellem musik, lydkunst og litteratur. Idéen til serien lå lige for i kraft af Geigers engagement i Lyd+Litteratur-festivalen. Flere og flere interessante samarbejder syntes at opstå i mødet mellem litteratur og musik, men hvor var stedet, der på seriøs vis kunne tilbyde et hjem og en udgivelseskanal for disse?

Blog Image
Geiger Records' første projekt var cd'en audioPoesi – en antologi, der i 2006 blev udsendt i samarbejde med CrossArt. Cd'en tager udgangspunkt i mange af de samarbejder, der er blevet præsenteret på Lyd+Litteratur-festivalen i årenes løb, og samtidig markerer den sig som den første danske antologi til at dokumentere grænseområdet mellem lyd og litteratur. 27. september udsendes det første egentlige album på Geiger Records – cd'en Hjertets abe sparker sig fri fra Schweppenhäuser/Thomsen & Morten Søndergaard.

Læs mere om audioPoesi her.
Læs mere om Hjertets abe sparker sig fri her.
Læs mere om Geiger på www.geiger.dk

Blog Image

OM LYD+LITTERATUR - festival og udgivelsesserie

Siden 2002 har Litteraturen på Scenen i samarbejde med musiktidsskriftet Geiger stået bag festivalen Lyd+Litteratur – en festival, der udforsker spændingsfeltet mellem musik, lydkunst og litteratur i performative sammenhænge. Festivalen ønsker først og fremmest at belyse mødet mellem litteratur og lyd og at udbrede kendskabet til den mangfoldighed af udtryk dette kan afstedkomme, men festivalen er også et eksperimentarium, et rum, hvor nye møder kan opstå. Lyd+Litteratur har derfor ikke kun handlet om at bringe allerede eksisterende projekter på scenen; folkene bag festivalen har også inviteret kunstnere, der ikke tidligere har arbejdet sammen, til at krydse klinger. En del af disse projekter har i sagens natur været engangsforestillinger, men flere møder har også resulteret i videre samarbejde. Festivalen nøjes altså ikke med at dokumentere, men bidrager også aktivt til at opdyrke en kultur i dette tværæstetiske felt. Desuden har det altid været festivalens hensigt også at skabe debat og inddrage historiske perspektiver på de aktuelle eksperimenter. Derfor har festivalen også hyppigt budt på foredag, workshops og debatarrangementer med relation til temaet.

Gennem årene har Lyd+Litteratur budt på et væld af danske og internationale navne, der fra meget forskellige vinkler har kastet lys over, hvad mødet mellem litteratur og musik kan. Lyd+Litteratur har pt. stået bag fem regulære festivaler, der alle primært har fundet sted i Århus, skønt festivalen også har sendt sonder ud til bl.a. København. Lyd+Litteratur har indimellem også budt på enkeltarrangementer, ligesom festivalen har arbejdet i relation til andre begivenheder og festivaler. I juni i år kunne festivalen eksempelvis byde på en række koncerter og foredrag i forbindelse med SPOT Festivalen i Århus. En sjette version af Lyd+Litteratur-festivalen er under forberedelse og vil finde finde sted til foråret.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post35

Tidsskriftet og forlaget *

præsentation af forlagPosted by Mathias Kokholm 12 Sep, 2007 01:05
Publikationen * [Asterisk]* er en publikation * udkommer som løsblad * udkommer i forskellige formater * udkommer med forskellige intervaller * er til at samle på * kan samles i et ringbind, eller * kan samles med en piberenser, eller * kan samles med noget andet. At købe * er en anderledes måde at erhverve et stykke kunst på. * er ikke ret dyrt, for det koster som regel 10 kr. og * er et eksklusivt samlerobjekt, hvis man har lyst til det, for * udkommer i et ret lille oplag, og * må siges at være ret billigt og man får ret meget for pengene. Og hvis man køber alle udgaver af * og følger med i * fra starten - og alle udgaver af * kan stadig købes - så får man et både sjovt og stadigt voksende værk til sin bogreol, eller hvor man nu vil gøre af sit *.

Blog Image
bøger fra Forlaget * [Asterisk]

Forlaget * udgiver også en række selvstændige bogværker.

Forlagets udgivelser er repræsenteret følgende steder; Rum46 - Århus, Splab - Århus, Århus Kunstbygning, Kunstforeningen Gl. Strand - København, Kopenhagenshop, Museet for Samtidskunst - Roskilde, Appendiks - København.

Forlaget * har været repræsenteret på følgende festivaler og messer: Centre d'art- Santa Monica, tidsskriftmesse på Overgaden – institut f. Samtidskunst.
Desuden stod forlaget bag ”Publ.up” og "Publ.up 2" - basar for kunst- og værkbaserede publikationer, tidsskrifter og bøger i rum46, Århus.


Blog Image* To af forlaget og tidsskriftet * redaktører - billedkunstner Anders Visti og Lasse Krogh Møller - bidrager med en udstilling, som ovenstående er en annonce for.

- mere tekst vil følge om forlaget/tidsskriftet og udstillingen

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post34

Beskrivelse af Husets Forlag og 'Serien for Oversat Litteratur'

præsentation af forlagPosted by Robert Christensen 11 Sep, 2007 13:14

Som en forsinket 60’er-blomst sprang Husets Forlag ud i 1972-73. Det skete i nattens mulm og mørke; Forlagets stiftere havde en nøgle til Husets trykkeri og trykte der om natten spæde pjecer med oversat amerikansk poesi. De blev solgt for en femmer. Den fine presseomtale – hallo, et nyt dansk forlag! – fik et væld af litteraturaktivister til at strømme til.

De lavede skrivegrupper: lyrik, børnebøger, tegneserier, kogebøger, politisk satiriske plakater, og folk fik hjælp til at starte eget forlag. Der var ingen smalle steder. Bøger kom der hele tiden - heriblandt seks Nobelpristagere og fire vindere af Nordisk Råds Litteraturpris. På forlagets ’Serien for Oversat Litteratur’ er udkommet bøger af bl.a. Fernando Pessoa, Ewa Lipska, Lars Norén, Wislawa Szymborska, Stig Sæterbakken, Georgi Gospodinov, Göran Sonnevi, Benjamin Péret, Helena Eriksson, Tua Forsström, Zbigniew Herbert, Mário de Andrade, Tor Ulven og Czeslaw Milosz.

Blog ImageMen intet varer evigt. I oktober 2003 skulle Husets gamle medarbejdere have en pensionsordning. De lokale kommunalpolitikere ville ikke betale, og pengene skulle findes inden for Husets eget budget. Trods bønner og rasende protester fra kulturens folk, de to forfatterforeninger og Statens Litteraturråd blev Husets Forlag lukket. Et år gik i dyb stilhed, indtil det igen blev oktober, nu 2004. En række driftige og dristige lokale erhvervsfolk satte sig sammen. De syntes at Århus burde have et varieret kulturliv, herunder et ægte kvalitetsforlag. Husets Forlag fødtes igen, nu løsrevet fra Huset.

Kvalitetslinien for verdenslitteraturen fortsættes og en masse nye initiativer blev – og bliver stadig – sat i gang, med gamle og nye samarbejdspartnere, og Husets Forlag udgiver nu 30 – 40 titler om året. Vi mener, at globaliseringen øger behovet for at forlag påtager sig både lokalt og nationalt ansvar for at udviklingen i bogbranchen ikke skal føre til en uhensigtsmæssig ensretning af litteraturen og kulturen.

På trods af alle forandringerne er der visse ting ved Husets Forlag, der ikke har ændret sig. Vi ser det stadig som vores fornemste opgave at give danske læsere mulighed for at opleve kvalitetslitteratur fra alle hjørner og kanter af verden.

Læs mere om Husets Forlag på www.husetsforlag.dk

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post33

Jacques Roubaud

præsentation af forfatterePosted by Mathias Kokholm 09 Sep, 2007 22:21
Blog ImageJacques Roubaud (f. 1932) har siden midten af tresserne været medlem af OULIPO-gruppen (Ouvroir de littérature potentielle (værksted for potentiel litteratur)), der arbejder med matematiske modeller som basis for litterære tekster. Af andre medlemmer kan bl.a. nævnes Italo Calvino og Raymond Queneau. Roubaud har udgivet lyrik, romaner og essays. Blandt hans mest kendte bøger finder man La vieillesse d’Alexandre om aleksandriner-verset, meta-romanen La Belle Hortense og digtsamlingen , skrevet over go-spillets struktur. På dansk foreligger Noget sort og Londons store brand, der begge er udgivet af Forlaget Basilisk. Se: http://www.oulipo.net/oulipiens/JR
Blog ImagePå dansk foreligger som sagt digtsamlingen Noget sort (originaltitel Quelque chose noir (1986)), der er oversat af digteren Martin Larsen, som også læser op på Verbale Pupiller af egne ting men altså ogsa Roubauds tekster på dansk. Bogen er udgivet i Basilisks Babelserie. I Noget sort mediterer digteren over tabet af sin elskede - skrevet i forbindelse med sin kones død i 1983 - og selve det at finde frem til en erkendelse eller vejen der til gennem skrift. Det er virkelig sort, knugende, klaustrofobisk og sorgfuldt men i samme åndedræt bidende smukt og lystigt legende med ord og opsætning. Roubaud balancerer med det dystre og mørke på en genuin måde, hvor de omkring 140 siders lyrik aldrig går hen og bliver en tårevædende læsning, men i lige så høj grad en livsbekræftende læsning med døden som en ufattelig og uendelig størrelse.

Forfatteren er stadig kendetegnet ved, i OULIPO-gruppens ånd, at bruge matematiske og kombinatoriske regelsæt i det litterære arbejde og vil inden Verbale Pupiller skydes i gang bl.a. forelæse om dette på Århus Universitet.

I Fransksproget del
9.00-10.00 Forfatteren læser og kommenterer egne værker.
Sted: Nobelparken, Jens Chr. Skousvej 7, bygn. 1455 lokale 129

II Engelsksproget del
12.00 - 13.30 Forfatteren forelæser over emnet
OuLiPo. Literary formalism and mathematics
Sted: Nobelsalen, Nobelparken, Jens Chr. Skousvej 7, bygn. 1453 lokale 122

Forelæsningerne er arrangeret af lektor/ph.d. ved Fransk Institut Steen Bille Jørgensen og Mathias Kokholm i samarbejde med SLK og Nordisk Institut.

Se desuden OULIPOS hjemmeside og læs mere om Jacques Roubaud.

Der vil komme mere tekst om Jacques Roubaud og OULIPO her på siden og nye oversætelser til dansk ved Steen Bille Jørgensen.

* Jacques Roubaud læser op på Verbale Pupiller og læses op på dansk af Martin Larsen lørdag d. 15. september.


 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post32

Louise Rosengreen

præsentation af forfatterePosted by Mads Mygind 09 Sep, 2007 21:36
Blog Image
Udenom den danske forfatterskole udkommer pludselig i 2007 en vilter, ungdommelig og rastløs digtsamling ved navn Lydstykker (Borgens Forlag). Ganske vist havde hun tidligere vist prøver på sin lyriske kunnen i tidsskriftet Hvedekorn, men det var dog et nyt ansigt, der dukkede op på den danske digtscene, da hendes cd-formede digtsamling blev udgivet og modtaget i positive vendinger. For tiden går Louise Rosengreen på forfatterskolen i Lund.
Blog ImageLydstykker bærer præg af en dejligt umiddelbar tilgang til sproget. Let og legende kaster digterjeg´et sig gennem Københavns gader og beskriver i et hverdagsligt og poetisk sprog, hvordan en mormors sygdom og et drengevenskab blandt meget andet – opleves for en ung kvinde, som man som læser gerne vil gøre til forfatteren. Det virker i al fald nemt at forestille sig, at Louise Rosengreen netop er digterjeg´et.

Men egentlig er det ligegyldigt, for det er bogens drev, den evigt bevægende, igennemgadernecyklende energi og søgen, der gør den så fantastisk opløftende at læse. Man er vidne til et sprogligt overskud, der alligevel beherskes i en småsnakkende, berettende tone, der kunne minde om optegnelsesgenren, og (måske i knap så høj grad) dagbogsstilen.

Der citeres og henvises bogen igennem til forskellige musikgrupper, og netop den oplevelse af at sætte en plade på og så lade sig forføre af musikken og historierne, den får man nemt, når man læser Rosengreens tekster. Den bevidste omgang med ordene, det til tider ulogiske eller humoristiske i ordspog får plads, og de små tankespind omkring de underliggende småbetydninger eller rim, der konstant summer under vores hverdagslige sprogbrug, lader Rosengreen gerne indgå i sine tekster.

Det ville være nemt at kalde tonen i Lydstykker for naiv eller forelsket, og det er også meget muligt, men de ord er vel lige så positive som det modsatte. Det er en debutant, der debuterer, og hun er ung, og hun er glad og rastløs og forelsket og forvirret (digterjeg´et altså), et vilkår, og det findes altså også derude i samfundet. Derfor er bogen også troværdig og forsøger ingenlunde at indskrive, hverken sprogligt eller betydningsmæssigt, en modenhed eller en sproglig ophøjethed, som værket ikke kan bære. Læser man Lydstykker umiddelbart, er det en glimrende bog om ting, som sker for de fleste, i et letlæseligt og elegant sprog. Læser man nærmere, er den konstante bevægelse, der gennemsyrer bogen, og det let flygtige sprog, en tanke mere værd, for der er virkelig tænkt i komposition, i opbygning og i fortælling. Og så gør det virkelig ikke noget, at den er så nem at holde af i sin banale og herlige ladossedetheleogbeskrivedetagtigetone. Så lad os det.

* Louise Rosengreen læser op til Verbale Pupiller for forlaget Diafrag, hvor hun udgiver det lille hæfte Money Money Money (2007).

** Rosengreen lyrik er desuden at finde på lygtepæle rundt om i Århus' gader, i det hun har bidraget til klistermærkeantologien, der udgives i forbindelse med Verbale Pupiller.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post31

Consul Pepsi & the Sweet Thunder Poetry Parade

præsentation af koncerterPosted by Mads Mygind 09 Sep, 2007 21:28
Peter Laugesen

Fra debuten i 1967 (Skrift, Borgen) til i år med allerede nu tre bogudgivelser og en cd på gaden, er der virkelig sket meget i Peter Laugesens praksis.

Netop nu er han aktuel med sin seneste digtsamling på Borgens Forlag, nemlig Vejrudsigter, en samling sjove og elegante haikudigte, der på forunderligvis undersøger både de store spørgsmål i livet og litteraturen, og i lige så høj grad lader detaljen få rum. Forfatterens hund er et gennemgående motiv i forfatterskabet og også i Vejrudsigter stikker den snuden frem.

Derudover er han – i endnu højere grad – aktuel med ikke mindre end to billedkunstnerisk-/lyriske udgivelser. Den ene (Digte på Hald) knytter sig til en nyligt åbnet udstilling på Silkeborg Kunstmuseum - der har udgivet bogen i samarbejde med Hald Hovedgård. Bogen indeholder 23 billeddigte, skrevet på Hald Hovedgaard og overført til store hvide lærreder, skrevet med kinesiske pensler og sort tusch fra Leipzig.

Dernæst har Laugesen i samarbejde med fotograf Poul Ib Henriksen skabt bogen Århus (Jyllands-Postens Forlag, 2007). Med Laugesens poetiske beskrivelser og betragtninger og Poul Ib Henriksens karakterfyldte fotografier er denne bog en kunstnerisk rejse ind i byen, og en rejse som man – selv som indfødt århusianer – vil opleve som ganske ny.
Blog ImageTil Verbale Pupiller optræder og oplæser Peter Laugesen i musikalsk selskab med bl.a. John Tchicai, en verdens(aner-)kendt saxofonist og komponist, der har spillet med jazzmusikere som Albert Ayler og John Coltrane og generelt betragtes som en fornyer af jazzmusikken med sin eksperimenterende og nytænkende tilgang til genren.

Peter Laugesen og John Tcichai har sammen (med andre) udgivet albummet Consul Pepsi & the Sweet Thunder Parade (2007). En fantastisk jazzplade, en sublim oplæsningspræstation og alt i alt et unikt møde mellem to former for musik; jazzen og poesien.

Madsole – saxofon
John Tchicai – saxofon * (i venstre højtaler)
Jakob Buchanan – trompet, flügelhorn og percussion
Johannes Hejl – bas
Anders Holm – treommer og percussion
Peter Laugesen - ord

Jakob Buchanans myspace kan man høre et par af numrene fra cd'en.

*Consul Pepsi & the Sweet Thunder Parade featuring John Tchicai og Peter Laugesen afslutter Verbale Pupiller søndag aften


***


Andmeldelse fra musiktidsskriftet Geiger af Jakob Bækgaard

Consul Pepsi & the Sweet Thunder Parade featuring John Tchicai og Peter Laugesen Consul Pepsi & the Sweet Thunder Parade
(cd, Buchanan Records/Pladekisten, 2007) Blog ImageSom et egetræ står han plantet på coveret til udgivelsen Consul Pepsi & the Sweet Thunder Parade. Rynket, vild og vilter med sit lange, grå hår og de fredfyldt lukkede øjne. Digteren Peter Laugesen er den danske jazzpoesis grand old man, så er hvad er mere naturligt end at få Laugesen til at deltage i et projekt, der skal forene jazzens puls med poesiens ord, som det sker på Consul Pepsi & the Sweet Thunder Parade? Kostellationen består udover Laugesen af den danske saxofonlegende John Tchicai og de unge løver Madsole (saxofon), Jakob Buchanan (trompet, flügelhorn, percussion), Johannes Hejl (bas) og Anders Holm (trommer og percussion).

Ideen med at kombinere jazz og poesi er ingenlunde ny. Sen 50'ernes amerikanske beattradition, som i høj grad er den poesitradition Laugesen forholder sig til, gjorde det til en vane at kombinere ord og lyd. Jack Kerouacs indspilninger med Zoot Sims og Al Cohn og Kenneths Patchens poesiensemble er eksempler, men der findes utallige andre: Lawrence Ferlinghetti, Gregory Corso etc. Her i Danmark er Laugesen nok den bedste ambassadør for poesien som det talte (jazz)ord. Hans digte snor sig som rækker af ukrudt med vilde blomster. Hvor mange digtere omhyggeligt iscenesætter deres oplæsninger (Søren Ulrik Thomsen f.eks.), så har Laugesen et anderledes frit flydende gadesprog, der blander højt og lavt: Tolstoj og tøjklemmer.

Jazzen passer godt til Laugesen, fordi den er uhøjtidelig, rytmisk og improviserende og på Consul Pepsi & the Sweet Thunder Parade arbejder Laugesen sammen med nogle af de bedste cats. Især trompetisten Jakob Buchanan og John Tchicai (berømt for sin medvirken på John Coltranes mesterværk Ascension) blæser liv i ordene.

Consul Pepsi er godt nok bygget op omkring Laugesens tekster, men det er også et band. Et band, der formår at lave en rytmisk stuvning af ord og lyd. Det vil være synd at citere Laugesens digte, der hér netop skal HØRES i sammenspil med musikken. Hvert ord er som en musikalsk linie, der fører nye linier med sig: En slags jazzet rap, hvor opretholden af flowet er afgørende. Titlerne, der er karakteristiske for Laugesen, siger dog noget om stemningen: "hundedigt #1", "et halvfjerdsindstyvende forår" (bl.a. en hyldest til Charlie Parker, Jack Kerouac og Allen Ginsberg), og "Vi er øjeblikkets fyrster" for at nævne nogle få.

Laugesen griber fat i sproget og tvister det: "Gud fader bevares i det høje / farven har forladt mit øje / lydens aske i mit øre / er for ingenting at høre" ("Indtil alting er fortalt"), og musikerne twister deres instrumenter for at få musikken til at passe til ordene. Og omvendt. Det er ordleg, musiktagfat, skæg og pjat, men det er også dyb alvor. Kort sagt: Sådan her lyder det, når engle bøvser jazz.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post30

Track72

præsentation af koncerterPosted by Mads Mygind 09 Sep, 2007 17:41
Blog Image

Tue Track hed han tidligere, nu går han under aliasset Track 72. Fælles for begge dæknavne (som Michelin) er en særdeles rapkyndig og dedikeret musiker. Hvad enten han indgår i den nu opløste danske rapgruppe Malk De Koijn, som bag- og formand i hiphopsammenskuddsgildet Nobody Beats The Beats, producerer for diverse forskellige rappere eller selv udgiver musik under det nyeste alias Track 72, er der garanti for en virkelig original hiphoplyd, altid med respekt for og henvisning til den gamle garde, traditionen bag og historien for rappen, der ligger til grund for det, der i dag laves.

De fleste kender ham fra tiden i Malk De Koijn, der da også med rette skabte de tre rappere Geolo G, Blæs Bukki og Tue Track et navn, der gav genlyd langt ud over de gængse hiphopkredse. Siden er der skrevet mange opgaver, og andre akademiske udredninger om særligt Malk De Koijns absurde, fiktive og fantasifyldte tekstunivers, der til stadighed inspirerer mange ”upcoming”-rappere. To albums var, hvad det blev til, men allerede i dag står de som klassikere inden for den danske rap.Blog ImageSenest har Track 72 udgivet sin debutplade Rockin´, en elektro/hiphoppende plade, der både brillerer med og uden vokal. Et både stemningsfyldt og direkte album, der med Track 72´s egne ord er en sammensmeltning af musikerens barndomsinspirationer og den nutidige lyd, han sætter pris på. Et sammensurium af dengang og nu, af Track 72 og hans forbilleder, af hiphop og electronica.

Udover den lyriske nerve i Tue Tracks tekster i Malk De Koijn har han også remixet og sat musik til Per Højholt-teksten ”Henry ind i landskabet”, som han på funkyelektronisk hiphopvis præsenterede på udgivelsen ”Tilbage til Turbo”. ”Der rockende turbo” hedder nummeret, og hvis ikke man synes, teksten gjorde det i forvejen, så får Tue Track i sandhed digtet til at rocke mere end Bandidos i sin rytmiske opbrudthed, og viser samtidig prøver på sit unikke talent inden for den musikalske komposition, om det så gælder egne vrøvletekster eller et Per Højholt-digt.

* DJ Track 72 spiller lørdag aften til Verbale Pupiller. ***Bemærk; som DJ ikke musiker Track72***

Hjemmeside og Myspace

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post29

Samarbejdspartnere

samarbejderPosted by Christoffer Ugilt Jensen 09 Sep, 2007 17:29

Studenterhus Århus
Verbale Pupiller kommer til at foregå i Studenterhus Århus, der har til huse i den gamle Toldbod ved havnen. Studenterhus Århus består af to dele, dels Vejerboden, hvor formiddags- og eftermiddagsarrangementerne vil finde sted, og dels Pakhuset, hvor koncerterne vil løbe af stablen. Studenterhus Århus stiller personale og udstyr til rådighed for Verbale Pupiller.

Aarhus.nu
Kunstportalen Aarhus.nu har stået for denne hjemmeside samt haft den som fast link på deres portal gennem de sidste par måneder. Desuden har de anvendt flere af de bidrag, der her er blevet postet, i deres nyhedsmails. Aarhus.nus profil inden for kunstverdenen er på mange måder den samme, som Verbale Pupiller har inden for litteraturen.

Testrup Højskole
Testrup Højskole har været så venlig at stille overnatningsmulighed til rådighed for en mængde af de mange forlagsfolk og forfattere, der vil blive præsenteret på Verbale Pupiller. Testrup Højskole beskæftiger sig i høj grad i det daglige selv med litteratur, da de har Danmarks mest velfungerende skrivelinje, der for mange har været et forstudie til forfatterskolen. Desuden har mange forfattere og litterater tilknytning til skolen. Fra Testrup Højskole er skrivelæren og Anblikforfatteren Mads Eslund repræsenteret på Verbale Pupiller.

Works Unltd.
T-shirten, der bliver trykt i forbindelse med Verbale Pupiller, er udarbejdet i samarbejde med Works Unltd., der også står for produktion af T-shirten samt salget af den efter arrangementet. Desuden en tak til Eli Lund, der har tilladt, at vi på T-shirten har trykt et digt af Johannes L. Madsen, og som også vil fungere som distributør af T-shirten efter Verbale Pupiller gennem sit nyligt opstartede forlag Kanji Dreams.

Geiger
Lyd+Litteratur-delen af Verbale Pupiller er udarbejdet i samarbejde med musiktidsskriftet Geiger samt pladeselskabet Geiger Records, der således er medarrangør af koncerterne fredag, lørdag og søndag aften. Dette samarbejde har ligget lige for, da Lips gennem de sidste seks år bl.a. har samarbejdet med netop Geiger om Lyd+Litteratur-festivalerne.

Desuden en stor tak til Nordisk Kulturfond, Kulturudviklingspuljen, Kunststyrelsen og FO-Århus.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post28

Programmet er klar

programPosted by Mathias Kokholm 06 Sep, 2007 23:54
Fredag d. 14. september

12:00 Seminar med forfatteren Jacques Roubaud som forelæser over emnet
OuLiPo. Literary formalism and mathematics
sted.: Nobelsalen – Nobelparken
Arrangeres i samarbejde med SLK og Nordisk InstitutStudenterhus Århus, Nordhavnsgade 1

16:00 – 19:00 Åbning
– reception, tale og oplæsning
- Tale v. Marianne Ping Huang (DK)
- Forfatterskolens afgangshold (DK)
- Tomas Thøfner & Morten Søndergaard Hypoteser for to stemmer (DK)

Pause

21:00 – 03:00 Lyd+Litteratur-koncert
- Nye Rør (DK)
- Under Byen (DK)
- Fidel Astro (DK)

***

Lørdag d. 15. september

11:00 – 14:00 Åbning af bogmesse
- konferencier Martin Glaz Serup (DK) & Mathias Kokholm (DK)
- Gitte Broeng – Hurricane (DK)
- Sophie Pucill/Louise Rosengreen – Diafrag (DK)
- Martin Högström – nypoesi.net (N)
- Mads Eslund/Anders Abildgaard Nielsen – Anblik (DK)
- Sofia Stenström – Kritiker/Ariel (S)
- Eli I Lund – Kanji dreams (DK)

14:00 – 16:00 Litlives Kritikersalon – ordstyrer Annelie Axén (S)
- Forfatter.: Martin Högström (S) & Gitte Broeng (DK)
- Kritiker.: Espen Stueland (N), Nils Olsson (S) & Kristine Kabel (DK)

16:00 – 19:00 Oplæsning
- Per Aage Brandt (DK)
- Monica Aasprong (N)
- Jacques Roubaud (F)
- Martin Larsen (DK)
- Leevi Lehto (SF)
- Oscar Rossi (SF)
- Henrik Have (DK)

21:00 – 03:00 Lyd+Litteratur-koncert
- Joe True (DK)
- DJ Track72 (DK)
- Rasmus Möbius (DK)

***

Søndag d. 16. september

11:00 – 14:00 Bogmessen fortsat vært Martin Glaz Serup & Mathias Kokholm
- præsentation af antologien Detta är inte fiktion v Tiia Strandén (SF) og Oscar Rossi (SF)
- Kajsa Sundin/Kristian Carlsson – OEI editör (S)
- Mikkel Wallentin – dada-invest (DK)
- Sigurd Tenningen – gasspedal (N)
- Linn Hansén – Pequod/Pequod press/Ramus (S)
- Morten Søkilde – Arena (DK)
- René Jean Jensen, Martin Larsen og Mayse Aymo-Boot læser op af Daniil Kharms og Robert Walser – Basilisk (DK)

14:00 – 16:00 Litlives Kritikersalon – ordstyrer Marian Enge (N)
- Forfatter.: Ingrid Storholmen (N) & Thomas Hvid Kromann (DK)
- Kritiker.: Espen Stueland (N), Nils Olsson (S) & Kristine Kabel (DK)

16:00 – 17:30 Bardinale – tysk/dansk-oplæsning
- Volker Sielaff (D)
- Lars Skinnebach (DK)
- Nico Bleutge (D)
- Mette Moestrup (DK)

17:30 – 19:30 Oplæsning
- Ingrid Storholmen (N)
- Anna Hallberg (S)
- Knud Steffen Nielsen (DK)
- Tone Hødnebø (N)
- Preben Major Sørensen (DK)

20:00 Afslutningskoncert – Consul Pepsi - Peter Laugesen & John Tchicai (DK)

*

Udstillinger
I løbet af de tre dage vil der desuden være billedkunstneriske udstillinger, installationer og film, som kan ses i løbet af de dage festivalen varer, med følgende kunstnere:

Lena Johansen & Martin Johs Møller (DK) - to film + live blogging fra festivalen
Schweppenhäuser/Thomsen & Morten Søndergaard (DK) - installation
Jesper Fabricius (DK) - udstilling
Lasse Krogh Møller & Anders Visti (DK) - udstilling
Sharks (S)- digtvideo
Paal Bjelke & Stian Kristensen (N) - animation over Martin Högstroms Transfutura

*vi gør opmærksom på, at der med så stort et program uundgåeligt vil ske ændringer*

 • Comments(2)//blog.verbalepupiller.dk/#post27

Joe True

præsentation af koncerterPosted by Mads Mygind 06 Sep, 2007 01:21

”Gennemgående så fedt, at der er en rød tråd med fløde”

Fra tiden i Essensen og udgivelsen af demobåndet Essensationelt og til nu som solokunstner, Joe True, aktuel med sommermixtapet Tilbage i solen, er der sket meget både for kunstneren og for rapkunsten. Desuden er han allermest aktuel som gæsterapper for Medina på nummeret ”Kender du mig” og med sit eget nummer ”Brede dæk” på soundtracket til filmen Fidibus.

Da Fluen (som Joe True dengang hed) slog sig sammen med Nicky Steez (som stod for musikken), skete der noget nyt i dansk rap. Et ekstremt sprogfokus var på dagsordenen, et sådan man kender fra dadaismens lydlige eksperimenter med sproget. En legende omgang med lyd og form, altid før betydning og budskab.

Der var altså ikke fortællinger fra det virkelige liv, politiske kommentarer fra rendestenen eller lignende. I stedet var der en iver efter at udforske sprogets dobbeltbetydninger, allitterationer, rimmuligheder, semantiske strukturer og mundtlige pondus.

I mange år ventede de danske raplyttere på Essensens længebarslede debut album som skulle udgives under navnet ”Flugtaktion KBH”. Sådan skulle det dog ikke gå, for mens selskaber og managere trak processen i langdrag, kom Joe True længere og længere væk fra det oprindelige koncept omkring den planlagte udgivelse og blev i stedet hooked på en mere ”personlig” profil og gruppen Essensen blev opløst. Dog fik de udgivet den legendariske og svært opdrivelige plade Det væsentligste væsen der vel giver et fingerpeg om hvad man kunne forvente sig af et egentligt Essensen-album. Et andet mellemspil nåede de dog at udsende, hvor den nye måde at opbygge numre og skrive tekster på blev åbenbaret, nemlig på pladen Pulscheck, der også rummer remixes af Tue Track og DJ Static.

Blog Image

I stedet kan man nu forvente et Joe Truealbum med musik produceret af forskellige musikere og med et måske mere divergerende musikalsk udtryk og et lyrisk udtryk primært koncentreret omkring rapperen Joe True (Den ægte - pladens navn).

Den største succes kom dog på Gadeplan på gadeplan. En cd DJ Typhoon stod bag, hvor diverse danske rappere optrådte, og hvor altså Joe True stod bag titelnummeret. Produceret af Tue Track (som spiller efter Joe T. lørdag aften til Verbale Pupiller) og med en hårdtslående blærerapstekst spækket med ordspil og rim gik den rent ind hos de danske rapfans. Et faktum der understreges af publikums begejstring for særligt dette nummer, når Joe True spiller koncert.

Som medlem af rapkollektivet Helt Sikkert, der igennem halvfemserne stormede ind på rapscenen og insisterede på en ny dagsorden, har Joe True markeret sig som en sublim sprogfornyer i både indviklingens og udviklingens tegn. Hvor andre mere kommercielle rappere stræber efter en mainstreamlyd og en lettere tilgængelig lyrik har Joe Trues projekt altid været et andet. Som han selv rapper det:

”Min gimmick er at give folk / hvad de ik´ vil ha´ / jeg har en teknik / som ti tolke ik´ ka´ ta´”.

Det kunne siges meget mere (meget mere!) om Danmarks bedste rapper og det er der heldigvis også gjort (se nederst).

Lørdag aften er der midlertidig mulighed for at opleve en af sprograppens danske pionerer live, i et udbrud af indbrud i sprogets former og skaller, flydende sydende lydende af rim og klange der kommer mange lange gange.

Joe Trues hjemmeside

Joe Trues myspaceprofil

Interview med Joe True og Orgi-E om deres battle


* Joe True spiller lørdag aften til Verbale Pupiller.

* Inden festivalen vil vi lægge artiklen "Rapoesi", oprindelig trykt i institutbladet for Nordisk Sprog og Litteratur Vandfanget, ud til fri download. En artikel som behandler det poetiske og sprogvidenskabelige aspekt i den danske avantgarderap, og en opgave som især trækker på Joe Trues tekster.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post26

Gitte Broeng

præsentation af forfatterePosted by Mathias Kokholm 02 Sep, 2007 00:03
Blog Image
Gitte Broeng (f. 1973) debuterede i Hvedekorn 4/2003 med fire interiør-digte. Hun har også bidraget til særnummeret Eposien Hvedekorn 4/2004 med teksten ”… jeg tænker på mig selv som et værelse”. Derudover har hun bl.a. skabt en digtinstallation i Berlin i samarbejde med billedkunstneren Hanne Lise Thomsen.
Broeng er cand.mag. i litteratur- og kunsthistorie fra Aarhus Universitet (2001).
(tekst fra Hurricanes hjemmeside)

Gitte Broeng debuterede i bogform med det lille ”konceptuelle” bogværk Interiør på Hurricane i efteråret 2006. Digtsamlings interiør er beboeligt og velindrettet med metafysiske afsøgende billedrum. Små miljøer og små tableauer gør bogen hjemligt verdensvendt ud i et intimt univers.

Blog Image
Interiør (titlen afslører) er en lækker arkitekttegnet lille størrelse, hvor udstyret er i orden. Forsiden prydes af en plantegning, åbne og lukkede rum, flader til farvelægning, og en utvetydig gul, rød og blå skrift som en hilsen til Mondrian, som man da også støder på inden i bogen. Bogens indre materiale er ligeledes struktureret som rum/afsnit startende med det blå, gule, hvide, sorte og slutter med det røde rum.

Man træder ind i det blå rum, hvor digtene er maleriske der tangerer ekfrasen. De blå rum udvider sig til himmel og hav til swimmingpool og udspring på dybt vand, med den røde farve som kontrast og kropslighed, en kroppens velvære i det blå.

Hvor man i det blå rum svømmede ud i velvære og malerisk skønhed, skaber det gule en skærende kontrast. Det gule rum er det funktionalistiske, minimalistiske, hvor alt er reduceret til funktionen som uløseligt hænger sammen med formen. Det er det hvide og rene, som åbne og funktionelle, der grænser op til ensomhed og kedsomhed. Med størst nerve og overbevisning udfoldet i digtet ”Mit frankfurterkøkken” hvor ”Alting er på sin rette plads/ Margarete”. En direkte henvisning til den østrigske arkitekt Margarete Schütte-Lihotky, som i 1926 indrettede et køkken til et socialt boligbyggeri i Frankfurt, hvor alt var udmålt, således at man kunne arbejde rationelt uden at spilde tid. Afsnittet fortsætter med en række rumbeskrivelser, som knyttes op til mere eksistentielle størrelser, om centrering og afgrænsning samt bevægelse i menneskelige rum.

De hvide rumafsnit er af oplevende og overvejende karakter bl.a. med bogen og skriftens rum, barnets rum, et eksistentielt rum der grænser op til det filosofiske.


... Man kan blive her
i lang tid. Uden at tænke på klokken.
Lyden af nogen, som gik. Og
Man kan ikke blive
her i lang tid. Uden at tænke
på det.

Den sorte suite vender tilbage til den funktionalistiske arkitektur og eksplicit til Mondrian, som slår ind i rummets bevidsthed. Det er det ydre formalistiske umenneskelige og ubeboelige, ren form, transparens og åbenhed, som dog er i stand til at lukke naturen ind.

Det hele lukker og slukker med den røde bog, som rummer to digte, hvor subjekt, krop og bevidsthed er frigjort af de stramme strukturer . Her ”er tiden fuld af røgringe” og i rummet danser og hopper man uden besvær i strikket vest og nægter at lade sig begrænse af arkitektur og interiør.

...
vi er vrede, ja, på ting
og sager, der holder os nede,
tunge puder, gardiner,
herremanden er vi vrede på, spisebordet,
tiden, der lige er gået
...


Interiørs billedskabende karakter, sprogligt, tematisk og formmæssigt, har den interessante effekt på læsningen, at man afspores til fordel for billeddannelse på nethinden. En ganske særlig effekt, som Broeng forfiner og i fin dialog med det formmæssigt konceptuelle. Men nok er digtsamlingen konceptuel og stramt struktureret med de forskelligt farvede rum, men det gør ikke bogens dynamik mindre. Dels indtager subjektet flere forskellige positioner og indstillinger og dels er de enkelte afsnit ikke stramt struktureret, men indeholder selv samme variation i udtalelsen og ligeså de enkelte digtes karakter, som varierer i nogen grad inden for de enkelte rum. Bevægeligheden kommer til at stå i skarp kontrast til de eksplicitte kunstneriske og arkitektoniske referencer til funktionalisme og minimalismens rene linjer og former, som dog får lov at stå isoleret fremstillet, fascinerende og fremmedgjorte, men i Broengs komposition og bevægelighed, udsættes for kritik.

* Gitte Broeng læser op ved Verbale Pupiller og deltager desuden i litlives kritikerdebat d. 14. sep.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post25

Hurricane - om forlaget og dets stifter Vibe Bredahl

præsentation af forlagPosted by Mathias Kokholm 01 Sep, 2007 23:51
Forlaget Hurricane Publishing drives af billedkunstneren Vibe Bredahl (f. 1974), som stiftede forlaget tilbage i 2000. Bredahl dementerede fra Det Kgl. Danske Kunstakademi samme år. I hendes skabende praksis arbejder hun hovedsageligt med fotografi, tegning og artist books. Rejsen er både konkret og i bredere forstand, et gennemgående tema, som det gør sig gældende i kunstnerens første bogudgivelse hjemvendt rejsende (2002), som består af farvefotos fra alverdens steder.

Blog ImageTintin med Terry under armen er en af de faste mærkværdige følgesvende gennem hjemvendt rejsende, som med vidt forskellige indstillinger, opstillinger og tableauer kredser om rejsen, bevægelse og stilstand, liv og død.

Et andet karakteristika som Bredahls værker har høstet megen ros for, er deres spindelvævsfine lethed og styrke i et til tider naivt og barnligt univers, der dog ikke viger tilbage for at undersøge tunge fænomener, som tab og død, hvilket medfører en uncanny bevægelse gennem værkerne.

Blog ImageVibe Bredahl: Sorgen er som en sky, når den bliver for tung begynder det at regne, 2005. 100 x 150 cm. Pantone tusch. Fra udstillingen (hos Martin Asbæk Projects, 2005) og udgivelsen (på Hurricane, 2005) Pun Birds (ordspilsfugle), som var en undersøgelse af forholdet mellem ord og billede, gennem ordsprog, vendinger og klichéer.

Bredahls foretrukne medie er bogen – artist books. Det er primært forløbet og den større fortælling der udspringer fra den ene side, samt relationerne og trådene, der syntes at interessere kunstneren.

Vibe Bredahls praksis går over i forlaget Hurricane, som udgiver artist books i forskellige former og med forskellige kunstnere og digtere. Heriblandt billedkunstner Julie Nord, billedkunstner/forfatter Seimi Nørgaard og forfatter Gitte Broeng. Det er primært anderledes og eksklusive udgivelser, der tegner forlagets profil, som da også rummer design og børnebøger. Et af forlagets erklærede mål er at skabe tættere kontakt mellem forlægger og kunstner, samt give rum og mulighed for den enkelte kunstners indflydelse i udgivelsesprocessen. Hurricane er sat i bevægelse og der er god grund til at følge med i forlagets videre udvikling. Der er her tale om en interessant form for alternativ publicering på tværs af ord og billede. Et væsentligt projekt med et varmt og innovativt glimt i orkanens øje.

* Hurricane Publishing deltager ved Verbale Pupiller

** Digteren Gitte Broeng læser op

*** Digter/billed- og performancekunstner Seimi Nørgaard bidrager til bogobjektet.
Seimi Nørregaard (f. 1975) debuterede i 2005 med digtsamlingen Jeg forventer en masse. Siden 1998 har Nørregaard arbejdet som manuskriptforfatter og med performance. I sine egne produktioner står hun både bag scenografi, koreografi og performance. I 2005 var hun performer og tekstforfatter på forestillingen Blow Job i Turbinehallerne på Det Kongelige Teater. Seimi Nørregaard har optrådt ved adskillige spoken word arrangementer og har vundet 2. plads ved Nordisk mesterskab i Poetry Slam. (tekst fra Hurricanes hjemmeside)


 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post24

Martin Larsen

præsentation af forfatterePosted by Mads Mygind 01 Sep, 2007 22:50
Debuterede med Tabula Rasa (1997), en række digte udgivet på diskette. Dernæst fulgte den viltre, omsiggribende digtsamling Det stof alting er gjort af (Gyldendal, 2001). Efter at have modtaget Klaus Rifbjergs Debutantpris for Lyrikere i 2002, udkom to år senere Svanesøsonetterne (et værk, der står nærmere beskrevet nedenfor), et formmæssigt unikum og en særdeles interessant tekstsamling. Ellers er Martin Larsen aktiv i Forlaget Basilisk, på sin blog og som oversætter.

Svanesøsonetterne

Blog Image
Niels Lyngsøs Morfeus og Martin Larsens Svanesøsonetterne udkom begge i 2004 og har et ganske indirekte forhold til hinanden; til de fænomener, de behandler og er. Man kan sige, at hvor Morfeus skriver om skabelsesprocessen, er Svanesøsonetterne skabelsesprocessen. I sidstnævnte får vi direkte at læse, hvordan værket former sig, med private overvejelser over kunsten, værket og verden. Martin Larsen udfolder altså ideen om skabelsesprocessen som en indlejret del af værket i en sammenkrøllet sonet. Larsens værk nærmer sig også en avantgardetradition, særligt fordi livet (de hverdagslige kommentarer) vinder indpas i kunsten (sonetten fuldendes aldrig). I og med værket trods alt blev udgivet, ligger der naturligvis en ide i, eller en accept af, at sonetten aldrig blev færdigskrevet. Eller med andre ord, Svanesøsonetterne var ikke nødvendigvis blevet en bedre bog, hvis mestersonetten endeligt blev til. Der er en ide i, at konstruktionen ikke gik op i en højere enhed. Modsat Lyngsø, som ganske vist udgiver et værk uden nummererede sider og dermed mimer en art uorden, men alligevel er teksterne til punkt og prikke gennemkomponerede, og de står side om side med teoretisk funderede poetikker, figurdigte, grafiske digte og barndomserindringer, der til sammen udgør en imponerende konstruktion, der efterlader læseren med et svært navigerbart projekt, men ser man ud over den praktiske del, også et velkomponeret morads. En orden i uordenen. Hvor Larsen tager en udviklet procesteori og indvikler den i papir, tager Lyngsø indviklede teorier om blandt andet værk, flerstemmighed og slør og udvikler dem.

Fælles for begge værker er dog denne metabevidsthed, i varierende grad eksplicit og implicit. Når Martin Larsen har indlagt et kommentarspor, gør han værkets tilblivelsesproces tydelig og således også en del af værket. Bogen er altså processen, da den er en indlejret del af værket.

Der er ikke som i en lineær litteratur en begyndelse, en midte og en afslutning. Derimod arbejdes der både temamæssigt og praktisk med et brud i strukturen. Man kan som læser af en sådan hypertekst ikke vide sig sikker i sin umiddelbare lineære læsning, såvel som man ikke nødvendigvis kan bladre fra side ét til side to og så videre. Siderne i Svanesøsonetterne er ikke engang bundet sammen og er endda demonstrativt krøllet sammen. Udover at være en æstetisk stillingtagen, er det utvivlsomt en hilsen til avantgardens eksperimenter med bogen som medie, i Danmark i tresserne og halvfjerdserne anført af bl.a. Henrik Have m.fl. At en bog kan være meget mere end 37 ordnede siders lyrik, satte Have virkelig lys under med sine eksperimenter, eksempelvis Col Pferde. Hver gang man læser en side i Svanesøsonetterne, vælger man også en fra. Man kan ikke nødvendigvis være sikker på at komme omkring det hele, og fra forfatterens side har der måske ikke været nogen intention om at male ”det store billede”. Den lokale, isolerede betydning er lige så gyldig, som en stor sammenspundet sammenhæng. Den enkelte metafor, den enkelte sides autonomi, gør krav på sin ret. Og så er hele ideen, konceptet afgørende. At det er gjort på den måde, det er, at der er valgt de rammer, der er, og at værket har den form, det har, er gældende på lige fod med, hvad digtene ”siger” eller ”mener”.

Martin Larsens blog


* Martin Larsen læser op til Verbale Pupiller

** Forlaget Basilisk deltager i bogmessen til Verbale Pupiller

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post23

Dada invest

præsentation af forlagPosted by Mathias Kokholm 29 Aug, 2007 16:46
Følgende er dels en præsentation af forlaget dada-invest og invitation til bogreception og oplæsning nu på fredag. Teksten er fra den oficielle pressemeddelelse, dog lettere modificeret. (red.)

Blog Image
MACHWERKET inviterer til kombineret bogreception og oplæsning i forbindelse med udgivelsen af 5 nye bøger fra forlaget dada-invest. Det vil være muligt at købe bøgerne og få dem signeret. Både Mikkel Wallentin, Julie Püschl og claus ejner vil være tilstede.

Oplæsningen vil finde sted inden for det tidsrum, hvor bogreceptionen afholdes, som er fra klokken 18-20. Der vil blive læst op af Julie Püschl og Mikkel Wallentin.

I serien ELEFANTSÆBE (skal tisse) udkommer 4 bøger. ELEFANTSÆBE-serien kan i mangel på fyldestgørende begreber, bedst karakteriseres som kollektiv grundforskning i menneskets afkroge og vildveje mm. På det konkrete plan er seriens bøger samarbejdsprojekter, hvor billedkunstneren claus ejner (forlaget dada-invests direktør), har indgået et samarbejde med en anden kunstner med den hensigt at lave en bog!

To af bøgerne i serien ELEFANTSÆBE (skal tisse) er med digteren Thomas Krogsbøl, og to af bøgerne er med forfatteren og hjerneforskeren Mikkel Wallentin. Thomas Krogsbøl (tekst) og claus ejner (tegninger) udgiver bøgerne: Guld-Else og Opkvalificeret meningsløshed. Mikkel Wallentin (tekst) og claus ejner (tegninger) udgiver børgerne: SalsaInge gør sig til og Soldatens vuggevise.

Som noget nyt udgiver forlaget dada-invest en anden kunstners værk – nemlig Julie Püschls prosadigtsamling: Pamflet over en tæve i løbetid.

Julie Püschl vil blandt andet læse teksterne Konebil, Hverdagen og Tv-showet op, der alle stammer fra Pamflet over en tæve i løbetid. Hun skriver selv om teksterne: De er især optagede af en antaget sammenhæng imellem kærlighed, eksistens og forbrug. De benytter kortprosaen som form, mens de i udtryk lægger sig tæt op af den videnskabelige afhandling. Et valg, der er truffet med ønsket om, med et Brecht'sk udtryk at "mærkværdiggøre" perceptionen af værket og derved få læseren til at åbne sig og selv deltage aktivt i modtagelsen og refleksionen af det.

STED: MACHWERKET, Vestergade 62, Århus
TIDSPUNKT: Fredag den 31. august, fra klokken 18-20

Yderlig information om forlaget dada-invests udgivelser her

* dada-invest deltager i Verbale Pupillers bogmesse og bidrager med et element til bogobjektet
** Mikkel Wallentin læser op


 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post22

NYE HYPOTESER: 030807-170807

Hypoteser for to stemmerPosted by Tomas Thøfner 28 Aug, 2007 11:06

030807

Jeg gik en lang tur nede ved vandet sammen med Schrödingers kat. Den var ikke let at få til at gå i snor. Det hjalp da jeg fodrede den med små fisk og ae'de den (ikke æ'de den, men den åd faktisk fiskene). Tak for flaskepost. Jeg ventede længe at der skulle komme et stykke papir glidende ind til mig under døren som fra en printer. Men det kom aldrig. Jeg er ellers stor tilhænger af den tanke, at alle huse er forbundne, således findes der sikkert findes en gang her i huset hvor man kan komme fra Pietrasanta til København eller Helsingfors eller Athen. Men i dette tilfælde holdt det ikke stik. Papiret som lå i flasken var tydeligvis din kinesiske oversættelse. Der stod:

Du er blevet dømt til døden, hængning ved daggry inden ugen er omme. Men dommeren vil ikke sige hvornår, og siger bare at det vil komme som en overraskelse for dig. Derfor udelukker du med det samme søndag (for hvis du lever lørdag med, er der jo kun søndag tilbage, og så kan det ikke være en overraskelse). På samme måde udelukker du lørdag, og dernæst fredag osv. helt op til i dag, hvorefter du smiler lettet. Derfor kommer det som en stor overraskelse for dig da bødlen tidlig torsdag morgen kommer og henter dig i din celle.

040807

Det er selvfølgelig mig som bødlen henter. Jeg prøver uden held at overbevise ham om at der må være sket en fejl et sted i bureaukratiet. Det er latterligt, siger jeg til ham, jeg skal under ingen omstændigheder henrettes. Bødlen smiler og spørger om jeg virkelig tror på det. Ikke nu, i hvert fald, siger jeg. Bødlen nikker, "okay, jeg hænger mig ikke i tidspunktet. Fik du den, - hænger?" Jeg mander mig op, "Du er latterlig, dine vittigheder er primitive og upassende, og stod der ikke i dommen at den skulle eksekveres inden ugens udgang?" Bødlen sætter sig, uden at spørge, på min stol, og slår ud med armene. "Hør her, gamle ven, der skal bare være styr på det". Han fisker en lommebog frem, og noterer noget i den. "Hvad var det?" spørger jeg. "Det var bare datoen. Det skal du ikke bekymre dig om, bare der er styr på det." Og med et "hej hej" er bødlen væk.

150807

Der er gået mere end en uge og jeg har overlevet dommen. Måske er det min svaghed for stringent logik der har reddet mit liv? Hvad var det bødlen skrev i sin lommebog? Han kan jo have ret: Der skal være styr på datoen. Datoen er et emblem på din morgen. For næste morgen er der en ny. Og næste. Regner vi med. Vi skriver på datolinjerne, imellem dem og over dem som en slags fortløbende palimpsest. Vi opretter nye dokumenter og computeren tager den tilgængelige dato for gode varer, men datoen er bare det vi påstår den er. Andre kulturer har andre datoer og årstal, og jeg kommer i tvivl om hvilken dag det er i dag. På den anden side så brænder tallene sig fast til vores liv som napalm eller fosfor helt af sig selv. Kalenderen kalder og vi triller datoens nuller ud over verden som æg fyldt med liv og død.

160807

For at komme i gang her til morgen slår jeg ordet "hypotese" op i fremmedordbogen. Jeg mindes at ordet har at gøre med "grundlag" på græsk, men sandsynligvis husker jeg forkert, i hvert fald har definitionen ændret sig siden sidst jeg var herinde, og jeg roder pludselig rundt mellem æsker og gamle computere i noget der mest af alt ligner en marskandiserbutik. Butikken er tilsyneladende ved at blive bygget om, halve skillevægge og gasbeton, papruller og malertape skal gøre det ud for etymologi og illustrationer af ord som "chimpanse" og "krinoline". Jeg må indrømme at jeg er noget lettet da jeg endelig står på gaden igen og forsøger at børste støvet af min jakke.

170807

Min fremmedordbog har ellers altid været en pålidelig rejsefælde. Det meste kan man undvære på en rejse, men fremmedordbogen! Faktisk vil jeg påstå at de fleste af mine digte skyldes den. Jeg skylder den alt for meget. Jeg burde skrive en bog der hed Fremmedordbogssonetterne, hvis det ikke allerede var gjort. Jeg har slidt adskillige udgaver op og lige nu fungerer mit aktuelle eksemplar som både pas og bankbog. Selvom det er årevis siden at jeg sidst har haft brug for en bankbog, så er det den, den lille mand med hornbrillerne vil se, da jeg forsøger at få nogle ord udbetalt i Hypotekbanken senere på dagen. Han helmer ikke før han sat et lille ubehageligt stempel på side 450 under opslaget "piktogram" i bogen, et bevis for at jeg har pantsat min sjæl på ubestemt tid. Min gæld er tilsyneladende vokset.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post21

Arena udgivelse og reception på tirsdag

omtalerPosted by Mathias Kokholm 27 Aug, 2007 01:13
Blog Image
MARKVEJEN er en samling udvalgte skrifter af filosoffen Martin Heidegger. Bogen akkompagneres af et udvalg af fotografen Kirsten Kleins værker. Den er tilrettelagt og oversat af idéhistoriker Klaus Gjørup.

MARKVEJEN er udgivet af Forlaget Arena og Krabbesholm Højskole.

Tirsdag den 28. august 2007 kl. 16:00 - 19:00 vil der være reception på Galerie Birthe Laursen i anledning af udgivelsen. Kirsten Klein og Klaus Gjørup vil være til stede på galleriet, hvor en række af Kirsten Kleins fotografier fra Danmark vil blive udstillet.

Galerie Birthe Laursen
Bredgade 30, kld.
1260 København K.


 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post20

Martin Johs. Møller / Lena Johansen

præsentation af kunstnerePosted by Martin Johs. Møller 26 Aug, 2007 15:41

Martin Johs. Møller : litteraturstuderende og digter. Har bidraget skønlitterært og med artikler, anmeldelser og oversættelser til en række nordiske tidsskrifter. I år bl.a. til Hvedekorn, Graf og Katalog – Journal of Photography & Video samt de kommende numre af Vagant, Kritiker og Nypoesi.

Lena Johansen : Studerende ved Det Fynske Kunstakademi, arbejder med video og foto, anmelder for Katalog - Journal of Photography & Video, har lavet en del illustrationsarbejde, pladecovers m.m., har bidraget til vandreudstillingen Nordnorsken, pro-art i Randers og Days of Art & Love.

I forbindelse med den årligt genkommende fynske kunstfestival Days of Art & Love lavede Lena Johansen og Martin Johs. Møller en film i Hindehøjparken i Odense, hvor fem af områdets beboere læser Martins digte i deres hjem. Hindehøjens beboere læser Martins digte samt en ny film med arbejdstitlen Søsætning vil blive vist under festivallen.

Martin Johs. Møller og Lena Johansen vil desuden fungere som masterbloggere og løbende poste reportager, anekdoter, foto, video m.m. fra Verbale Pupiller her på siden.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post19

Preben Major Sørensen

præsentation af forfatterePosted by Christoffer Ugilt Jensen 25 Aug, 2007 14:26

Debuterede i 1965 med samlingen af fortællinger Ildmesteren (Borgen), siden er der kommet yderligere syv samlinger fortællinger, to kortprosasamlinger, tre digtsamlinger, en essaysamling, to romaner og senest i 2002 en samling læsioner under titlen Øksens Tid (Gyldendal). Denne sidste genrebetegnelse kunne med rette også have været anvendt på store dele af det øvrige forfatterskab, for det er ofte små sår eller beskadigelser, man som læser er vidne til, når tingene ophører med at tilhøre en normal orden, når det er destruktion, der bliver den styrende kraft, i stedet for opbygning. Det er i dette felt, at Preben Major Sørensen bevæger sig, og teksterne kommer således ofte til at omhandle emner som: sex, vold, krig, død, pædofili, opgør osv. Det hele indlejret i en historisk kontekst med et væld af referencer til faktiske begivenheder, samt filosofi- og litteraturhistorien.

Blog ImageUnder alt dette lurer en enorm sans for humor, der flytter læserens opfattelse af, hvad der kan være morsomt, for det er vitterligt morsomt, når en elleveårig pige skriger, at hun kan lide at få fingre i røven i fortællingen Historien om barnet fra Øksens tid, når hovedpersonen i Forrådnelsens hemmeligheder fra Bevægelser i mørket (Gyldendal 1994) begynder at overveje, hvordan man bør onanere korrekt, når man befinder sig et offentligt sted, i dette tilfælde en kloak, eller når fortælleren i Hunden på torvet fra Faldgruber har en seks sider lang overvejelse omkring en særligt god erektion, eller ikke mindst når fortælleren i Thomsongazellen fra samme samling ikke helt kan holde styr på, i hvilken rækkefølge han maltrakterede barnet. Det humoristiske sniger sig ind som en regibemærkning, en strøtanke, en overfokusering på noget, man ellers ikke fokuserer på, eller en replik, der vender alt, hvad man normalt finder etisk korrekt, og efterlader læseren klukleende over de mest horrible ting.

Overfladen er flot, sproget blomstrer, ofte i beskrivelser af det bestialske, det nedbrydende, men også i store nærromantiske billeder af landskaber eller lignende. Fortællingerne og digtene er ofte drevet associativt frem, man starter et sted og ender et helt andet. Kloakken, i den tidligere nævnte fortælling, viser sig f.eks. at være en guddoms indvolde. Voldsorgiet i Thomsongazellen ender ude på savannen, hvor sandkornene suger en gazelles blod, en gazelle, der viser sig at være en nubisk pige osv. Kausalitet underkendes, sammenhænge rækker ud over årsag-virkning, i hvert fald i klassisk forstand. Virkningen er nemlig oftest en helt anden end den, man som læser forventer.

Preben Major Sørensens forfatterskab er stort, mangetydigt, unikt, det er vidtløftigt og elegant, og det er således kun et par facetter, jeg her har berørt. Der skal derfor lyde en opfordring til alle om på egen hånd at dykke ned i et af de mest originale danske forfatterskaber i nyere tid.

* Preben Major Sørensen læser op søndag på Verbale Pupiller.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post18

Thomas Hvid Kromann

præsentation af forfatterePosted by Mathias Kokholm 21 Aug, 2007 11:46
Thomas Hvid Kromann (f. 1974). Debuterede i 1998 med digtsamlingen Vexelstrøm og har senest udgivet den ultrakorte roman Hr. Toksvig i efteråret 2006, begge på Borgen. Kromann skriver desuden på en ph.d.-afhandling ved Institut for Sprog og Kultur, Roskilde Universitetscenter, med den sindrige arbejdstitel Spilromaner, readymades, bogobjekter. Afpersonaliseringsstrategier i 1960'ernes skandinaviske avantgarderoman.

Se hans blog plusfourplysfor.

*Thomas Hvid Kromann læser op og deltager i Litlives kritikerdebat søndag d. 16. september.

** Kromann bidrager desuden med en artikel om bogobjektets historie til Verbale Pupillers bogobjekt

Nedenstående er undertegnedes anmeldelse af Thomas Hvid Kromanns seneste udgivelse Hr. Toksvig. Anmeldelsen har tidligere været bragt i Vandfanget - Institutblad for Nordisk Institut og på kunstportalen aarhus.nu. Illustrationen er af billedkunstner Jonas Georg Christensen - ØrnØrn.

Koncentration afløses af en falden i staver ikke langt fra stammen

Værkligheden er mere interessant end virkeligheden, når man har med litterære størrelser som Thomas Hvid Kromanns bog Hr. Toksvig at gøre. En på en gang handy og monstrøs lille bog, der knopskyder sig selv langt ud over sin egen form.
Blog ImageThomas Hvid Kromanns nye bog Hr. Toksvig bærer betegnelsen roman, men adskiller sig i væsentlig grad fra vores vante forestilling om, hvad en roman er. Som potentiel roman er Hr. Toksvig en strid børste, som umiddelbart genererer et grænsedragningsproblem, hvor grundlaget for en mulig kategorisering smuldrer. Den er monstrøs, går ind i landskabet, bukker, takker, hilser på romaner som Højholts Auricola, og går ud igen, Kromann.

I omfang er Hr. Toksvig mindre monstrøs, med sine 78 pixibogsstore sider, men bliver umådelig i sin konstante splintring af episke strukturer og forvrængning af syntaks. Støt og roligt nedbrydes læserens almindelige forestilling om kausalitet, tid og rum, samtidig med, at man lystigt glider rundt i forholdet mellem indre og ydre virkelighed. Refleksionsniveauet og den metatekstuelle bevidsthed, i samarbejde med en udpræget formsprængning og sprogfornyelse, ansporer et højt ambitionsniveau, hvor man som læser, eller i hvert tilfælde denne læser, får fornemmelsen af at skulle mobilisere en ekstrem koncentration for at blive på bogens niveau, men bliver man der, honoreres bedriften med en zen-agtig falden i staver og en læseoplevelse af de helt store.

Hr. Toksvig er stort set renset for handling, plot og linearitet, men indeholder trods alt en gennemgående figur, denne Hr. Toksvig, som giver en vag fornemmelse af sammenhæng og linearitet. En linearitet som dog er trukket ganske langt tilbage, helt ud i et horisontalt forsvindingspunkt.

Hr. Toksvig er en særdeles komisk figur, en anti-helt, midaldrende og bosiddende i et forstadsparcelhus. Han farer konstant vild, hvad enten det så er i egen have, manualen til et IKEAskab eller som hyppigst i sit eget tankespind, der konstant knopskyder, som muldvarpens jordbunker. Således praktiserer Kromann en bevægelse fra et centraliseret karikeret subjekt til et decentraliseret subjekt, hvor det er selve det at være subjekt i en verden bestående af tegn, man må navigere i, der bliver bogens omdrejningspunkt. Bogen byder på en række fantastisk morsomme og syrede intellektuelle billeder og tanker, som opstår i spillet mellem den humoristiske og selvreflekterede Toksvig og en morsom og klog fortæller.

Den afstumpede handling begrænser sig gennem romanens ni kapitler til følgende Toksvigske handlinger og pudsige påfund: kapitel 1: slår græs, kapitel 2: snubler i nyttehaven, kapitel 3: forsøger at kommunikere med havens fugle, men forgæves, kapitel 4: forsøger, men igen forgæves, at samle IKEAskab, kapitel 5: betragter/sorterer monstrøs bogsamling, kapitel 6: betragter muldvarpeskuddene i sin afdøde nabos have, kapitel 7: nyder en let frokost i liggestolen, kapitel 8: indtager heftig frokost med tilsvarende heftig alkohol med sin hustru og sin onkel, kapitel 9: vasker op og danser en sirlig lille dans med sig selv.

Romanens modus er selve organiseringen af stoffet, hvad enten, det er forfatteren Kromanns antihierarkiske fritsvævende strukturer, eller det er Hr. Toksvigs organisering af den større bogsamling, som han har døbt ’arkivet’. Toksvigs bogsamling sorteres naturligvis ikke efter alfabet eller genre, da ”det vil være at bringe kategoriseringsdiskussionen til en afslutning, førend den er begyndt”, men efter sprogets afvigelser, fra det enkle til det indviklede:

Du fredsens, tænker hr. Toksvig, hvilken skæbne, et liv i hovedsætninger, ingen mulighed for at undslippe i distraktionen, men drevet frem af dynamiske verber udslynget af poloskjorteklædte og testosterongejle skribenter.

Thomas Hvid Kromanns opbygning og imponerende sætningsstrukturer, som kan have en varighed af op til halvanden side, præget af et enormt antal parenteser og indskud, kræver som sagt læserens fulde koncentration, hvis man skal kunne orientere sig i dette fletværk. Således understøtter forfatterens omstændelige struktur de Toksvigske, handlingssaboterende og knopskydende tankeflugter. Grammatikken tager over, hvor handlingen er fraværende, hvilket den nærmest er hele vejen igennem og gud hvor er det vidunderligt. Læs selv;

HR. TOKSVIG
FALDER I STAVER
IKKE LANGT FRA STAMMEN

For hr. Toksvigs øregange, hvis fine fornemmelser inden for et rent auditivt spektrum må tilskrives ørenes konkrete lydfang, de ganske asymmetriske gestaltninger af brusk, hvis hektiske blodomløb sikrer en febril krebserød kulør, forekommer dette allestedsnærværende pipperi at være de sædvanlige og ganske læsterlige trakasserier blandt bevingede døgenigte, der kværulerer med hver sit næb fra årle morgen til skumrende aften med en ihærdighed, der alt andet lige er imponerende, eftersom ingen regulær daseferie, allerhøjest en udskiftning af åstedet kan komme på tale.


Længden på overstående sætning og bevægelsen fra øregang, over dennes indfangning af lyd, til lydens frembringere (parcelhushavesangerne), og disses placering i verden, er ganske karakteristisk for Hr. Toksvig. På det givne tidspunkt befinder hr. Toksvig sig i toppen af et træ, ikke langt fra stammen. Han er kravlet til tops for at danne sig et overblik over den nu afdøde nabos have, hvor en dialog mellem en femten centimeter lang, plysset muldvarp og afdøde, skulle have fundet sted gennem de sidste tredive år. Dialogen skulle angiveligt, ifølge hr. Toksvig, have bestået af dette pingpong mellem muldvarpens skud og afdødes efterfølgende planering med en jernstang. Men fra sin position i trækronen må han sande, at ingen opskubbet syntaks lader sig aflæse, ”ingen dæmrende skrift at se for de blottede øjne: intet klart og entydigt budskab...”.

Toksvigs vildfarelser i verden omkring ham, hans tumlen rundt, konstante falden i staver og endeløse vandring i blindgyder, afføder læserens egen falden i staver over hr. Toksvigs registrering af verden omkring ham. Man indbydes med andre ord til en læsepraksis i anden potens (falden i staver gange falden i staver – falden i staver2).

Gå til denne bog med krøllet sind og koncentrer dig om at falde i staver, så lover jeg til gengæld en akrobatisk læseoplevelse, en kuriøs glæde ved sproget samt en klukken af karat. Ellers må du kalde mig Mulle (blind, plysset, femten centimeter lang, med skovlformede forlemmer).

Thomas Hvid Kromann
Hr. Toksvig (Roman)
78 sider, 175 kr.
Borgen, 2006

 • Comments(4)//blog.verbalepupiller.dk/#post17

Rasmus Møbius

præsentation af koncerterPosted by Mads Mygind 21 Aug, 2007 10:53
Blog ImageRasmus Møbius har både som solokunstner, blandt andet med remixes hos tyske Thinner, og med soloalbummet Medicine Walk (Statler & Waldorf), og i samarbejde med andre kunstnere (Anders Christophersen (Aies) i projektet ”Melk” og Mads Gelting i ”Brus”) markeret sig som en yderst talentfuld musiker.

Med massevis af koncerter i ind- og udland har de dubbede toner givet genlyd og sikret ham anerkendelse og spilletid til diverse festivaler, heriblandt Roskilde Festival.

Med udgivelsen af solodebutalbummet Medicine Walk modtog Rasmus Møbius således adskillige roser af et samstemmigt positivt anmelderkorps. Et album, der er stramt komponeret og udflydende, elektronisk og rytmisk. Et stemningspræget album, der går lige ind.

Læs og hør mere om Rasmus Møbius og køb hans plade på:
http://www.myspace.com/rasmusmoebius

* Rasmus Møbius spiller lørdag d. 15. september til Verbale Pupiller.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post16

Litlive - kritikerdebatter

samarbejderPosted by Mathias Kokholm 20 Aug, 2007 21:48
Det danske website Litlive.dk blev grundlagt i 2003 af de to forfattere Martin Glaz Serup og Pablo Henrik Llambías. I 2007 blev Litlive et skandinavisk website, bestående af de tæt sammenkoblede domæner Litlive.dk, Litlive.se og Litlive.no.

På Litlive findes en kalender med aktuelle oplæsninger af skønlitteratur i Norge, Sverige og Danmark, samt anmeldelser af skønlitteratur, skrevet af en fast stab af nordiske kritikere.

Litlive er uden tvivl et af de projekter, som har været afgørende i udviklingen af en interskandinavisk offentlighed inden for litteratur og kritik. Et af kendetegne ved den kritik der udøves på dette site er grundighed og overblik, der udfoldes over væsentligt flere anslag end den man møder i dagbladende.

Ved Verbale Pupiller er Litlive samarbejdspartner omkring to kritikerdebatter eller kritikersaloner om man vil. Et forholdsvist nyt fænomen, hvor et kritikerpanel giver kritik på en forfatters tekster i samklang med publikum. Det er så at sige et åbent og kollektivt rum for live kritik. Forfatteren læser først sin tekst op, hvorefter panelet tager en runde med kritik, for derefter at overlade ordet til publikum. Ved Verbale Pupiller vil der være trykt kompendier til det fremmødte publikum, for således at lade alle deltage på nogenlunde lige vilkår.

Panelet vil ved begge debatter bestå af tre Litlive-kritikere, en fra hvert af de skandinaviske lande.
Blog ImageFra Norge er det Espen Stueland (f. 1970), der ud over sit virke som kritiker også er forfatter. Han debuterede i 1992 med digtsamlingen Sakte dans ut av brennende hus på Forlaget Oktober og har siden skrevet yderligere 3 bøger, senest Brått revet bort (prosa) ligeledes Forlaget Oktober. Stueland er kritiker ved den norske avis Klassekampen, har været redaktør på litteraturtidsskriftet Vagant og fik i 2005 prisen som årets kritiker.
Blog ImageFra Sverige er det Nils Olsson (f. 1971), som er ph.d.-stipendiat i litteraturvidenskab på Göteborgs universitet. Arbejder på en afhandling om litteratur og autonomi, Gertrude Stein og Arne Sand. Sidder i redaktionen for tidskriftet Glänta, Tidskrift för litteraturvetenskap og er desuden oversætter
Blog ImageFra Danmark er det Kristine Kabel (f.1976), cand.mag fra Institut for Nordisk i København. Adjunkt på Københavns Dag- og Aftenseminarium. Redaktør af Den Blå Port. Artikler i Kultur&Klasse, Graf, Apparatur og Theater der Zeit.

Ordstyrer ved begge debatter er Martin Glaz Serup.

Kritikerdebat #1 – lørdag d. 14. september – kl. 14:00 – 16:00
Med den danske digter Gitte Broeng (f. 1973), der debuterede i efteråret 2006 med digtsamlingen Interiør på forlaget Hurricane, som også deltager på bogmessen. Derudover er det den svenske grafiker og forfatter Martin Högström (f. 1969) der debuterede med digtsamlingen Transfutura (2005) på OEI editör – som ligeledes deltager på bogmessen – og fik for denne Katapultprisen 2006. Senest har Högström udgivet digtsamlingen Kommande Industrilandskap i 2007, ligeledes på OEI ediör.

Kritikerdebat #2 – søndag d. 16. september – kl. 14:00 – 16:00
Med den norske digter Ingrid Storholmen (f. 1976), som debuterede i 2001 med digtsamlingen Krybskyttarlovan og i sidste uge udgav Siriboka, begge Aschehoug. Fra Danmark deltager den danske forfatter Thomas Hvid Kromann (f. 1974), der debuterede i 1998 med digtsamlingen Vexelstrøm og senest har udgivet den ultrakorte roman Hr. Toksvig i efteråret 2006, begge på Borgen.

Der kommer efterfølgende mere tekst om de fire forfattere.

 • Comments(1)//blog.verbalepupiller.dk/#post15

Ny nordisk netboghandel - Audiatur

omtalerPosted by Mathias Kokholm 20 Aug, 2007 16:08
Blog Image
Audiatur, poesifestival i Bergen, lancerer en interskandinavisk netboghandel for poesi, filosofi, teori og tidsskrifter når festivalen går i luften d. 27-29. september. Profilen vil være en væsentlig anden, end den man ser hos eksisterende netboghandler og vil fokusere på tætte samarbejder med småforlag og tidsskrifter fra norden.

Et væsentligt tiltag, som vil lette de små forlags distribution på tværs af norden og ifølge projektets intention også ud over norden. Netboghandlen ligger samtidig i forlængelse af den debat, som har kørt igennem de seneste år, om en fælles nordisk offentlighed, hvor forfattere, tidsskrifter og ikke mindst læsere orienterer sig og bevæger sig på tværs af landegrænser. En debat og et fænomen, som også i nogen grad har affødt nærværende arrangement.

En af kræfterne bag festivalen og nu boghandlen Audiatur er Martin Sørhaug, som forleden blev interviewet i Klassekampen om projektet. Interviewet kan læses her på bloggen for Alternativ publicering/Litterær innovation.

Af andre kræfter bag projektet Audiatur skal her nævnes Paal Bjelke Andersen, som også står bag det fantastiske nordisk nettidsskrift – med den internationale profil – nypoesi.net. Derudover Audun Lindholm, som driver forlaget Gasspedal, der også udgiver Audiatur-festivalens katalog, hvis omfang (i 2005; 500 siders poesi og tekster om poesi) er yderst imponerende.

* Paal Bjelke Andersen og Audun Lindholm deltager ved Verbale Pupiller med deres respektive foretagender nypoesi.net og forlaget gasspedal, samt det norske tidsskrift Vagant, som Lindholm desuden er redaktør på.

** Redaktionen bag Verbale Pupiller drager desuden til Bergen og Audiatur-festivalen d. 27-30. september og vil løbende reportere fra arrangementet her på siden.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post14

Fidel Astro

præsentation af koncerterPosted by Mads Mygind 20 Aug, 2007 15:41
Blog Image
Prinz Valium alias Eddie Confetti alias Fidel Astro alias Professor Panic. Sært barn har mange navne, og dette barn lader nærmest til at have en skizofren selvopfattelse. Kunstnerisk set i hvert fald, og det er der sjældent noget i vejen med. Fidel Astros mangeartede og diverterende, musikalske indflydelser er da også at finde på vidt forskellige steder i musikhistorien og i genrerne ikke mindst. Navne som Bob Dylan, Björk, Beans og Destinys Child vidner om en kunstnerisk praksis, der er åben for al slags påvirkning, en praksis, der konstant prøver nye ting og aldrig rigtig falder til ro i én lyd.

Senest har samarbejdet med LSD-poppigerne JaConfetti fyldt meget og et remix af hittet ”Hold Nu Kay” kan høres på myspace.com/prinzen.

Efter i 2005 at være blevet uddannet fra Musikkonservatoriet flyttede Fidel Astro, som han i forbindelse med Verbale Pupiller har valgt at kalde sig, til London for kort tid efter at flytte tilbage til København, hvorfra han nu spiller, producerer og remixer. Et soloalbum er i vente, men indtil da må man nøjes med at nyde gæsteoptrædener rundt omkring på nettet, og selvfølgelig den største af dem alle: Fredag til Verbale Pupiller.

Læs og hør mere til Fidel Astro og hans mange aliasser på:

www.myspace.com/prinzen
www.myspace.com/professoren
www.myspace.com/fidelastro

* Fidel Astro spiller til Verbale Pupiller fredag d. 14. september

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post13

Præsentation af Bardinale

bardinalePosted by Bjørn Friis Thomsen 18 Aug, 2007 16:08
Blog Image
På sjette år er den internationale tyske poesifestival Bardinale i Dresden klar til at præsentere mere end en uge med poetiske begivenheder. Med et alsidigt program der spænder over alt fra oplæsninger over filmforevisninger til foredrag og workshops, søger Bardinale at gribe poesiens væsen i dets væsentlige mangfoldighed.
Udover at kunne præsentere en række internationale forfattere: Matthew Sweeney (Irland), Mirela Ivanova (Bulgarien), Enric Sòria (Katalonien), Ulrich Schacht (Tyskland/Sverige), så kan festivalen også i år præsentere en aften med dansk og tysk lyrik (Mette Moestrup, Lars Skinnebach & Volker Sielaff, Nico Bleutge). Denne aften er arrangeret i samarbejde med vores venskabsforening i Århus, Verbale Pupiller.
En anden central del af Bardinale er programpunktet Light and Word, hvor den irske arkitekt og kunstner Ruairí O’Brien undersøger feltet mellem lys og poesi, hvilket blandt andet tidligere har resulteret i en lysskulptur til den danske digter Inger Christensen. Sideløbende hermed vil festivalen i år fokuserer på konkret og digital poesi, blandt gennem en mindre udstilling på Erich Kästner Museum i Dresden, samt et foredrag om konkret poesi og en oplæsning af den tyske digitalpoet Johannes Auer.
Festivalen løber af stablen d. 7 – 15 september og hjemmesiden kan findes her, mens festivalensbloggen vil blive opdateret løbende!

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post12

Martin Glaz Serup

præsentation af forfatterePosted by Mathias Kokholm 18 Aug, 2007 13:53
Blog ImageI går udgav forfateren Martin Glaz Serup digtet Trafikken er uvirkelig (Borgen), som jeg ser meget frem til at læse (kom nu post!). Hans forrige og fjerde bog 4 var absolut en fornøjelse og viste en imponerende evne hos forfatteren til at behandle og undersøge det hobetal af sfærer det moderne menneske må overskue og korrigere imellem. Specielt var det en ”tro på at tingene hænger sammen”, - familieliv, virket som digter og tilmed den globale virkelighed - i det ”politikernes beslutninger påvirker mit kærlighedsliv”, der gjorde bogen væsentlig interessant og til tider eksplicit politisk. 4 blev udgivet i 2005 på Adressens forlag, efter en strid med Lindhardt & Ringhoff, der trak sig fra udgivelsen, da de ville satse på bøger de kunne tjene penge på, hvilket affødte en heftig debat.

Martin Glaz Serup deltager i Verbale Pupiller som konferencier under bogmessen og er desuden samarbejdspartner i forbindelse med festivalens kritikerdebatter, der arrangeres af litlive.dk/se/no, som Serup er medstifter af og redaktør på. Han er desuden en særdeles aktiv blogger med siden Kornkammer, som er et godt sted at starte, hvis man har lyst til at bevæge sig ud i den knopskydende litterære bloggosfære.

Martin Johs Møller skriver her om den nyudgivne Trafikken er uvirkelig.

Og her kan man læse et uddrag af digtet.


 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post11

Per Aage Brandt

præsentation af forfatterePosted by Mads Mygind 16 Aug, 2007 08:38
Blog ImageSiden debuten med digtsamlingen Poesi (Arena Sub) i 1969 har Per Aage Brandt været vidt omkring, både geografisk og fagligt. Danskfødt i Buenos Aires og nu bosiddende i USA. Digter, oversætter, forfatter, musiker og sprogforsker. Seneste skønlitterære udgivelse er Negationer (Basilisk, 2007). I 2004 udkom – på digterens tresårsfødselsdag – en samling af hans digte, Poesi i udvalg 2002-1969 (Borgen, 2004), et generøst udvalg af nogle af de digte, der har placeret Per Aage Brandt som en af de ypperste og mest originale digtere i Danmark.

Per Aage Brandt er udover at være forfatter uddannet Mag.art. i romansk filologi fra Københavns Universitet, 1971, og dr.phil. ved Sorbonne i Paris, 1987. Derudover var han en af grundlæggerne af Forfatterskolen, hvor han i mange år har været underviser.

På Århus Universitet har han også gjort sig gældende, dels som grundlægger og redaktør af tidsskriftet Almen Semiotik, men primært som leder af Center for Semiotik. Til daglig fungerer Per Aage Brandt som professor og institutbestyrer på Case University i Cleveland, USA.

Typisk ligger der et enormt tankegods bag Brandts digte. Indviklede problemstillinger, gerne med et semiotisk udgangspunkt, udviklet i et altid elegant og knivskarpt sprog.

* Per Aage Brandt læser op til Verbale Pupiller lørdag d. 15. september

 • Comments(3)//blog.verbalepupiller.dk/#post10

EPISODE - udgivelse/reception - HURRICANE

omtalerPosted by Mathias Kokholm 15 Aug, 2007 09:06
Blog Image
Episode er et eksperiment, hvor en billedkunstner møder en kunsthistoriker med det fælles mål at skabe et anderledes bogværk, der i form og indhold søger at opløse grænserne mellem ord og billeder.

Hunosøes fotografier repræsenterer et udsnit af hans seneste års arbejder. Disse billeder har konkret fungeret som visuelt storyboard for Boströms fortællinger.

I anledning af udgivelsen af Thomas Boström og Jakob Hunosøes bog Episode afholder forlaget hurricane reception torsdag d. 16. august kl. 17 - 19 på Overgaden.

Thomas Boström og Jakob Hunosøe vil være til stede ved receptionen og det vil være muligt at høre Boströms tekster læst op af Stine Hebert ledsaget af vægprojektion af Hunosøes fotografier.

Episode, 86 sider, 199 kroner. Særlig pris i forbindelse med bogreceptionen 149 kroner.

(tekst fra pressemeddelelse)

* Forlaget Hurricane deltager i bogmessen, hvor Gitte Broeng vil læse op. Forlaget bidrager også med et element til bogobjektet af billedkunstner/performer/forfatter Seimi Nørgaard. Der kommer mere tekst om forfatter og forlag inden længe.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post9

Under Byen

præsentation af koncerterPosted by Christoffer Ugilt Jensen 14 Aug, 2007 21:13

Bandet blev dannet i 1995 og er siden debuten Kyst i 1999 blevet lyttet og lagt mærke til i ikke bare Danmark, men i Europa og nu også i USA, hvor de netop har afsluttet deres anden turné. Lyden er postrocket (selvom der ikke bruges guitar) med elementer af pop, jazz, folkemusik og klassisk musik. Numrene er ofte langsomt stemningsopbyggende og pludseligt eksplosive og melodiske som bare fanden. Bandet gør brug af cello, bas, sav, trommer, orgel, klaver og perkussion.

Blog Image

Kyst blev i 2002 opfuldt af Det er mig der holder træerne sammen, der igen blev opfuldt af Af samme stof som stof i 2006. Indimellem kom den glimrende live-udgivelse Live af Haldern Pop, der med al tydelighed viser, hvad man kan forvente af en Under Byen-koncert. Numrene er væsentligt længere end i originalversionerne, der støjes mere, der improviseres, der larmes, samtidig med at den poetiske og ”fine” lyd opretholdes og væves omkring Henriette Sennenvaldts spinkle, men indtrængende vokal. Vokalen kan til tider være svær at dechifrere og kræver af lytteren, at vedkommende går helt ind i værkerne og lytter intenst. Lyrikken spindes ind i musikken, ordene trækkes og bliver til lyde, bliver til ord, bliver til sætninger, der som oftest er umetriske og urimede. Lyrikken er som musikken fri, men stram. Teksterne bevæger sig om det kvindelige jeg, der både er skrøbeligt og buldrende i byen, der er metallisk og snehvid. Ryttere blander sig i bybilleder, blander sig i sne, i opbrudte fraser, der er svære at stykke sammen til en klar mening. Romantiske billeder står på lige fod med dadaistiske lege, samt følelsesudladninger, der leveres, så det hårde bliver skrøbeligt. Dette underbygges af og underbygger musikken, der lader de helt fine passager fra akkordinstrumenterne oversvømmes af perkussion og støj, så det hele bevæger sig derud, hvor (lyd-)landskaberne krakelerer, som det sker i slutningen af den lyrisk dystre (men musisk iørefaldende) Den her sang handler om at få det bedste ud af det. Under Byen formår, som få bands på dansk jord, at få deres musik til at spille sammen med lyrikken, der (endnu engang et særtilfælde) er så god, at den kan stå uden musik, hvilket den gør i udgivelsen Mesterværket var en bog lavet af sne 23x27 centimeter. Lyrikken står dog stærkest i sammenspillet med musikken, når det hele går op i en enhed, der går i stykker, når instrumenterne arbejder ind i og overdøver stemmen, der alligevel trænger igennem og leverer de enten sarte eller brutale tekster.

Læs mere, og lyt til musikken på Under Byens hjemmeside og deres myspace.

* Under Byen spiller fredag aften på Verbale Pupiller. Billetter kommer i forsalg inden længe.

 • Comments(2)//blog.verbalepupiller.dk/#post8

Nye hypoteser 280707-020807

Hypoteser for to stemmerPosted by Tomas Thøfner 14 Aug, 2007 06:54

280707

A'et insisterer: Jeg kommer først på alle sprog. Du fik engang din computer til at skrive Altings A. Den kom til at skrive det - det faldt ud af sprogets system - men den mente det ikke. Mente ikke noget med det. Vi mener det! Et A er en temmelig alvorlig sag. Det er indgangsporten, døren alle skal igennem. Det er en trappestige som man ikke kan gå under uden at skulle dukke sig. Hvordan har du det i A?

290707

Udsigten fra toppen af A er fantastisk! Verden strækker sig, som om den har sovet, den er som vi kender den, og mere til. Hustage og trætoppe står imellem mure af abstrakte begreber, generelle og specifikke kategorier ses som kystlinjer og transparente bjerge i horisonten. De få skyer er ved at samle sig, måske bliver de til et "og" eller ligner det mere et "men"? Vi kan se helt til "levende"! Og se, dér er "bevidst"!

300707

A'ets øverste etage er som et gennemsigtigt telt. Lyset kommer fra alle teltets vægge, og der er ikke andet end hvad man selv tænker på. Jeg tænker på tankeeksperimenter. Gallileo forestillede sig en tung kugle forbundet med en snor til en let kugle. Skulle den lette kugle sinke den tunge? Det virker ikke rimeligt. Altså må de ramme jorden samtidigt, lette og tunge objekter, med eller uden snore imellem. Jeg kan huske at du engang bemærkede digteres fascination af tyngdekraften.

310707

Månen over A'et holder sig svævende fordi jordens tyngde trækker i den. Åh! Newton præciserer: Månen er i frit fald. Det er bare et cirkulært fald. Afstanden er bestemt af månens masse. Ord er lette objekter, mening er tung, og snoren der binder dem sammen er tynd. Jeg kan huske at du konstaterede at et ethvert udsagn er underlagt tyngdekraften. Udsagnene glider gennem betydningens etager, men kan stå af når de føler sig mest hjemme i konteksten. Hvis ikke, falder de til sidst til ro i seksualitetens og eksistentialernes knitrende støv.

010807

Schrödingers kat er lukket inde i en kasse sammen med noget radioaktivt materiale, en geigertæller og en mekanisme der dræber katten når et partikelhenfald bliver detekteret. Kvantemekanikken, den på mange måder mest nøjagtige og bekræftede naturvidenskabelige teori, siger at katten nu eksisterer i to mulige tilstande, at den på samme tid er død og levende. Når vi åbner kassen og ser efter, vil den være død eller levende, men så længe systemet er uforstyrret, vil den være begge dele. Nu må vi overlade det til fysikere og filosoffer at finde ud af hvordan vi redder katten fra så mærkelig en skæbne. I mellemtiden må vi huske at tænke på at give den mad og vand, og selvfølgelig at IKKE give den mad og vand.

020807

Tilbage på mit kontor opdagede jeg at nogen har stukket et stykke papir ind under døren. Det kan ikke være dig, du er ikke engang i landet, vel? Det er fyldt med kinesiske tegn. Du har været i Kina for nylig, er det alligevel fra dig? Jeg kan høre nogen pusle udenfor. Mellem håndbøgerne i reolen finder jeg min "Nøgle til manuel symboltransformation: kinesisk-dansk", den med det gule stjerneformede klistermærke hvor der står "virker 100% uden forståelse". Det er nemt nok, men en langsommelig og kedelig proces. Efter nogle timer er jeg overrasket over at være færdig. Jeg har været så optaget af at følge reglerne at jeg ikke har læst den danske tekst mens den blev produceret. Nu har jeg mærkeligt nok ikke lyst til at læse den. Det vedkommer måske slet ikke mig. Jeg mærker hjertet banke, da jeg skubber papiret tilbage ud under døren.

 • Comments(1)//blog.verbalepupiller.dk/#post7

Morten Søndergaard

præsentation af forfatterePosted by Mads Mygind 11 Aug, 2007 17:45
Blog ImageMorten Søndergaards øjne og øre - tegning af billedkunstner Jonas Georg fra essayet 'Fra navlen til bloggen' af Mathias Kokholm på aarhus.nu.

Morten Søndergaard er digter og har foruden Hypoteser for to stemmer udgivet syv digtsamlinger, en roman og en samling prosadigte med titlen At holde havet tilbage med en kost (Borgen, 2004). Seneste udgivelse er digtsamlingen Et skridt i den rigtige retning (Borgen, 2005), som opnåede at blive indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris.

Tilbage i 1992 udgav han, sammen med kollegaen Niels Lyngsø, pladen Random Rooms (Olufsens Records), og siden da har interessen for lydkunst varet ved, både som lytter og udøver. Cd’en Kompas blev i 2000 udgivet på Borgens Forlag og er et samarbejde med den elektroniske musiker Tommy Gee. Afsnittet ”Kompas” fra digtsamlingen Bier dør sovende er her læst op i samklang med den udflydende lydarkitektur og blev desuden visualiseret som hypertekst på afsnitp. Til september udkommer pladen Hjertets abe sparker sig fri (Geiger Records), endnu et samarbejde og en sammensmeltning mellem lyd og lyrik. Denne gang i konstellationen Morten Søndergaard og Schweppenhäuser/Thomsen, sidstnævnte to electronicamusikere, der skaber både storladne og smukke såvel som voldsomme og aggressive landskaber af lyd. Alt sammen arbejdet sammen med Morten Søndergaards dige, som er skrevet til og sammen med dette projekt. Du kan lytte på dette samarbejde her. • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post6

Tomas Thøfner

præsentation af forfatterePosted by Mads Mygind 11 Aug, 2007 17:17
Blog Image Billede af Tomas Thøfner fra konferencen Program/Kunst/Maksine, Århus 2006.

Tomas Thøfner har udover Hypoteser for to stemmer fem digtsamlinger på samvittigheden. Fra debuten med Klartonen synger (Borgen, 1995) til Altings A (Borgen, 2002) har Thøfner markeret sig som en ener i dansk lyrik. Særligt Altings A vakte meget opmærksomhed, da teksterne er genereret ud fra et sindrigt computersystem.

Der ligger ofte en sprogvidenskabelig og semiotisk tyngde i Thøfners digte, der i nogen grad deler slægtsskab med Per Aage Brandts lyrik, og det er måske ikke tilfældigt, at netop Thøfner redigerede det udvalg af Per Aage Brandts digte, der i 2004 udkom på Borgens Forlag.

På Tomas Thøfners hjemmeside kan man bl.a. finde omfangsrigt materiale om hans eksperimenter med computeren som aktiv medproducent af ordkunst. • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post5

Hypoteser for to stemmer

Hypoteser for to stemmerPosted by Mads Mygind 11 Aug, 2007 16:53
Blog Image
Bogen Hypoteser for to stemmer (Borgen 2002) er resultatet af et samarbejde mellem de to forfattere Morten Søndergaard og Tomas Thøfner og blev udarbejdet over en årrække, mens de via internettet skrev tekster – private, fiktive, teoretiske og poetiske – til hinanden, som de så skulle svare på, abstrakt eller konkret. De lange prosaiske digte eller den poetiske prosa bølger gennem bogen, hvor man som læser ikke er klar over hvem der har skrevet hvad.

Morten Søndergaards sansende, billeddannende lyriske tone er somme tider at spore, mens Tomas Thøfners tænkende, sprogbevidste stemme andre steder tager over. Måske kunne man sætte sig ned og læse sig frem til ophavsmanden bag hver tekst, men faktisk er det interessant og pirrende, at man konstant er i tvivl om, hvem der er afsender og hvem der er modtager.

Ideen om verden i sproget og sproget i verden udfolder de to digtere subtilt. Verden, fænomenerne og begreberne levendegøres i sproget – et sprog, som i Hypoteser for to stemmer er mangestemmigt, og dels henvender sig til en læser, dels til den ene af de to forfattere, og dels til verden. Netop til de fænomener, den beskriver. Der er en direkte kontakt, en sanselighed, med verden, den fysiske såvel som den metafysiske. Den metafysiske verden, alt det vi ikke kan se, men som sker og alt det vi ikke kan høre, men som lyder, fylder meget for Morten Søndergaard og Tomas Thøfner.

Bogen gennemsyres af en enorm vilje til at fremskrive nye betydninger. At tænke verden som et puslespil, der sagtens kan sættes sammen på nye måder, holdt sammen af sprog. Sproget som superlim kunne man sige og skrive.


Blog Image
På Tomas Thøfners hjemmeside kan man downloade en Hypotesegenerator, som genererer nye tekster ud fra bogens "originale" materiale.

* De to forfattere har i anledning af Verbale Pupiller taget projektet op igen og vil løbende skrive nye hypoteser her på (b-)siden.

** Morten Søndergaard og Tomas Thøfner læser op fra projektet Hypoteser for to stemmer i en noget utraditionel oplæsningsform, stående over for hinanden på scenen, live, som direkte afsendere af deres tekster.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post4

NYE HYPOTESER: 220707-270707

Hypoteser for to stemmerPosted by Tomas Thøfner 06 Aug, 2007 09:27

220707

Undskyld, jeg var vist væk et øjeblik. Helt væk. Der gik et år eller to eller flere. Men nu er jeg tilbage igen, mere mig selv end nogensinde, og det er hverken godt eller skidt, bare anderledes. Næh, så nemt er det nu heller ikke, tillad mig at korrigere: Jeg har været der hele tiden, bare under et andet navn, bogstaverne set nedefra ligner skyer der hele tiden oploeser sig og danner nye navne. Solen bryder igennem nu, men jeg tror det er regn der falder paa mit ansigt. Hvis jeg altsaa kan kalde det mit. Hvis det altsaa er regn. På den anden side er det ogsaa lige meget, foelelsen er reel. Jeg har sjaeldent følt mig saa virkelig.


230707

Vælg højre eller venstre hånd. Løft den op foran ansigtet, så håndfladen er omtrent en halv meter foran dine øjne. Find et punkt i håndfladen og fokusér på det. Træk vejret dybere efterhånden som du mærker trætheden indfinde sig i øjne og arm. Til sidst vil der være så langt mellem dine vejrtrækninger at trætheden forsvinder og en dyb ro indfinder sig. Du vil se dit ansigt indefra og begynde at bevæge dig baglaens mod en stor abstrakt arkitektur. Du skal ikke aabne den foerste og bedste doer, men lade doerene passere gennem sig selv, lade korridorerne foelge deres ruter, lade vaeggene staa, lade bygningen omslutte dig, maerke kroppen blive tungere. Før nu langsomt din hånd ind mod ansigtet, det tager omtrent et halvt minut før den er fremme, og nu er den snart fremme, men den fortsætter indad, fortsætter indad uden at støde på noget.


240707

Det er regntid på Nørrebro. Linje F til Hellerup skærer sig igennem tyve meter foran mit kontor. Lynglimt spejles i vinduer, og tordenbrag runger lidt senere imellem karreerne. Jeg ruller persiennerne helt op for at nyde vejret, uvejret. Det er sommer i Rom, busserne arbejder sig tungt gennem trafikken, der er trafikkaos selvom det er midnat. Bygningen overfor er et massiv af skodder og sodet marmor, hvad foregaar der derinde? Jeg kan ikke sove og slaar vinduet op, slukker for airconditionen, ser maanen staa op over huset overfor. Bygningen ligner et ansigt med rudeoejne og doermundinger. Folk lever om natten paa grund af varmen, de droemmer om en pludselig og kold nordisk regn.


250707

Jeg har sjældent været så bogstavelig: Linje A til Centrum krydser linje C. Lad os skrive mellem linjerne. Eller lad os skrive hypoteser som bestemmes af stoppestedernes beliggenhed. Byen er et alfabet. Men de bogstaver som jeg er foedt med staar ikke paa internetcafeens tastatur her i Rom. Så jeg maa danne dem af andre tegn. Nu kan jeg huske at du fortalte, at Æ også udgoer grundplanen over det astronomiske institut i Murmansk, at Ø er Saturn set fra siden og Å er maanen ovenover huset set fra den anden side af gaden.


260707

Mit tastatur skriver uvilkårligt: Velkommen hjem. Selvom jeg ikke rigtig er hjemme. I hvert fald er jeg glad for at komme tilbage til Æ og Ø og Å. Danskerne er alene i verden med æ og ø og å. Store bogstaver er bare små der har spist for meget sprog. Nu står de fede og dovne foran sætningerne og råber: Kom nærmere, denne vej! De store overlader alt arbejdet til de små. I grunden er det mærkeligt at to bogstaver kan danne et.

2790707

Ligesom mennesker kan små bogstaver beholde deres udseende som voksne. Lille p ligner stadigvæk sig selv og store W er bare en højere udgave af sit gamle jeg. Men G er ikke længere g og q har intet tilfælles med Q. Vokalerne forandre sig mindst, konsonanterne er mere radikale. Mn mske skll v prv t skrv dlkknd md knsntr lgsm p rbsk? Hvrdn mn dt s vll st tl md frstlsn? Med vokalerne går det lettere. En sønderjyde kan faktisk sige: 'a æ u å æ ø i æ å, a æ' som betyder 'jeg er ude på øen i åen, er jeg'. Jeg får lyst til at flytte ind i den øverste etage af et A. Måske bor jeg der allerede?

 • Comments(1)//blog.verbalepupiller.dk/#post3
Next »