Verbale Pupiller v. 2.0.09

Verbale Pupiller v. 2.0.09

- Biennale for ny poesi & publikationsmesse for småforlag

Verbale Pupiller 2009 arrangeres af Litteraturen på Scenen & forlaget (asterisk).

Verbale Pupiller blev afholdt første gang i efteråret 2007. Anden omgang afholdes d. 22-25. oktober 2009 i Århus Kunstbygning og indeholder en poesifestival, en publikationsmesse og en udstilling. I år præsenteres således omkring 40 digtere, 30 kunstnere og 40 små forlag fra hele Norden. Arrangementet byder på oplæsning, performance, udstilling, seminar, bogmesse, koncert mm. Endvidere udgives en 360 siders katalogbog.

Verbale Pupiller er en publikationsmesse, en poesifestival og en udstilling på en og samme tid. Således præsenteres det hele i et totalrum for kunst, litteratur, kritik og formidling, hvor samtalen omkring tingene har flere koordinater at pejle efter.

For yderligere information kontakt festivalinspektør Mathias Kokholm.: kokholmmathias@gmail.com / (+45) 22 95 54 25 eller arrangement og programansvarlig Mads Mygind.: madslmygind@gmail.com & Christoffer Ugilt Jensen.: christofferugilt@gmail.com.

Lille geografi over Verbale Pupiller i andre medier

omtalerPosted by Mathias Kokholm 27 Oct, 2009 11:34
Politiken
(Politikens hjemmeside er håbløs, hvorfor der ikke er et link her. Journalist Johan Vardrup er ikke håbløs og skrev altså d. 16. oktober om Verbale Pupiller.)

Stiften
Kulturelt kinderæg i kunstbygningen

JP

Udvidet festival for litteraturen

The Daily Avantgaurdian

4 (- 1) x 7 Johannes L. Madsen
Populær- vs. Pupillærlitteratur

P1/P2/Kulturguiden

Lille poesifestival håber på store oplevelser

René Jean Jensen
har filmet et par af oplæsningerne d. 24. oktober med Claus Handberg Christensen,
Peter Laugesen som læser Pentti Saarikoski og Eirikur Örn Nordahl.
De tre film

Undertegnedes egen introduktion til Publikationsmessen på Kunsten.nu
(tidligere bragt i en længere version i kataloget til Tekstallianse 2009 i Oslo)


& & & vi følger løbende op med mere dokumentation og andet...

 • Comments(1)//blog.verbalepupiller.dk/#post104

FØRSTE AFSLØRING & TEKST OM ARRANGEMENTET

præsentation af projektetPosted by Mathias Kokholm 02 Oct, 2009 14:15

­Litteraturen på Scenen & forlaget * (asterisk) præsenterer

VERBALE PUPILLER

Verbale Pupiller blev afholdt første gang i efteråret 2007. Anden omgang afholdes d. 22-25. oktober 2009 i Århus Kunstbygning og indeholder en poesifestival, en publikationsmesse og en udstilling. I år præsenteres således omkring 40 digtere, 30 kunstnere og 40 små forlag fra hele Norden. Arrangementet byder på oplæsning, performance, udstilling, seminar, bogmesse, koncert mm. Endvidere udgives en 360 siders katalogbog.

***

POESIFESTIVAL

Verbale Pupiller er en international festival for ny poesi. Oprindeligt funderet i et skandinavisk perspektiv, om end vi bestræber os på ikke at lade os begrænse af geografien. Det gør poesien ikke, den bevæger sig... Det ny skal således forstås som bevægelse, poesiens bevægelser fra en diskurs til en anden og blandt andre medier og kunstarter for eksempel. Hvad er poesiens situation og position i samtiden, hvad påvirkes den af og hvad påvirker den.

Enkelte af de deltagende digtere vil også besøge Forfatterskolen i København, hvor de vil læse op ved et offentligt arrangement og deltage i undervisning på skolen. Derudover vil Århus Universitet afholde et seminar hvor poesiens situation og position behandles i dialog med de litterære studier. Desuden vil der være en række begivenheder på Århus Kommunes Biblioteker som ligger i forlængelse af arrangementet.

De deltagende digtere er.:

Charles Bernstein (USA), Niels Frank (Danmark), Cia Rinne (Finland), Morten Søndergaard (Danmark), Palle Sigsgaard (Danmark), Karl Larson (Sverige), Lene Asp (Danmark), Annelie Axén (Sverige), Jan Erik Vold (Norge) Peter Waterhouse (Østrig), Tua Forsström (Finland), Johan Jönson (Sverige)Claus Handberg Christensen(Danmark), Eiríkur Örn (Island), Khal Allan (Danmark), Ron Winkler (Tyskland), Anja Utler (Tyskland), Ann Cotten (Tyskland), Er de Sjældne (Danmark) og flere i vente…

PUBLIKATIONSMESSE

Verbale Pupiller er en publikationsmesse for små og mellemstore forlag, samt tidsskrifter fra Skandinavien, som alle opererer med et ønske om en eller anden form for uafhængighed og idealisme. Således er der tale om aktører som har en vilje til at etablere et alternativ til det eksisterende kredsløb og offentligheden. Udstillerne er alle primært funderet indenfor arbejdet med billedkunst og/eller litteratur. Mange af de deltagende forlag og tidsskrifter er kunstnerdrevne platforme eller at betragte som værktøjer for produktion og distribution af kunstnerisk materiale. Hermed placerer de fleste sig et sted mellem kunst og formidling, hvorfor netop udstillinger og bogmesser er væsentlige måder at møde sit publikum på.

De udstillende forlag fra Skandinavien er.:

Rönnels Antikvariat, Bokbål, Den blå port, Space Poetry, Litlive, Fingerprint, OEI, Kønst, Arena, Edition After Hand, Apparatur, Geiger Records, Dada Invest, hurricane, diafrag, A shoel of mackerel, ARK, * (asterisk), Space Poetry, Koordinat, Distribusjon, Torpedo, OEI editör, Standart, attåt, Forlaget Attåt, Edition og flere i vente...

UDSTILLING

Verbale Pupiller er en udstilling med værker fra 28 danske og udenlandske billedkunstnere. Kunstnerne arbejder i deres værker alle med forskellige bogmæssigheder i form af tekst, bog-lighed, narration, o.lign, og trækker således referencer til såvel bogen, litteraturen, skriften - og resten af arrangementet Verbale Pupiller. Installeringen af udstillingen giver mindelser om den måde bøger opstilles og ordnes på; efter forskellige, måske ikke altid helt gennemskuelige, systematikker og principper. Udstillingen er som en vandring langs en meget lang bogreol, hvor man, mens man måske ledte efter noget helt andet, kan distraheres og falde over noget uventet nyt og ukendt.

Deltagende kunstnere:

Monica Aasprong, Jacob Borges, Anders Bonnesen, Jan Bäcklund, Jesper Fabricius, Signe Frederiksen, Gudrun Hasle, Ulrik Heltoft, Peter Holst Henckel, Kasper Hesselbjerg, Hilarius Hofstede, Amel Ibrahimovic , Elsebeth Jørgensen, Jane Jin Kaisen, Jeuno JE Kim, Jacob Nielsen & Jonas Seeberg , Jørgen Michaelsen, Lasse Krog Møller, Karen Petersen , Anne-Mette Schultz, Kirstine Strømberg, Torben Ribe,

***

Verbale Pupiller er altså en publikationsmesse, en poesifestival og en udstilling på en og samme tid. Således præsenteres det hele i et totalrum for kunst, litteratur, kritik og formidling, hvor samtalen omkring tingene har flere koordinater at pejle efter. Erfaringer og perspektiver udveksles således på tværs af geografi og kunstform, mellem aktører, kunstnere og publikum.


***


Program

20 oktober
POETRY TODAY (seminar)
Århus Universitet

21. oktober
POETRY TODAY (seminar)
Århus Universitet

21. oktober
BERNSTEIN & FRANK (oplæsning)
Forfatterskolen (Kbh.)


22. oktober
VERBALE PUPILLER (åbning & oplæsning)
Århus Kunstbygning

23. oktober
VERBALE PUPILLER (fernisering af udstilling, oplæsning & koncert)
Århus Kunstbygning

24. oktober
VERBALE PUPILLER (åbning af bogmesse, reception, oplæsning & koncert)
Århus Kunstbygning

25. oktober
VERBALE PUPILLER (bogmesse, oplæsning, koncert & afrunding)
Århus Kunstbygning


25. oktober
PETER WATERHOUSE (oplæsning)
Bakkehuset (Kbh.)

26. oktober
3xTYSK / DANSK (oplæsning)
Forfatterskolen (Kbh.) • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post103

02/10 VERBALE PUPILLER FORSMAG #1

præsentation af projektetPosted by Mathias Kokholm 02 Oct, 2009 07:42

KuffertReception på Hovedbiblioteket

fredag 2. oktober kl. 16.00

Morten Søndergaard (& Jorge Luis Borges)

Lasse Krog Møller

Mathias Kokholm

Fredag d. 2. oktober holdes der kuffertreception på Hovedbiblioteket i Århus. Anledningen er den forestående poesifestival, publikationsmesse & udstilling Verbale Pupiller, som afholdes d. 22-25. Oktober i Århus Kunstbygning.

Kufferten indeholder en mængde tryksager, bøger og objekter, som i en eller anden grad udfordrer vores vante omgang med bogen, hvad enten vi taler om billedkunst eller litteratur. Sagerne er alle karakteristiske ved dels at antage en særlig form og dels ved at blive udgivet/distribueret af mindre forlag/tidsskrifter.

Forfatter Morten Søndergaard, billedkunstner Lasse Krog Møller og redaktør Mathias Kokholm vil i fællesskab samtale med hinanden og publikum om disse sager. De vil både tage udgangspunkt i den enkelte mærkværdige publikation og generelt tale om feltet for kunstpublikationer, tidsskrifter, bogobjekter og alternative litterære udgivelser, som i disse år vokser hastigt. Morten Søndergaard vil desuden læse op af egne tekster og enkelte af den argentinske forfatter Jorge Luis Borges, som knytter sig til bogen som fænomen, biblioteker, kufferter, arkiver og andre antikverede steder…

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post102

24/9 OPLÆSNINGSRÆKKE PÅ LYNFABRIKKEN FEAT. VERBALE PUPILLER

omtalerPosted by Mathias Kokholm 21 Sep, 2009 11:33
Verbale Pupiller udgiver klistermærkedigtsamling til gaden.
Reception og oplæsning på LYNfabrikken d. 24. september. m.
Bjørn Friis Thomsen, Olga Ravn, Rasmus Halling Nielsen og Asta Olivia Nordenhoff.

Litteraturen på Scenen afholder for anden gang begivenheden Verbale Pupiller - international festival for ny poesi og publikationsmesse for småforlag. Det sker d. 22-25 oktober i Århus Kunstbygning. Første gang arrangementet så dagens lys var i 2007. I år udvides projektets rækkevidde markant, hvormed vi – udover den oprindelige nordiske fundering – i år præsenterer forfattere og forlag fra Nord Amerika, Tyskland, Frankrig og Østrig.

Som optakt til Verbale Pupiller udgives en digtsamling bestående af 8 tekster trykt på klistermærker. Hertil bidrager fire danske, to svenske og to norske digtere, nemlig: Bjørn Friis Thomsen, Olga Ravn, Rasmus Halling Nielsen, Asta Olivia Nordenhoff , Peder Alexis Olsson, Mathilde Roos, Sigurd Tenningen og Vilde Heggem.

I forbindelse med udgivelsen afholdes torsdag d. 24. september et oplæsningsarrangement som reception for samlingen. Her vil de fire danske bidragydere læse op. Klistermærkedigtsamlingen vil naturligvis være tilgængelig denne aften, såvel som yderligere information om Verbale Pupiller vil blive afsløret.

Arrangementet begynder kl. 20.00, og entreen er 30 kroner.

Det endelige program for festivalen er næsten komplet og vi glæder os til at offentliggøre den imponerende deltagerliste.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post101

SMÅFORLAG PÅ BOGMESSE

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 11 Mar, 2009 13:04
Ved festivalen Vild med Ord samles en række litterære og kunstneriske småforlag på en fællesstand. Her præsenteres et snit af, hvad der udgives af trykt materiale, der lægger sig i forlængelse af en tradition for eksperimenterende tidsskrifter, bogværker og formidlingen af litteratur og samtidskunst.

hurricane . diafrag . After Hand . Space Poetry . forlaget *[asterisk] . Verbale Pupiller Litlive . ARK . Forlaget Hjørring . forlaget 28/6 . Forlaget [FINGERPRINT] . Geiger Records . Jorinde & Joringel

Vild med Ord [www.vildmedord.dk] / Ridehuset - Århus / d 14-15 marts / ca kl 10-18


 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post100

Tekstallianse 2008 i Oslo

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 21 Aug, 2008 10:24

Blog Image

I weekenden drager Verbale Pupiller nord på for at deltage i premieren på et nyt fænomen; bogmessen Tekstallianse.

Ved arrangementet vil Verbale Pupiller præsentere eget projekt og medbringe sager fra en række litterære og kunstneriske småforlag fra Danmark.

Tekstallianse 2008

Helgen 23.-24. august samles over 80 småforlag, litteraturfestivaler, tidsskrifter, organisasjoner og nettverk fra Norden, Skottland, USA og Canada på Litteraturhuset. Tekstallianse 2008 er en messe og en festival som viser frem bredden og mangfoldet blant små, mellomstore og mer eller mindre uavhengige og idealistiske aktører innen litteratur, musikk, billedkunst og teater. Felles for alle utstillerne er en vilje til å etablere et alternativ til den kulturelle offentligheten de store forlagene og de største avisredaksjonene representerer.

Arrangementet rommer både en messe og et live-program. Publikum kan gjøre seg kjent med bøker, tidsskrifter og andre publikasjoner, samtidig som det vil foregå opplesninger, foredrag, panelsamtaler, debatter, lanseringer og konserter. Litteraturhusets Wergelandsal brukes som utstillingsrom, mens scenen vil befinne seg i Nedjma- og Amalie Skramsalen.

Tekstallianse 2008 er en videreføring av idéinnholdet i Bergensbrag i Bergen 2004 og i København 2006, som samlet norske og danske litterære småforlag og tidsskrifter. Tekstallianse er også inspirert av den årlige Textmässan i Stockholm, som samler de svenske småforlagene og tidsskriftene. Til sammen framstår Tekstallianse 2008 antakeligvis som den bredeste presentasjonen av en alternativ kunstnerisk og kritisk offentlighet man noen gang har sett i Norge.

Dette er første gang Tekstallianse gjennomføres. Planen er at det vil bli et årlig arrangement. Initiativet er et samarbeid mellom Audiatur, Feil Forlag, Forlaget Attåt, Gasspedal, Nypoesi, Utflukt og Vagant.

Alle arrangementene har fri entré.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post99

SPOT på Lyd+Litteratur

omtalerPosted by Mathias Kokholm 03 Jun, 2008 13:17

LYD+LITTERATUR
D. 7. Juni på SPOT i Århus Kunstbygning
18:20 Claus Beck-Nielsen Memorial
20:20 UKON & Njurmännen


UKON & Njurmännen

Blog Image

Poeten og psykologen Ulf Karl Olov Nilsson (f. 1965) har siden 1990 (debut: Kung-kung) udgivet ni bøger, der har placeret ham som en af Sveriges mest interessante og vellidte konceptuelle digtere, bl.a. med bøgerne Block (2005) og Stammar (2002). Hans seneste digtsamling Synopsis udkom i efteråret 2007.

I Synopsis forskyder UKON digterrollen i retning af samler/ registrant/medium –redigeringsarbejde som praksis – idet samlingen består af bearbejdede tekster, som han selv eller andre allerede har skrevet. Foruden en valgtale, liste over henrettelsesmetoder i USA, et digt til ægget (dav Højholt) og mange andre sære tekster. 'Synopsis' betyder overblik og Synopsis er således et katalog over teksttyper.
I bogen opstår et inklusivt og sidestillende spil, hvor flere stemmer og diskurser etablerer forskellige udsigelsespositioner inden for digtets korpus. Digtene kan karakteriseres som en art performative digte, med koncepter, systemer og lister, men fremstår både inderlige og personlige, på grænsen mellem humor og alvor.

Synopsis indeholder også en cd med en radikalt, voldsomt og humoristisk operalibretto, som UKON har lydliggjort i samarbejde med Njurmännen.

Njurmännen har siden 1984 været et særligt fænomen på den musikalske undergrundsscene i Sverige. Bandet har udgivet en lang række indspilninger oftest på kassettebånd, men også CD og vinyl. Senest har det svenske Börft Records genudgivet deres første bånd på vinyl. Njurmännen har altid befundet sig i grænsefeltet mellem populærmusik og avantgarde. I samarbejdet med UKON har de bevæget sig ind i et nyt felt med den svenske tekst/lydtradition, med poesi og elektronisk musik, der tager form fra begyndelsen af 1960erne og ligger i forlængelse af internationale lydbølger, der igen krydser med den sprogmaterialistiske skole, som UKON placerer sig i forlængelse af.

:::LYT:::

:::LÆS:::

Claus Beck-Nielsen Memorial

Blog Image

Det er ikke nogen overdrivelse at sige, at forfatteren, dramatikeren og sangskriveren Claus Beck-Nielsen, der gik bort i 2001, var enestående i det danske kunstliv. Claus Beck-Nielsen var en grænseoverskridende og radikal kunstner, der markerede sig stærkt i mange medier og gennem markante kunstneriske aktioner i sit forsøg på at undersøge en flydende, moderne identitet. Siden 2001 har organisationen Das Beckwerk videreført den kunstneriske arv gennem talrige, overvejende politisk ladede aktiviteter som det nomadiske demokrati-projekt, der bragte Das Beckwerk til både Afghanistan, Irak og Iran. Das Beckwerk udsendte i 2006 ligeledes albummet The European Dream Scream, med Claus Beck-Nielsen Memorial – et band, der viderefører den musikalske arv efter Claus Beck-Nielsen. I front for Claus Beck-Nielsen Memorial står Some Body – en anonymiseret krop, der fremfører sangene og glider uden om den typiske fokus på forsangerens personlighed. Claus Beck-Nielsen Memorial har netop (d. 3. juni 2008) deres andet album, Freedom on the March.

Der er tale om et storslået værk, hvor medrivende og stærkt melodisk sangskrivning går hånd i hånd med tekster, som på skarpt sorthumoristisk, smertefuld og grum vis hudfletter en moderne identitet i spændingsfeltet mellem det meget private og det storpolitiske, mellem den hviskende, intime bekendelse og det imperiale magtsprogs torden. Freedom on the March finder sit udtryk i en sammenspillet band-feeling og et amerikansk udtryk.

”I’m not Robert Zimmerman” hedder det selvironisk i undertitlen på nummeret ”Fields of Arizona”. Og nej, Some Body er ikke Robert Zimmerman/Bob Dylan, men faktisk præsenterer Claus Beck-Nielsen Memorial på Freedom on the March en række sange, der tåler sammenligning med Dylans evne til på flertydig vis at indkredse det personlige og det politiske i sange, hvor traditionsbevidsthed møder en ekspressiv og visionær sproglig performance.


:::LYT:::
:::LYT::: • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post98

I morgen d. 15. maj - INTIMATE BUREAUCRACIES

omtalerPosted by Mathias Kokholm 14 May, 2008 10:11

Copenhagen Doctoral School in Cultural Studies invites to a workshop on

INTIMATE BUREAUCRACIES

Invited Speakers:

Søren Andreasen, Jan Bäcklund, Jakob Jakobsen and Jørgen Michaelsen

Ina Blom

Mathias Kokholm

Jacob Lillemose

Craig Saper

Organised by Lars Bang Larsen

Thursday May 15, 2008

10:00am – 18:00pm

Copenhagen University, Amager

Lecture hall: 27.1.49 (Building 27, Njalsgade 124-126)

(For registration please send a mail to Kirsten Zeuthen at cds@hum.ku.dk)

The workshop seeks to discuss networked or group-based forms of art, and related strategies for infiltrating and taking over the means of art’s production and mediation.

During the last decade or so it has become a staple of contemporary art that artists produce work under collective or corporate identities. However already in the 1960s practitioners of Mail Art, Conceptual Art and Fluxus mimicked corporate and institutional structures or used the visuality of a mass bureaucratised culture (stamps, forms, diagrams, the academic textbook, etc.).

In his book Networked Art (2001), Craig Saper develops the term intimate bureaucracies to describe networked artistic strategies in which bureaucratic forms and types of organisation are used to open up a field across media. Thereby the art work is constituted in a social situation of many senders and receivers. The concept of the intimate bureaucracy thereby takes the idea of the network beyond the internet, but also departs from networking as a superficial and exclusive form of socialization. In terms of artistic results, the intimate bureaucracy often takes the form of secret codes, idiosyncratic works, and hermetic poetry that are shared in gift economies and through low-key media such as fanzines. In this way, the artistic network tends to become a conspiracy whose preferred mode of address is a form of narrowcast (rather than broadcast). This opens up to unheard-of symbolic systems in which the line between authoring and receiving is blurred in the transmission to many, minor audiences. In so doing, the intimate bureaucracy obviously undermines cultures of publicity and the way these calibrate experience to mass audiences.

Blog Image

Collective authorship in visual art is usually addressed in non-intimate terms: The artists group is explained by way of pop cultural ‘packaging’ (the rock band), or in terms of avant-garde myth with its ethos of mobilisation. The concept of intimate bureaucracies clearly makes for a different angle on this discussion, and at the same time articulates a critical ethos that differs from for example institutional critique and art activism.

The speakers will cover themes and subjects ranging from the neo-avantgardes of the 1960s up to today’s Internet art and alternative publishing scenes.

Program

10.00 – 10.15 Coffee and registration

10.15 - 10.30 Welcome / Lars Bang Larsen (Ph.D. candidate, Dept. of Art History, University of Copenhagen)

10.30 - 11.00 Craig Saper (Professor, Dept. of English, University of Central Florida)

Intimate Bureaucracies: From Art to Urban Planning and a neo bolo' bolo

What does this oxymoron mean? How does it relate to art practices? How does art become a vehicle for community building and social experiments?

11.00 – 12.00 Ina Blom (Associate Professor, Institute for Philosophy, Classics, History of Art and Ideas, University of Oslo)
Inventing sociality with Ray Johnson
If any one tendency could be said to have marked art of the last decade, it would surely be the return of the notion of “the social” as the master trope for critical art practices. An increasing number of works are conceived, performed and received within a framework that describes artworks primarily in terms of the social relations they engender or operate within. The essence of this shift is a certain literalist impulse that somehow guarantees that this perspective does not remain at the level of conceptual analysis only (a sociological form of analysis encircling an object already defined as “aesthetic”) but is performed as the very content of works themselves. In a very real sense such works may provide a reflexive methodology in that they serve to objectify the relations between the persons, groups or institutions that get involved in them, deploying social rather than primarily visual technologies, and engendering social rather than primarily visual scenarios or projections. However, a different approach emerges once one pays attention to the idiosyncratic postal performance of american artist Ray Johnson: an approach centered less on objectifying social relations than on inventing sociality.

Blog Image

12.00 – 13.00 Lunch

13.00 – 14.45 Søren Andreasen, Jan Bäcklund, Jakob Jakobsen, Jørgen Michaelsen (visual artists)
Extra Subject: Koncern° Revisited

Initiated by the artists Søren Andreasen, Jan Bäcklund, Jakob Jakobsen and Jørgen Michaelsen, the Copenhagen-based artists group Koncern° existed betweeen 1989 and 1993. Conceived as a common subject or an extra subject Koncern° focused on discursive and organisational agency, disseminated through the publication Koncern˚– Skrift for kunstnerisk-filosofisk grundforskning (Koncern° - Publication for Artistic-Philosophical Basic Research). Beyond this, the extra subject realised projects and exhibitions under the name Koncern° – Netværk for kreativ kommunikation (K°NKK) (Koncern° - Network for Creative Communication), and engendered yet another version of itself for purposes of propaganda and mobilisation, called Koncern° Communiqué/Collection Koncern° Copenhagen (K°C/CK°C).

A sort of cliffhanger on the 1980s, Koncern° went against the grain of the decade’s slant towards traditional media and individual authors, and in this way anticipated collaborative strategies on the 1990s Copenhagen art scene. In four short presentations, Andreasen, Bäcklund, Jakobsen and Michaelsen will discuss and contextualise Koncern°.

14.45 – 15.05 Coffee

15.05 – 15.45 Craig Saper

The Test

“Thinking is preeminently an art; knowledge and propositions, which are

the products of thinking, are works of art, as much so as statuary and

symphonies.” (John Dewey)

The Wechsler Intelligence Scale for Children - Revised (WISC-R), was developed and designed by David Weschler. It was developed in 1949, revised in 1974, and is still in use today, this intelligence test for children, 6 through 16, does not depend on the ability to read or write to complete the test, and, therefore, depends on visual and conceptual comprehension often associated with the arts. It could be that the IQ test is also a test of sociopoetic ability.

15.45 – 16.30 Jacob Lillemose (Ph.D. candidate, Dept. of Art History, University of Copenhagen)
Make Your Own System! The Network Aesthetics of Heath Bunting

Since 2004 the artist Heath Bunting has been working on a complete [sic] map of the “institutional status system” in the UK in order to make it visible and facilitate movement within it. So far the project entitled The Status Project has manifested itself in a constructed identity that has voted at local elections. Furthermore as a result of charges of terrorism against him, Bunting has integrated the map of the status system with a map of anti-terror laws. In 2001 Bunting crossed most of Europe’s internal borders outside the official border post and published the information online, but it was only accessible to people with an IP address outside Europe and North America. These and a number of other projects from Heath Bunting’s oeuvre involving system mapping and making will be the topic of this talk. The general focus will be the relation between human activity and system logic that the various projects construct. And the general question asked will be, how this relation can be used as a means of subversion, empowerment and play.

16.30 – 16.45 Coffee and beer

16.45 – 17.30 Mathias Kokholm (MA candidate, Nordic Languages, Aarhus University)

Extravagant Little Magazines

The new experimental/conceptual literature and art have in recent history developed in smaller scenes and within modest publicity frames – in artistic, social and political systems and networks beyond the dominant culture. These scenes have created alternative infrastructures – intimate bureaucracies – for the publishing and distribution of artistic material, based on certain relational and organisational conditions; conditions that have generated new aesthetic options. With a view to introducing the contemporary Danish experimental publishing scene of artists books, printed matter and small magazines, this talk will focus on art publications using or inhabiting conceptual or formal strategies of periodicals, such as ARK, * (asterisk), Pist Protta, Referat and Extravaganter.

17.30 – 18.00 Evaluation

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post96

OEI!!! - for fuld udblæsning

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 02 May, 2008 14:48

Det fantastiske svenske forlag OEI editör med telefonbogstidsskriftet OEI udsender nyt nr. om redaktionel æstetik, holder release-fest i Malmö d. 5. maj og seminar + oplæsning i Stockholm d. 10. maj. &&& til juni udgiver de en montage af essays og poesi med den amerikanske digter Charles Bernstein.

Blog Image

MALMÖ-RELEASE för OEI # 3738 ([R]Ed.est.; redaktionell estetik)
Gregers Antikvariat, Helmfeltsgatan 5, Malmö
Måndagen den femte maj klockan nitton noll och noll

Uppläsning: Karl Larsson
Uppspelning av text/ljudkomposition: Mathias Kristersson
Försäljning av tidskrifter och böcker
Potentiella samtal och möten

*

OEI Poetry Area; Extension #5 (Stochholm):
Christophe Hanna, Olivier Quintyn, Franck Leibovici, Ida Börjel, UKON,
Johan Jönson.

Lördagen den 10 maj

Kl. 14.0017.00:
De tre franska poesi-, montage- och dokumentteoretikerna Christophe Hanna,
Olivier Quintyn och Franck Leibovici föreläser om redaktionen som konstnärlig arbetsform, estetisk informationshantering, montagets och collagets potentialer idag. Dessutom: presentation av bokserien "Forbidden Beach" för samtida
teori. Språk: engelska

Kl. 19.30:
Teoretiska performancer, projektioner, sonora virussamplingar och uppläsningar av Hanna, Quintyn, Leibovici, Börjel, UKON och Jönson. Dessutom: Stockholmsrelease för Börjels nya bok "Konsumentköplagen: juris lyrik" och för det nya dubbelnumret av OEI om "redaktionell estetik".

Plats:
Index. The Swedish Contemporary Art Foundation
Kungsbrostrand 19
Stockholm

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post95

Kritiker nr. 8 på gaden

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 02 May, 2008 14:34

Et nyt nummer af det skandinaviske tidsskrift Kritiker er udkommet. Det skulle gerne ramme de danske postkasser i morgen.Blog ImageREDAKTIONELLT/REDAKTIONELT/REDAKSJONELT
Daniela Floman En knappnål i en metropol

RECENSION/ANMELDELSE
Susanne Christensen Forskeract – følg med –expand. Om Arne Melbergs Selvskrevet
– om selvframstilling i litteraturen
Pär Hansson Gör det här på riktigt. Om Maria Vedins Ge mig diesel
Øystein Vidnes «Tidens trauma har valt mig till spelplats». Om Maja Lundgrens
Myggor och tigrar
Kristian Husted Disse fra alle aviarier fraværende fugle. Om Morten Søndergaards
Hjertets abe sparker sig fri
Magnus William-Olsson Tvivlet som tillflykt. Om Palle Sigsgaards Glitrende støv danser
Anna Katharina Schaffner Zaroum! Pow! Om Cia Rinnes archives zaroum
John Swedenmark Ett too much som till slut övertygar. Om Peter Mickwitz’
Där bara diset återstår av paradiset

ESSÄ/ESSAY
Kari Løvaas Skriftspråket som høreapparat
Jyrki Kiiskinen Språket, djungeln och oändligheten
Thomas Hvid Kromann Litteraturens dobbelte statsborgerskab

INTERVJU/INTERVIEW
Paul Comstock Oppmerksomhetsøkonomi. Intervju med Richard Lanham

KORRESPONDENTBREV
Daniela Floman / Joar Tiberg Återknytningsrum

BILDTEXT/BILLEDTEKST
Filip Luyckx Veronica Brovall: Å videreføre den abrupte undergangen

ENKÄT/ENQUÊTE/ENQUETE
Kritiker 22 Carl-Johan Malmberg
Kritiker 23 Mette Sandbye
Kritiker 24 Pablo Henrik Llambias

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post94

LYD+LITTERATUR#6 - programmet er klar

omtalerPosted by Mathias Kokholm 31 Mar, 2008 14:20

Blog Image

PROGRAM:

9/4 - DAG #1 - Musikcaféen / Mejlgade 53 / Århus

Aerobic Lyrik
Eiríkur Örn Nordahl (Island)
Claus Beck-Nielsen Memorial

10/4 - DAG #2 - Musikcaféen / Mejlgade 53 / Århus

Jaap Blonk (Holland)
Lars Skinnebach & Jørgen Teller
KINSKI - Per V & Ole D & Torkman Souljah

11/4 - DAG #3 - Rum46 / Studsgade 46 / Århus

Magnetic Migration Music (Seminar/Workshop + Performance) - (Skotland)
Jaap Blonk (Dada / Schwitters)
Lene Asp & Mark Kellaway

Læs mere om de deltagende kunstnere her

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post93

Seminar om Victor B. Andersens maskinfabrik & publikationsmessen Publ.Up4 nu på lørdag

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 27 Mar, 2008 15:28
Blog ImageSeminar om tidsskriftet Victor B. Andersens maskinfabrik
- Forskellige stemmer behandler et af de væsentlige fænomener fra de sidste 30 års kunst- og kulturhistorie og giver bud på dens indskrivning og betydning i samtiden
.

Victor B Andersens maskinfabrik er, i videste forstand, emnet for dette seminar. Det er hensigten at give publikum et indblik i en vidtfavnende og mangfoldig praksis som både omfatter et tidsskrift, forlagspraksis, café-kultur, annonceøkonomi, samt ikke mindst samarbejder på tværs af alle de nævnte discipliner og de fleste kendte kunstarter.

Et tidsskrift og en fabrik med så mange forskelligartede produktioner kræver naturligvis et særligt panel af stemmer. Ved seminaret inddrages både de som har erindringerne og anekdoterne fra da det hele startede og de som ser det udefra og kan perspektiver til samtid og historie. Væsentligt er det at alle de talende kommer med praksisser af væsentlig forskellig art, for at kunne mønstre de mange grene af Victor B. Andersens maskinfabriks virke.

Arrangementet bestræber sig således på at sammensætte et mangfoldigt billede af tradition og samtid. Kunstnere, kuratorer, forfattere, formidlere og kritikere vil således levere et levende og fagligt arrangement.

Arrangementet indeholder desuden en række kunstneriske bidrag i form af film, udstillinger, koncert og oplæsning.

PROGRAM Lørdag d. 29. marts, kl. 11-18 - fri entré:

- på Kasernescenen / Langelandsgade 139 / Århus

Velkomst/Åbning

11:00 Åbning v. Mathias Kokholm & Morten Søndergaard

Receptionsformer - ord(for)styrer Mathias Kokholm
11:30 Mikkel Bolt
12:15 Marianne Ping Huang

13:00 – 13:45 frokostpause

Praksisformer - ord(for)styrer Morten Søndergaard
13:45 Martin Glaz Serup
14:30 Jens Juul Nielsen
15:15 afsluttende debat med Kenn André Stilling og Helle Rafn

pause

Performance
17:00 Koncert med Peter Laugesen og Singvogel

læs mere her
Blog ImagePUBL.UP 4
- En række forlag og udgivere viser eksempler på deres udgivelser af tidsskrifter, bøger, og lignende trykt materiale indenfor kunstpublikationsfeltet

Sideløbende med seminaret afholder forlaget * [Asterisk] og kunsttidsskriftet ARK for fjerde gang publikationsmessen PUBL.UP, som præsenterer et udvalg af, hvad der lige nu udgives af trykt materiale, som lægger sig i forlængelse af en tradition for eksperimenterende tidsskrifter, bogværker og formidling af samtidskunst. Omkring 30 forlag og tidsskrifter præsenteres ved dette arrangement med stande og udstillinger.

Bogmessen kører selvstændigt men samtidigt og gensidigt med seminaret og kommenterer således på den særlige publiceringspraksis, formidling og levendegørelse af kunsten, som Victor B. Andersens maskinfabrik var en af de første til at praktisere og som dele af samtidskunsten i dag kan siges at opererer i forlængelse af.

*

Publikum inviteres således ind i et levende rum, hvor kunstnerisk praksis og formidling åbner op for traditioner og bud på samtidskunstens væsen, med særlig vægt på publikationen som distributør af kunstnerisk materiale. Det særlige ved dette arrangement og det felt som behandles og levendegøres er at det befinder sig i øjenhøjde med sit publikum. Kunstnerne og deres produktioner er til stede og med til diskussion, samtidig med at de fleste af de udstillede og behandlede værker kan befamles, besigtiges og erhverves for minimale summer.

Lørdag d. 29. marts, kl. 12-18 - fri entré
Kasernescenen / Langelandsgade 139 / Århus

Deltagende forlag:

adressens forlag,
Anblik,
Ark,
Beebop,
Bjørn Ignatius Øckenholts Forlag,
Ctrl+Z Publishing,
dada-invest,
Det Fri Universitet i København,
Diafrag art & publishing,
Edition After Hand,
Extravaganter,
Fluens Forlag,
Forlaget * [asterisk],
Galleri Image,
Gas,
Gray Monad Matter,
Hvidpapirfeber,
Hurricane Publishing,
Info Centre,
Infopool,
Kabinetryk,
Koncern,
Mutant (det ny),
Passage,
Passepartout,
Pocket Industries,
Pork Salad Press,
Publikation ( ),
Resonans,
Space Poetry,
Sum,
Victor B Andersens Maskinfabrik

og flere andre ...

Lørdag d. 29. marts, kl. 12-18 - fri entré
- på Kasernescenen / Langelandsgade 139 / Århus
 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post92

På lørdag i Göteborg - alternativ bogmesse - Textival

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 27 Mar, 2008 15:14
På lørdag er der, samtidig med vores egen Publ.Up4, alternativ bogmesse i Göteborg. Det er ganske utroligt som små bogmesser skyder op rundt omkring. I slutningen af april er der tilsvarende bogmesse på Overgaden i København og i Stockholm.

Blog Image
Textival 2008
Möt författare, kulturtidskrifter, fanzines och mindre förlag i klassisk undergroundmiljö på House of Win-Win (Tredje långgatan 13B) i centrala Göteborg.
Lördag 29 mars slår vi upp portarna till andra omgången av Göteborgs alternativa litteraturmässa.
Under en fullspäckad dag kan du som besökare ta del av seminarier, uppläsningar och ett brett och kvalitativt litteraturutbud som är svårt att hitta i den vanliga bokhandeln.

Öppettider 11-18. Entré 30 kr - inklusive ett exemplar av Textivalboken!

På kvällen musik, uppläsningar och bar på Café Publik från kl 18. Välkommen! Vill du bli uppdaterad om Textival? Gå med i vår maillista!

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post91

Invitation til PUBL.UP

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 06 Mar, 2008 11:38


Blog Image
Kære alle.
Det er en fornøjelse igen at kunne invitere jer til Publ.Up. Denne gang for fjerde gang. Denne gang på en lidt anden måde. Og denne gang også i en lidt større skala.

Lørdag d. 29. marts kl. 12-18.
Kasernescenen,
Langelandsgade 139, bygn. 1585
8000 Århus C.

Publ.Up afholdes samtidigt med et seminar om Victor B. Andersens Maskinfabrik [nærmere program følger]. Vi håber at disse to arrangementer afholdt samme tid samme sted vil bringe gavn og fornøjelse til hinanden, og til publikum.

På kasernescenen har vi mere plads til rådighed end vi har haft de tidligere år i rum46. Det vil derfor være muligt for de enkelte forlag at brede sig (næsten) ubegrænset. Udover bordplads, vil det også være muligt at installere eller etablere sig med yderligere ’ting og sager’ eller ligefrem lave et arrangement af en art på standen.

Bogmessen er åben fra kl 12 – 18 og vi afslutter med fælles-spisning.
Vi håber meget at se jer alle, nye som tidligere deltagere. Arrangér evt. kollektiv transport af personer og bøger.
Ligesom de tidligere år modtager og håndterer vi gerne jeres ting, hvis det ikke er muligt for jer selv at komme til stede.

+ TO NYE TILTAG:
I foråret indleder vi arbejdet med det der på længere sigt vil blive en så omfattende, nøjeregnende og autoritativ registrant over publikationsfeltet, som det er muligt.
Den samlede registrant bliver tilgængelig via internettet, hvorfra man kan søge oplysninger om forskellige udgivelser.

Derfor vil vi gerne modtage oplysninger fra jer om det i har udgivet gennem tiden.
Hvad enten der er tale om tidsskrifter, bøger, udsolgte, nu bortkomne, ignorerede, fortrudte, 1 ex. oplag, ISBN-registrerede, pligtafleverede eller ej, vil vi gerne kunne implementere dem i vores registrant. Brug de vedhæftede skemaer og send dem retur.

Vi har ikke intentioner om at bygge en egentlig boghandel, men det forekommer naturligt, at sitets brugere kan bestille tilgængelige publikationer gennem registranten. Enten ved henvisning til jeres sider, eller gennem * [asterisk].

Vi planlægger også at lave en udstilling på Statsbiblioteket med kunstnerbøger. Til denne udstilling vil vi gerne modtage donationer, i form af enkelteksemplarer fra jer. Udstillingen blander nye samtidige udgivelser med ældre klassiske kunstnerbøger fra Statsbibliotekets samlinger.
Det er tanken at udstillingen senere udbygges, omforandres og vokser, og at den kan vises andre steder, og i andre sammenhænge.


Vi håber at se jer alle. Yderligere praktisk information tilflyder løbende.

De bedste hilsner. Publ.Up / * [asterisk] og Ark. • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post89

Oplæsningsrække på LYNfabrikken

programPosted by Mathias Kokholm 21 Feb, 2008 14:07

Næste gang med.:

#2-28/02: Lars Bukdahl / Vagn Steen / Annemette Kure Andersen

Derefter med.:

#3-27/03: Thomas Boberg / Pia Tafdrup / Mads L. Mygind
#4-24/04: Morten Søkilde / Adda Djørup / Palle Sigsgaard
#5-29/05: Preben Major Sørensen / Martin Glaz Serup / Christoffer Ugilt Jensen / Per Aage Brandt
#6-26/06: Carsten René Nielsen / Marianne Larsen / Martin Johs. Møller

Entré: 30 kr. / 6-turs-klippekort til 100 kr.

Sted: LYNfabrikken / Vestergade 49b / Århus / kl. 20:00

Dato: 28/2/2008

Læs mere på.: www.lips.dk

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post88

Åbning af Møllegades boghandel & det store Verbale Pupiller forårsudsalg

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 14 Feb, 2008 12:15
Blog ImageDen 16. februar inviterer Litteraturen på Scenen og Møllegades Boghandel til den officielle åbning af Møllegades Boghandel, en ny skønlitterær boghandel lige over for LiteraturHaus på Nørrebro i København (Møllegade - Nørrebro).

Boghandlen har et særligt fokus på ny nordisk litteratur, oversat verdenslitteratur og udgivelser, hvor litteraturen bevæger sig imod musikken og billedkunsten - eller omvendt. Til åbningen vil der blandt andet være forfatteroplæsninger og musikalske indslag hele dagen.

Receptionen arrangeres i samarbejde med Litteraturen på Scenen og foregår fra kl. 14 til 22, hvor der vil være oplæsninger af bl.a. Morten Søndergaard, Kristina Nya Glaffey, Gitte Broeng, T.S. Høeg, Lars Bukdahl og Niels Lyngsø.

Se programmet her.

*

I forbindelse med åbningen er det muligt at købe det bogobjekt, Litteraturen på Scenen
udgav som en del af Verbale Pupiller-festivalen, til kun 100 kr. Kan man ikke finde vejen forbi
til åbningen, er det også muligt muligt at bestille det pr. mail (mathiaskok@yahoo.dk) for 100
kr. + 50 kr. i forsendelse.

Indholdsfortegnelse.:

1.: den sorte boks
2.: Thomas Hvid Kromann Ulykkelige readymades, zenbuddhistiske bønnebøger, sandpapirbeklædte memoirer etc. - En lille indkredsning af bogobjektets historie (artikel) , udgivet af Verbale Pupiller
3.: Kristian Carlsson (S), udtag fra OEI#33-34-35 (billed/skrift), udgivet af OEI editör
4.: red' *(asterisk), Bunkebo beboerblad (fingeret beboerblad), udgivet af forlaget * (asterisk)
5.: Jesper Fabricius, uden titel (kopiark), udgivet af forlaget Space Poetry
6.: Sophie Pucill, diafrag publication (mobile), udgivet af diafrag publishing
7.:Seimi Nørregaard, Bjergæder (mobile/leporello), udgivet af Hurricane
8.: Claus Ejner, Hva' ska' jeg Bolle (foto), udgivet af forlaget dada-invest
9.: Mikkel Wallentin, Oplysninger (tekst/billed -ark), udgivet af dada-invest
10.: Nico Bleutge (D) & Volker Sielaff (D), udvalgte digte fra Klare Konturen (NB) - på dansk ved Henning Vangsgaard & Postkarte für Nofretete (VS) - på dansk ved Jacob Jonia (digte). Udarbejdet i samarbejde med vores samarbejdspartner Bardinale (tysk poesifestival) af Bjørn Friis Thomsen. Udgivet af Husets Forlag
11.: Jacques Roubau (F), udtag fra Dire la poésie (At sige lyrikken) (digte) - oversat af Steen Bille, udgivet af Verbale Pupiller
12.: Janus Kodal, Henrik Have, Claus Handberg Christensen, Janus Bechmann og Morten Okbo (After Hand sessions), FØRSTE OMGIVELSE (lyd/poesi), udgivet af After Hand
13.: Sharks (Kajsa Sundin (S) & Linn Krage Hansen (S)), Bonjour enfance (film/poesi), udgivet af Pequod Press og Rámus
14.: Martin Larsen, HJVK 248 (lyd/tal-lyrik), udgiver af Geiger Records - Lyd+Litteratur
15.: Christoffer Ugilt Jensen, Mads Mygind og Mathias Kokholm (redigeret med Troels Ugilt Jensen, Preben Major Sørensen (film/portræt/oplæsning), udgivet af Verbale Pupiller
16.: Heidelberg GTO 52 (maskine) (D) & Harald Thorbjørnsen (trykker) (N), PAPIR 200 g Lessebo Linné (trykkekunst), udgivet af H PRESS
17.: Eli I. Lund, Genteknologi for Børn (pixi-bog/poesi), udgivet af Kanji Dreams
18.: Krankenheimer (Kasper Nørgaard Thomsen), Blogtekster 2007-2006 (poesi), udgivet af Anblik

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post87

Hånden har efterladt et spor på nettet

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 07 Feb, 2008 17:44
Forlaget After Hand og dens boghandel med galleri er kommet på nettet. Skønt!!!
Blog ImageSiden heder.: www.afterhand.dk

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post86

Oplæsningsrække på LYNfabrikken

omtalerPosted by Mathias Kokholm 26 Jan, 2008 15:53
præsenteres af Litteraturen på Scenen
Blog Image#1 31/01: Naja Marie Aidt, Merete Pryds Helle og Katinka My Jones.
#2-28/02: Lars Bukdahl / Vagn Steen / Annemette Kure Andersen
#3-27/03: Thomas Boberg / Pia Tafdrup / Mads L. Mygind
#4-24/04: Morten Søkilde / Adda Djørup / Palle Sigsgaard
#5-29/05: Preben Major Sørensen / Martin Glaz Serup / Christoffer Ugilt Jensen / Per Aage Brandt
#6-26/06: Carsten René Nielsen / Marianne Larsen / Martin Johs. Møller

Entré: 30 kr. / 6-turs-klippekort til 100 kr.

Sted: LYNfabrikken / Vestergade 49b / Århus / kl. 20:00

Dato: 31/1/2008


* Den virkelig skønne plakat er lavet af billedkunstneren Jasper Sebastian Stürup, som lige nu har en udstilling på Horsens Kunstmuseum. Der vil senere blive skrevet mere om Stürup her på siden. Ind til da, kig forbi hans forlag eller Fluens Forlag. • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post85

Martin Larsen - Monogrammer

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 26 Jan, 2008 10:29
Fredag d. 8. februar 2008 udkommer.:
Martin Larsen: Monogrammer
5984 sider, 8 bind m. Ill., 2.500 kr.

Blog ImageMartin Larsen (f. 1969) har tidligere undersøgt og udfordret bogmediet med Svanesøsonetterne i 2004. Nu kan Basilisk endelig præsentere hans mammutværk, Monogrammer – næsten 6000 sider og godt og vel 2.3 millioner subjekter du endnu ikke har mødt.

Monogrammer er fiktion, men har også et essayistisk spor og kan naturligvis endvidere fungere som opslagsværk.

Et uddrag af forfatterens oplæsning ved Audiatur-festivalen i Bergen ’07 kan ses og høres her, samt en (brenderup)trailer for værket kan ses her.

Interesserede kan besigtige, befamle og bestille Monogrammer hos Boghandlen i Møllegade fra d. 23/1 2008.

Åbningstider for Boghandlen i Møllegade:
Onsdag-fredag: 14-19
Lørdag: 12-16


* Bogværket vil senere blive behandlet her på siden. Men der skal allerede lyde en opfordring herfra, til de som har Gyldendals Litteraturhistorie bind 1-9 stående (og alle andre); skift det ubrugelige værk ud og placer Larsens Monogrammer i reolen i stedet.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post84

Victor B. i Vendsyssel

omtalerPosted by Mathias Kokholm 25 Jan, 2008 14:07
Udstillingen om tidsskriftet Victor B. Andersen's maskinfabrik og dens tilstødende praksisformer - som vi tidligere har skrevet om her - genåbner på Vendsyssel Kunstmuseum i dag. Victor B. har desuden fået sig en fin hjemmeside her.
Læs overtegnedes anmeldelse fra Museet for Samtidskunst her.

Litteraturen på Scenen arbejder pt. på et seminar om selvsamme Victor B. som vil blive afholdt i Århus d. 29. marts, mere herom senere.

Blog Image
maskinfabrik - victor b. andersen: sperme anonyme

Victor B. Andersen er en flygtig mand i dansk kulturliv. For det første er det de færreste, som rent faktisk har mødt ham. For det andet så har dem, som har mødt ham, en sær tendens til at få hukommelsestab, når de skal give et signalement af manden. Men én ting synes sikkert: Victor B. Andersen går med stok!

På udstillingen maskinfabrik - victor b. andersen: sperme anonyme kan du - helt bogstaveligt - selv prøve at gå med Victor B. Andersens stok! Du bliver udfordret til selv at gå på vandring blandt udstillingens historier, lyde, film, ord og billeder. Stokken er det gennemgående element i et portræt af et vidtfavnende og mangfoldigt liv, en historie som omfatter forlagsvirksomhed, caféer og kunstnerisk praksis med fabulerende udtryk fra 30 års aktivt arbejde på tværs af de fleste kendte kunst-arter. Udstillingen er kurateret af: Helle Rafn og museumsinspektør Morten Søndergaard.

Billeder fra fernisering af Mathias Kokholm
1-2) Synkron oplæsning med Dan Turell og Per Højholt - fra oplæsningerne på Café Victor.
3) Kurator Helle Rafn læser brev fra Victor B. Andersen, som ønsker tillykke med udstillingen fra sit eksil i Rom.
4,6) Kenn André Stilling gestikulerer livligt med stokken og fortæller en ud mange fantastiske historier.
5) Ole Albæk fortæller om gode oplevelser fra tiden med Victor B. - blandt andet historien om digte på bagsiden af statens blanketter. Eksempelvis digtet Paradisets have af Henrik Nordbrandt som stode på bagsiden af "Ansøgning om afvigelse fra socialindkomst".

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post83

Spoken Word Revival - nu på lørdag

omtalerPosted by Mathias Kokholm 14 Jan, 2008 14:13
Blog Image

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post82

WWW.SCHWTH.COM

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 10 Jan, 2008 12:01
Blog ImageI forbindelse med pladeudgivelsen Hjertets abe sparker sig fri af digeteren Morten Søndergaard og den elektroniske lydduo Schweppenhäuser/Thomsen - SCHWTH - konkretiseres albummet som en interaktivt internetinstallation på hjemmesiden www.schwth.com. Giv dig god tid og klik dig igennem de mange skønne lyde, komponer selv, se små musikvideoer og erfar hvad poesi og elctronica er for en størrelse.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post81

Cia Rinne - archives zaroum

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 09 Jan, 2008 12:12
Ord i øjet #3
Blog ImagePortalen afsnitp har just præsenteret sit sidste værk i trilogien Ord i øjet - ny nordisk visuel poesi. Det er med den finlandssvendke digter Cia Rinne og værket archives zaroum.

* Man kan høre Cia Rinnes læse op her. Det var en skøn oplæsning på Audiatur 2007.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post80

> noter til ensomhed < af digter og billedkunstner Astrid Gjesing

omtalerPosted by Mathias Kokholm 07 Jan, 2008 23:55
Blog ImageEn interaktiv, visuel og auditiv installation skabt specielt til loftet på Kvindemuseet
af digter og billedkunstner Astrid Gjesing. Lyd af komponist Sisse Schilling

Fernisering torsdag den 10. januar kl. 16
Kvindemuseet, Domkirkepladsen 5, 8000 Århus C


Foredrag og katalog
I forbindelse med installationen arrangeres i samarbejde med Folkeuniversitetet en foredragsrække med fire vinkler på ensomhed, se www.kvindemuseet.dk.
Katalog Lysets tøven - noter til ensomhed med cd udkommer i forbindelse med foredragsrækken

Installationen vises fra 11. januar til 30. marts, tirsdag til fredag 10-16, onsdag 10-20,
lørdag, søn- og helligdage 11-16

*

Astrid Gjesing
Astrid Gjesing (født 1952) kender mange som skaber af MÅNE * HAV * STEN, et permanent poesiværk på Moesgård Strand, Århus og fra hendes eksperimenter med digte i neon nat tegn som midlertidige installationer på forskellige lokaliteter i Århus og på Udenrigsministeriets bygning i København.
Blog ImageAstrid Gjesing skriver selv om > noter til ensomhed < :

"Undersøgelsesfeltet er ensomhed, den eksistentielle ensomhed. Gennem filosofiske, psykologiske, litterære og sociologiske læsninger og samtaler har jeg forsøgt at kortlægge, hvad ensomhed rummer.

Jeg har valgt at skabe denne installation specifikt til Kvindemuseet for i denne kvindehistoriske kontekst også at fokusere på mulige krydsfelter mellem det alment menneskelige – ensomhed og feminine ”rum”. Rum skal her forstås bredt indeholdende bl.a. sprog, krop, lyd, billeder, relationer, aktioner.

Den visuelle del bestå bl.a. af hvide lommetørklæder håndbroderet med ord eller tekster indsat i konteksten: ensomhed. Teksterne undersøger, afgrænser og indkredser dette menneskelige livsvilkår. Det er poetiske, flertydige tekster, der er udsprunget af mine undersøgelser, og som dels er egne tekster, dels samplede tekster.

Lyden i installationen er elektroakustiske kompositioner af komponist Sisse Schilling (født 1950), og de er skabt i et tæt samarbejde. Grundlaget er min stemme, sprog og udtryk. Der er ikke brugt andre lyde i kompositionen. Hovedelementet er sproget, enten som en hel, afsluttet sætning eller som enkeltstående ord fra de tekstlige > noter til ensomhed < eller rene klang-noter, baseret på vokaler eller andre stemmeudtryk.

Publikum inviteres til selv at brodere oplevelser/overvejelser om ensomhed på de smukke, gamle damelommetørklæder, som jeg har fået doneret af mange kvinder. Løbende installeres disse lommetørklæder som en del af udstillingen. Jeg deltager også selv ved at brodere under udstillingen."


*Overtegnede bidrager med et essay til udstillingskataloget, som tager udgangspunkt i omegnen af Astrid Gjesings værk nat tegn. Essayet kan læses på aarhus.nu.

Billeder fra udstillingen af Mathias Kokholm


 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post79

Henr Chopin 1922 - 2008

omtalerPosted by Mathias Kokholm 06 Jan, 2008 17:25

Blog ImageÆre være lyddigter/lydmager og central figur i den franske avantgarde Henri Chopin som gik ad de dødes vej d. 3. januar 2008.

Udposteren (Martin Larsen) poster performance.

"He remains a-live, energetic vibration of the pulsating, cosmic soul."

- Kenneth Goldsmith her

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post78

DRESS REHEARSAL RAG - Jasper Sebastian Stürup hos After Hand

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 06 Jan, 2008 16:25

Blog ImageJasper Sebastiab Stürup udstiller en række fotografier hos After Hand.

Mere tekst vil følge.

* Stürup vil desuden lave plakaten til Litteraturen på Scenens oplæsningsrække på LYNfabrikken (sidste torsdag, hver måned, første halvår 2008)

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post77

Smått förlagt på Inkonst i Malmö

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 31 Dec, 2007 01:25
Modtog i dag nedenstående mail og invitation til småforlagsmesse i Malmö af Per Bergström fra forlaget Rámus, som deltog ved Verbale Pupiller 2007. Det er andet år Rámus og Inkonst laver småforlagsmesse og hvilken en af slagsen. Sidste år deltog omkring 50 småforlag og tidsskrifter. Det skønne ved denne messe er, at man absolut kan forvente sig lutter kvalitetsudgivelser. Modsat det danske Bogforum, hvor man må bruge alt for mange kræfter på at sortere vild med dans og andet udenoms kommers fra, for at finde frem til kvalitets bøgerne og den genuine interesse for hvad publikationen og litteraturen kan rumme og udtrykke. Forventer at drage til Malmö (måske med stand) og suge inspiration til næste års Verbale Pupiller, som blandt andet forventes at udvide bogmesse delen.

Blog ImageBillede fra sidste års messe af Sophie Pucill. I forgrunden ses i lys skjorte Jesper Fabricius fra forlaget Space Poetry og Anders Visti fra forlaget * (asterisk)

*

Rámus förlag bjuder in till småförlagsmässan Smått förlagt på Inkonst i Malmö:

För andra året i rad arrangerar Rámus lördagen 23/2 2008 endagsmässan för småförlag och kulturtidskrifter, Smått förlagt, på Inkonst i Mazettis gamla chokladfabrik i Malmö.

När vi i våras arrangerade det första Smått förlagt deltog 60 förlag och tidskrifter från Århus till Umeå och mässan gästades av mer än 500 besökare. Vi kommer denna andra gång att köra med ett liknande upplägg som tidigare:

Mässan kommer hållas 23/2 på Inkonst (Bergsgatan 29 i Malmö) och vara öppen mellan klockan 11 och 18. Utställarborden kommer att vara placerade i Inkonsts klubblokal och foajéer och i teatern kommer det att hållas uppläsningar, seminarier, samtal och kritikersalong. Även serveringen kommer att vara öppen med dryck och enklare maträtter.

Precis som i våras kommer vi att hålla ett lågt inträde (troligen 20 kr) så att besökarna istället kan lägga pengar på böcker. Även utställaravgiften inklusive bord kommer att vara den samma som tidigare: 400 kronor + moms.


Sista anmälningsdag 26 januari, men ju förr desto bättre.
Vill ni har mer information om Inkonst finns det på: www.inkonst.com
För annan info eller frågor och anmälan:
info@ramus.nu
0709-321096

Bästa hälsningar och vi hoppas att se er i Malmö,
Thomas Andersson & Per Bergström, Rámus

*

Og nu vi er ved det, skal der lige sættes streg under de to seneste udgivelser fra det fine svenske forlag Rámus. Det drejer sig om en svensk gendigtning af en håndfuld af Per Højholts digte fra tresserne med titlen Fyra ägg, 60-talsdikter i urval ved Catharina Gripenberg, som desuden også har skrevet og udgivet en afhandling om selv samme Højholts poetik og digtning med titlen Sangsvaner, her, nu? på Nordisca, Helsingfors Universitet.Dernæst Varför jag inte har skrivit någon av mina böcker? af den franske forfatter Marcel Bénabou oversat til svensk af Magnus Hedlund. Alene titlen, som prikker til Raymond Rousells posthume Hvordan jeg skrev visse af mine bøger, er så lakrids og skøn at undertegnede straks bestilte den. Bogen er en ouliposk leg med de mange forhindringer under arbejdet med at skrive en bog, som i sin egen opbygning munder ud i emnets endeligt og bogens afrunding.

Bogen indledes således:

"De första raderna i en bok är de viktigaste. Man kan inte ägna dem tillräckligt stor omsorg. Kritiker och professionella läsare erkänner skamlöst att de bedömer ett verk efter de tre första meningarna: om dessa misshagar dem slutar de att läsa där och tar lättade upp nästa bok. Det är den farliga udde ni just har rundat, läsare. Eftersom jag inte längre kan låtsas att ni inte finns där, så låt mig prisa ert mod, er äventyrslystnad." • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post76

RØD FINGER - af Hans E Madsen

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 29 Dec, 2007 16:46

Galleri Image præsenterer udstillingen

”Rød finger” af Hans E Madsen - 5. – 27. januar 2008

I forbindelse med udstillingen udgives bogen ”Rød finger” på forlaget Space Poetry med forord af Rune Gade.
Blog ImageDet centrale motiv i Hans E Madsens nyeste udstilling ”Rød finger” er fotografens pegefinger. Ved at sætte sin pegefinger foran flashen bruger Hans E Madsen fingeren til at give motiverne et markant rødt skær.

I visse af motiverne optræder der reflekterende materialer, så den gennemlyste finger kan ses i billedet. Fotografierne sætter bogstaveligt talt fingeren på det gamle spørgsmål om kunstnerens aftryk i billedet, det personlige udtryk.

I ”Rød finger” filtreres verden igennem den passionerede kunstners temperament, igennem hans indre. Kunstnerens hjerteblod er indirekte til stede i alle billederne. Ved brugen af sit kamera og sin krop maler Hans E Madsen en verden af røde billeder.

*

Hans E Madsen (f. 1958) er uddannet fra Århus Kunstakademi (1977-81) og har desuden studeret ved Kunstakademiet Ljubljana, i Eks-Jugoslavien (1980-81). Han har bl.a. udstillet i USA, Holland, Italien, Island og Finland. Hans E Madsen har udgivet flere bøger, bl.a. ”Under Bordet” og ”68 Fotos.”Desuden er han også kendt fra sit samvirke i den legendariske kunstnergruppe, Solkorset, som arbejdede med rum-installationer og scenografier. Uanset om det er installationer eller fotografier Hans E Madsen arbejder med, er det de rumlige forhold, han er mest optaget af.


Fernisering og bogreception fredag den 4. januar 2008 kl. 16 - 18

Hans E Madsen vil være til stede ved ferniseringen.

Åbningstider: Tirsdag – søndag kl. 13-17

Galleri Image
Vestergade 29
8000 Århus C

* interview m. Hans E. Madsen på aarhus.nu
 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post75

MERCI, KAMERAD - en udstilling af Jonas Raam

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 29 Dec, 2007 16:38

AFTER HAND GALLERY & BOOKSTORE præsenterer

MERCI, KAMERAD - en udstilling af Jonas Raam.

Jonas Raams arbejde er en subjektiv historieskrivning i billeder. Han tager udgangspunkt i den irrationelle og modsætningsfulde billedstrøm i vores samtid.
Fra kilder som internettet, aviser, bøger samt egne fotografier, genererer han billedmateriale som berører emner som socialitet og kultur, magt, politik, psykologi og symbolik. Ved at udvælge billeder fra disse forskellige medier og tage dem ud af deres kontekst, for derefter at sætte dem ind i en anden sammenhæng, konstruerer han et nyt indhold. Udvælgelsen følger ikke nogen fast form eller tematisk kategorisering. Materialet præsenteres i visuelle strukturer uden at relatere direkte til én bestemt historie eller sekvens. Hensigten er at fortælle en så kompleks historie som muligt både på det ydre og indre plan, for derigennem at opnå et detaljerigt netværk af forskellige associationsmuligheder hos betragteren.

Jonas Raam bor og arbejder i Berlin og Stockholm.

MERCI, KAMERAD. 2007, Fotografier, computerprints, fotokopier og
udklip monteret bag glas, 80 cm x 725 cm.

Udstillingen åbnede fre. d. 14.12.07 og varer til og med tirs. d. 08.01.08.

After Hand Gallery & Bookstore

Nansensgade 43, Kld.

1366 København K

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post74

Snart kommer

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 23 Nov, 2007 11:30
Blog Image
De Dødes Vej er en undersøgelse af og en rejse ind i grotesken. Gennem en række kortere og længere prosatekster kredser Preben Major Sørensen om og gør kur til døden, de døde, legemets forfald og sygdom. Teksterne er voldelige, smukke, absurde og grusomme. Blikket er køligt distanceret men trænger dybt ind under huden. De døde bevæger sig rundt blandt de levende, barndom og alderdom konfronteres med hinanden, og det absurde trænger ind i det normale. Teksterne befinder sig hele tiden i et spændingsfelt mellem to ekstremer og bevæger sig på den måde ved fiktionens rødder, hvor ødelæggelse og død betragtes som en forudsætning for og en del af fortælling og liv.

Udgivelsesdato 1. december 2007.

*og snart kan man se filmen om Preben Major Sørensen her på siden

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post73

Messe i messen - stand nr. 78

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 14 Nov, 2007 22:40
Igen i år har en række små forlag - primært billedkunstneriske - samlet sig om en stand på dette års BogForum. Tårnhøje priser for standene på det ekstremt kommercielle BogForum får de små forlag, der repræsenterer en alternativ publiceringsform, til at stimle sammen på 21 kvadratmeter. En fin markering og synlighed omkring forlagenes praksis, samt et væsentligt kunstnerisk og kvalitativt indspark på et BogForum, som i større og større grad fokuserer på den kommercielle udgivelseskultur og al dens fikumdik.

Bag det prisværdige initiativ står forfatter og billekunstner Sophie Pucill og hendes særdeles aktive forlagshus diafrag.
Blog ImageEr du på BogForum, søg da hen mod den orange prik, hvor de mindste forlag tager de største chancer.

Blog ImageBogobjekter og Artist Books er på bordene. Eksperiment og øsselhed er gaven til publikum.

Pressetekst

Bøger og billedkunst
stand nr. 78
På Bogmessen i Forum vil man igen i år kunne opleve et bredt udvalg af særlige publikationer, der krydser grænsen mellem bøger og billedkunst

På stand nr. 78 vil bogmessens besøgende på godt 21m2 kunne møde en gruppe selvstændige kunstforlag, hovedsageligt drevet af professionelle billedkunstnere, der her konkretisere projekter og ideer på en anden måde end i galleriet og på museet.


Særlige publikationer
Forlagene udgiver publikationer, hvor bogkunst og billedkunst 'smelter sammen' i form af f.eks. bogobjekter og Artists Books, hvor indhold og/eller udformning er tekst- og billedkunst-relateret på samme tid. Her finder man både digt og tegning, grafik, fotografi og foldeudsider, i hæfter, aviser, tidsskrifter og bøger mm.

Vigtigt med eksperimenter
Der bliver i dag taget færre chancer i den danske forlagsbranche, som i de seneste år igen har valgt i højere grad at satse på det kommercielle marked.
Kunstforlagene på stand nr. 78 insisterer på betydningen af eksperimentet, også selv om det ikke nødvendigvis 'kan betale sig'.

Kontakt og mere information
Vi stiller gerne op med publikationer og mere information, hvis ønsket.

* Se stand nr. 78's hjemmeside her

* Den oficielle for BogForum her

De forsmalede forlag er:

Edition After Hand
v/ Henrik Have

Forlaget * [asterisk]
v/ Lasse Krog Møller
& Anders Visti
m.fl.
hurricane publishing
v/ Vibe Bredahl

diafrag publishing
v/ Sophie Pucill

Kabinetryk
v/ Michala Eken

Secret West Press
v/ Alice Goudsmit

Kopenhagen Publishing
v/ Torben Zenth

Apparatur
v/ Apparatur

Aben Maler
v/ Steffen P. Maarup • Comments(1)//blog.verbalepupiller.dk/#post72

FØRTID - Steen Møller Rasmussen hos Afterhand

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 08 Nov, 2007 11:00
AFTER HAND • GALLERY & BOOKSTORE
præsenterer udstillingen FØRTID af fotograf Steen Møller Rasmussen

> Udstilling fra 9. november – 5. december.
> Fernisering d. 9. november, kl. 17 i After Hands lokaler.

Blog Image
Udstillingen FØRTID indleder samtidig After Hand Photo Archive.

I fremtiden vil en række fotografer og billedkunstnere udstille en fotoserie specielt fremstillet til After Hand, hvorefter serien vil indgå i After Hand Photo Archive.

Det er kun mulig at se og erhverve sig disse serier i After Hand i få editioner.


AFTER HAND • GALLERY & BOOKSTORE
Nansensgade 43, kld.
1366 København K

Claus Handberg Christensen: 29 86 66 04

* Steen Møller Rasmussens hjemmeside
 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post71

Pist Prota undskylder for 25 år - Jesper Fabricius udstiller i Spanien 19c

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 31 Oct, 2007 11:51
Det legendariske kunsttidsskrift Pist Prota har siden 1981 udgivet 58 numre af "varierende kvalitet" og ikke mindst varierende bog/hæfte/objekt -form. Det vil jo så sige at Pist Prota sidste år kunne fejre 25 års jubilæum. Hvilket de glemte. En omstændelighed som har medført at redaktionen har følt sig nødsaget til at gøre regnskabet op for de mange års aktiviteter. Pist Prota nr. 58 er således et undskyldnings nummer, hvor hele rækken minutiøst gennemgås, der undskyldes for deciderede fejl og mangler ved skriftet og redaktionens overmod. Ja man får nærmest fornemmelsen af at redaktionen er blevet katolske. Undskyldningen kommer i en meget gennemført og smuk grå mappe, som indeholder et stort hæfte med de noterede undskyldninger. Derudover indeholder mappen en række løse tilføjelser til de enkelte numre, eksempelvis et nyt omslag til nr. 41, da det første sandsynligvis ganske enkelt ikke faldt i redaktionens smag.

Undskyldningen er godtaget og lad det endelig ske igen.

I selvsamme lidt beklagende tone udstiller Jesper Fabricius (redaktør på Pist Prota) fra på lørdag i Spanien 19c med installationen "Udefineret begær". Der loves ikke for meget, da kunstneren måske har taget ved lære af mange års overmodige udstillinger "med vekslende held" og en række "mere eller mindre kunstneriske" filmproduktioner.

Med alle forbehold in mente må man nødvendigvis besøge Jespers udstilling i Spanien 19c.


*

Vi undskylder - Pist Prota nr. 58
Blog ImageBeklager den letslørede billedgengivelse fra Pist Prota nr. 58.

Pist Protta har haft rund fødselsdag!
Pist Protta udkom første gang så langt tilbage som i 1981, så sidste år, i 2006, passerede vi den runde dag.
Lettere forsinket fejrer vi nu, at Pist Protta har været på banen i mere end et kvart århundrede, og efterhånden er et af Danmarks ældste, aktive kunsttidsskrifter.
Det fine jubilæum indgyder til selvransagelse og bekendelse. Det er regnskabets time, hvor vi nidkært foretager statusopgørelse og revision af det kunstneriske oevre, vi gennemgår minutiøst hele det historiske materiale for fejl og uoverensstemmelser, uhensigtsmæssige dispositioner, overmodige handlinger og uretfærdige betragtninger. Alt bliver rettet, udskiftet og bogført påny. Vi siger undskyld og beklager. Vi er ikke bange for at fortryde noget, hellere fortryde for meget end for lidt! Det er sjovt at skrifte! Der er intet at gå i døden for!
Herværende jubilæumsnummer er derfor en slags rettelses- og supplementssnummer til alt det foregående. Vi har oplistet alle de mindre fejl og mangler, som vi fortryder og beklager. Vi har rettet de mere graverende fejl og mangler ved at udføre rettelses- og suppelementsark, der kan indsættes eller udskiftets i de gamle numre, hvor fejlen befinder sig. En udstrakt service til de trofaste abonnenter og samlere, der måtte ligge inde med den samlede udgivelse fra nr. 1 og frem, men som i det daglige går og ærgrer sig over de mange grumme skønhedspletter, der forhindrer oevret i at fremstå rent og perfekt.

Vi siger Hurra og Undskyld!

Redaktionen af Pist Protta

*

Udefineret begær - i Spanien 19c
Blog Image
Lørdag d. 3. nov. Kl. 15.00 - 17.00 åbner i Spanien 19C en udstilling med titlen "Udefineret begær " af billedkunstneren Jesper Fabricius. Jesper Fabricius udstillede i Århus sidste gang for 2 år siden I Galleri Image´s Demorum med installationen "Tak Århus", en model af et syntetisk fremtidsbillede af byen Århus. Denne nye installation tager sig ud som en denne gang noget større model af et noget mere dystopisk fremtidslandskab. Jesper Fabricius har gennem mange år deltaget i forskellige udstillinger i ind- og udland med vekslende held. Han har været redaktør og udgiver af Kunsttidsskriftet Pist Protta siden 1981. 60 numre af varierende kvalitet er udkommet. Jesper Fabricius har også lavet en række mere eller mindre kunstneriske film, senest sammen med Tal R filmen "Sex", som blev vist på DR2 dette forår.
Vi håber denne nye udstilling vil blive en af hans bedste.

 • Comments(1)//blog.verbalepupiller.dk/#post70

Oslo Poesifestival

omtalerPosted by Mathias Kokholm 31 Oct, 2007 10:03
For anden gang afholdes Oslo Poesifestival i det nye Litteraturhuset. Programmet ser så lovende og fantastisk ud at vi absolut må poste det her på siden. Undertegnede og Mads Mygind drager i denne anledning nord på for at deltage i festlighederne. Blandt meget andet ser jeg frem til at møde denne herre:
Blog ImageKenneth Goldsmith (USA)

(fra festivalens hjemmeside)
Festivalen finner sted i Litteraturhuset, Wergelandsveien 29, som holder åpent fredag og lørdag 10.00-03.30, søndag 12.00-00.30.

FREDAG 2. NOVEMBER

Seminar om konseptuell poesi
Amalie Skram
14.00-15.00: Foredrag ved Kenneth Goldsmith (USA)
15.00-16.00: Foredrag ved Derek Beaulieu (CAN)
16.00-17.00: Paneldebatt med Kenneth Goldsmith (USA), Derek Beaulieu (CAN), Ulf Karl Olov Nilsson (S), Gitte Broeng (DK) og Monica Aasprong (N). Ordstyrer: Mariann Enge (N)

Pause 17.00-19.00

Offisiell åpning
19.00-19.15: Amalie Skram
Poesiforsvaret – tale ved Øyvind Berg (N)

Opplesning
19.15-21.30: Amalie Skram
Espen Stueland (N)
Rebecca Kjelland (N)
Lars Bukdahl (DK)

Mazdak Shafieian (N)
Niklas Söderberg (S)
Inger Elisabeth Hansen (N)

Ulf Eriksson (S)
Lone Hørslev (DK)
Morten Wintervold (N)

Poesifilm
21.30-22.00 Henrik Wergeland
Ödeläggelse av Marie Silkeberg (S) och Fredrik Arsaeus Nauckhoff (S), en film basert på innlesninger av diktsamlingen 23:23.

Opplesning
22.00-23.00: Henrik Wergeland
Pedro Carmona-Alvarez (N)
Kristine Næss (N)
Kenneth Goldsmith (USA)
Eiríkur Örn Norðdahl (ISL)

Konsert
23.00: Henrik Wergeland I SING THE BODY ELECTRIC
Terje Dragseth (N), sang, trekkspill, gitar
John Nikolaisen (N), gitar, sang


LØRDAG 3. NOVEMBER

Skandinavisk poesikritikersalong
13.00-15.00: Amalie Skram (arr.: Norsk kritikerlag)
Hvordan leses samtidspoesien? Et skandinavisk kritikerpanel bestående av kritikerne Lars Bukdahl (DK), Ulf Eriksson (S) og Mariann Enge (N), diskuterer dikt av Morten Søndergaard (DK), Ann Jäderlund (S) og Eldrid Lunden (N). Ordstyrer er Trond Haugen (N). Poetene leser opp de aktuelle tekstene, som også deles ut til publikum. Det oppfordres til deltakelse fra salen i en samtale hvor nærlesningen står i fokus.

Opplesning
15.00-16.30 Amalie Skram Gro Dahle (N)
Cecilie Løveid (N)
Steinar Opstad (N)

Thomas Marco Blatt (N)
Marie Silkeberg (S)
Tone Hødnebø (N)

Samtale
16.30-17: Kverneland
Spanskspråklige impulser med Pedro Carmona-Alvarez (N) og Inger Elisabeth Hansen (N)

Pause
17.00–19.00

Opplesning med fotografier 19–19.30: Henrik Wergeland
Poeten og fotografen Suzanne Doppelt (FRA) arbeider parallelt med tekst og bilder. Opplesningen er på fransk, men det vil bli delt ut oversettelser.

Opplesning
19.30-20.30 Amalie Skram
Magnus William-Olsson (S)
Ann Jäderlund (S)
Eldrid Lunden (N)
Torgeir Schjerven (N)

Samtale og opplesning
20.30-21.30 Kverneland
Geir Gulliksen (N) og Martin Glaz Serup (DK) holder opplesning og samtaler om jegets biografiske status i diktet.

Opplesning
21.30-22.30 Amalie Skram
Monica Aasprong (N)
Gitte Broeng (DK)
Derek Beaulieu (CAN)
Øyvind Berg (N)

Hørespill
22.30-23.00 Henrik Wergeland
Ulf Karl Olov Nilsson (S) og psychopopgruppen Njurmännen fremfører en versjon av Det panegyriska, hørespillet som finnes vedlagt på CD i UKONs ferske diktsamling Synopsis.

Konsert
23.00 Henrik Wergeland
Schweppenhäuser/Thomsen & Morten Søndergaard (DK), som nylig har gitt ut CD’en «Hjertets abe sparker sig fri», avslutter kvelden med sin sammensmeltning av lyrikk og elektronisk musikk.


Søndag 4. november

Lunsj / hyllest til Gertrude & Alice
13–14: Kafé Oslo
Litteraturhusets Kafé Oslo tilbyr lunsjretter fra Alice B. Toklas’ kokebok. Oversetter Gerd Kvanvig (N) leser fra kokeboken, og Kenneth Goldsmith (USA) og Martin Glaz Serup (DK) leser til ære for Gertrude Stein, som selv vil kunne oppleves i lydopptak.

Poesifilm
14-15.30 Henrik Wergeland
Eric Engelbracht (DE) presenterer høydepunkter fra ZEBRA Poetry Film Award.

Skandinavisk filmpremière
15.30-17.00 Henrik Wergeland
Regissør Simon Morris (UK) presenterer Sucking on words, en film om Kenneth Goldsmith.

Festivalen avsluttes 17.00 • Comments(1)//blog.verbalepupiller.dk/#post69

25/10 Oplæsningsrække på Musikcaféen

programPosted by Mathias Kokholm 24 Oct, 2007 17:48

I morgen byder Litteraturen på Scenen velkommen til det første arrangement i vores nye oplæsningsrække på Musikcaféen. Række er måske så meget sagt, men dog to arrangementer den sidste torsdag i oktober og november måned. Rækken blev tyvstartet i september, hvor vi i samarbejde med Geiger Records afholdt en release-koncert med den elektroniske lydduo Schwth (Jakob Schweppenhäuser & Emil Thomsen) og digteren Morten Søndergaard i forbindelse med udgivelsen af pladen Hjertets abe sparker sig fri.

De tre forfatter vi i morgen vil præsentere, er alle aktuelle med nye udgivelser fra 2007 og med en enkelt debutant i blandt.

Jeppe Brixvold debuterede i 1990 med romanen Ja, Daniel (Borgen) og har siden skrevet bøger med andre (Kærlighed til fædrelandet var drivkraften, m. Lars Skinnebach, Lars Frost og Pablo Henrik Llambias) og med sig selv. Derudover har han i flere år fungeret som underviser på Forfatterskolen.

Vi har tidligere præsenteret Jeppe Brixvold som oplæser, men dengang i konstellationen Jeppe Brixvold og Red Inc. Torsdag på Musikcafeen læser Jeppe op alene og nu med den anmelderroste prosabog Forbrydelse og fremgang på værklisten.

Jeppe Brixvold har gennem årene udgivet prosa i flere forskellige former. Senest under dække af romangenren, men bogen Forbrydelse og fremgang er en bastard, en hybrid af fortælling, poesi, filosofi og faktisk meget mere.

Umiddelbart ligner den en roadmovieroman, der river læseren med på en alkoholisk og inciterende tur gennem Europa. Men der er meget mere på spil, både sprogligt og tematisk end som så. En monstrøs (u-)roman som i mange år har ladet vente på sig, nu er den her og nu er forfatteren bag her, glæd jer til en storslået oplevelse.

Jeppe Brixvolds hjemmeside.

Lone Hørslev er aktuel med digtsamlingen Lige mig (der endda udkom i maj) (Gyldendal) og er ligeledes at finde i musikoglyrik-konstellationen Mouritz/Hørslev projektet.

Debuten Tak kom i 2001 og skulle vise sig at bane vejen for et forfatterskab af både lyrik og prosa. Således udkom – med flere lyrikudgivelser imellem – i 2005 romanen Fjerne galakser er kedelige.

På Musikcafeen vil der være ren oplæsning for publikum og den eneste musik man vil opleve er digtenes iboende.


Lone Hørslevs hjemmeside.


Kristina Nya Glaffey er et nyt navn på den danske litteraturscene. Udgav i år sin debutbog Lykkejægere (Gyldendal), en bog der benytter genrebetegnelsen portrætter. Portrætter af både kendte danskere som Anja Andersen og Lars Larsen, personer som mange danskere har, eller har haft, en klar holdning til, og af ukendte/fiktive personer som beskrives i en kollektiv vi-tone.

Sproget er enormt behersket og heri skal den fine stil findes. De portrætterede bliver udstillet i et klichefyldt sprog der giver stof til eftertanke.


Arrangementet afholdes på Musikcaféen, Mejlgade 53, Århus – www.musikcaféen.dk
Dørene åbner 20:30
Entré 20 kr.

* Næste gang bliver torsdag d. 29/11 med forfatterne Nicolaj Stochholm, Niels Lyngsø og Lene Asp Frederiksen.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post68

Victor B's tids rift

omtalerPosted by Mathias Kokholm 24 Oct, 2007 15:47

Blog Imagefoto fra udstillingen af Mads Mygind

aarhus.nu kan man læse overtegnedes reportage fra Museet for Samtidskunsts udstilling af det legendariske kulturtidsskrift Victor B. Andersens maskinfabrik og alle dets tilstødende praksisformer med kunst, kommers og fikumdik.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post67

& i weekenden - Göteborgs poesifestival

omtalerPosted by Mathias Kokholm 24 Oct, 2007 12:58

Og endnu en poesifestival i Norden. Göteborgs poesifestival, som sidste år kunne fejre 25 års jubilæum, wauw! - mon Verbale Pupiller bliver så gammel, måske... Festivalen har ud over et fransk tema et spor om Ung Poesi, som indeholder workshops samt udgivelsen af en antologi med tyve debutanter. Der til kommer selvfølgelig oplæsning plus musik og videokunst.

Blog Image

Læs mere her.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post66

OOOOOEEEEEEEEEEEEIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 24 Oct, 2007 12:35

I morgen udgives det næste trippel-nr #33-34-35 af tidsskriftet OEI, som vanen tro kommer i telefonbogs format, i den forbindelse release med oplæsning i Stockholm og ved Göteborg poesifestival.

Se skrivelse nedenfor

Blog Image

OEI poetry area: extension 4

Stockholm torsdagen 25 oktober
Göteborg fredagen 26 oktober


Den 25 oktober kommer tre unga franska poeter och konstnärer till Index: ljudpoeten Anne-James Chaton, poeten och konstnären Stéphane Bérard och poeten och prosaisten Nathalie Quintane.

Samtidigt blir det Stockholms-release för det nya, 592-sidiga trippelnumret (# 33-34-35) av OEI om Nonsens, fiktiva/artificiella språk, konceptuella-materiella läsningar av barnböcker, samt ett block om Little Magazines (+ en CD med ett ljudverk av Bengt Adlers och en DVD om tidskriftsprojektet El Corno Emplumado/The Plumed Horn av Anne Mette W. Nielsen och Nicolenka Beltrán Fierro).

Dessutom release för Johannes Heldéns nya bok på OEI editör, Bug Bomb.

Index, Kungsbro strand 19, Stockholm
Torsdag 25 oktober, 2007
Kl. 18:30


Den 26 oktober arrangerar OEI en kväll i samarbete med Göteborgs poesifestival.
Framträdanden av Anne-James Chaton, Stéphane Bérard och Nathalie Quintane.
Det blir då också Göteborgsrelease för OEI #33-34-35.
(Mer information om festivalen: www.poesifestival.se)

Göteborgs poesifestival
House of Win-Win, Tredje Långgatan 13 B, Göteborg
Fredag 26 oktober, 2007
Kl. 18:30


Nathalie Quintane har publicerat ett drygt tiotal svårklassificerade böcker; uppfinningsrika, humoristiska, energifyllda. ”Poesin är inte vattentät mot något, eftersom den har att göra med allt”, säger Quintane, som inte definierar poesin som en gren inom allmänlitteraturen, inte som en fråga om stil, utan som något som alltmer handlar om andra medier – film, konst, musik… Hos Quintane är allting förskjutet och strategiskt ur fokus; hennes böcker, uppläsningsaktioner, filmer och skivor är lika häpnadsväckande som lustfyllt främmandegörande.


Stéphane Bérard är konstnär, filmare, författare. Som poet har Bérard en osviklig talang för parodier på det poetiska mikrokosmosets alltför högstämda seder och bruk; han har tillverkat vykort där han själv poserar som mer kända poeter, eller under poesiuppläsningar utfört de kortaste performances som någonsin skådats… 2002 debuterade han som romanförfattare med Le problème martien, en oroande cut-upbok som under Lautréamonts egid manipulerar ett visst textmaterial samtidigt som den ”opererar läsarens medvetande levande”.


Anne-James Chaton är en av de centrala figurerna i den franska ljudpoesin. Han har publicerat tre poesiböcker med medföljande CD och DVD. Chatons samplings- och loopbaserade arbete talar, skriver Charles Pennequin, om det som återstår ”när allt har tagits ifrån oss”: ”Vi finner detta språk på botten av en kundvagn eller vid kanten av en bardisk.” Chatons poesi registrerar sitt material ”på samma sätt som en laseroptik läser streckkoder, med en blick som aktiveras inför minsta tecken […]. Allt finns där, i denna basgrammatik”.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post65

While you where - After Hand Gallery & Bookstore

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 02 Oct, 2007 14:15
Forlaget After Hand og den tilhørende boghandel i Nansensgade (Kbh) havde en gylden tid i 90'erne med skiftende udstillinger, oplæsninger, udgivelser og grafiske tryk. De seneste år har der dog været en anelse tyst i de gode gemakker, men nu ser det ud til at der igen så småt er ved at være gang i den. På lørdag åbnes der med fernisering med kunstneren Joakim Drescher. Det er digteren, fotografen og musikeren Claus Handberg Christensen der i dag driver den legendariske bogbutik, som fremover desuden vil fungere som fotoarkiv og galleri, samt stå for oplæsningsarrangementer.

KOK

*

pressemeddelelse fra After Hand d. 02.10.07

While you where
- En udstilling af Joachim Drescher i After Hand Gallery & Bookstore.

Blog ImageAfter Hand har hermed fornøjelsen af at præsentere en udstilling med Joakim Dreschers.

Velkommen til fernisering lørdag d. 6 oktober kl. 15.00 i det nyrenoveret udstillingssted og boghandel. Dukketeater og oplæsning af kunstnerens tekster præsenteres på dagen.

Arbejdet rækker over forskellige medier og inkluderer cut-outs, serigrafi, tegning, maleri, tekster, dukketeater og skulpturer af fundne ting.

Joakim Drescher er født i Danmark 1986, og har siden boet i USA, Indonesien, New Zealand og Kina.

After Hand Gallery & Bookstore
Nansensgade 43, mf.
1366 København K
29 86 66 04


* her og her kan der kastes et blik på Joakim Dreschers tegninger.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post63

& så af sted til Bergen

omtalerPosted by Mathias Kokholm 25 Sep, 2007 23:09
Blog ImageI morgen drager re(d)aktionsgruppen bag Verbale Pupiller så småt af sted mod den norske festival for ny poesi - Audiatur, som starter på torsdag. Det bliver storsluppent og lærerigt at se hvorledes man gør tingene her. Programmet ser flot og ambitiøst ud, hvilket også er tilfældet med kataloget på bare 832 sider (til næste år må det være i to bind), som udgives i forbindelse med festivalen. I det hele taget virker dette arrangement, som et projekt hvor redaktørerne bag konstant forsøger at overgå sig selv fra år til år. Det er prisværdigt og jeg glæder mig i stor stil. Det er afgjort et arrangement man ikke må gå glip af. Tag til Bergen må opfordringen lyde her fra. Vi vil skrive fra og om begivenhederne med en længere reportage, men hos Martin Johs Møller vil der blogges løbende, så følg med her.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post62

Hjertets abe sparker sig fri på torsdag

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 25 Sep, 2007 22:51
Blog ImageGeiger Records, Litteraturen på Scenen og bandet har fornøjelsen af at indbyde til releasefest for Hjertets abe sparker sig fri. Arrangementet finder sted på Musikcaféen, Mejlgade 53, i Århus fra kl. 20.30. Her vil være lejlighed til at lytte på albummet, ligesom man naturligvis også vil få mulighed for at opleve, hvordan gruppens univers folder sig ud live. Aftenen igennem vil såvel bandmedlemmer som folk fra Geiger Records i øvrigt bag DJ-pulten sørger for den rette musikalske stemning, og en forfriskning byder vi da også på.

Flere års arbejde er gået forud for albummet Hjertets abe sparker sig fri – et møde mellem den elektroniske duo Schweppenhäuser/Thomsen og digteren Morten Søndergaard – som udkommer 27/9. Konstellationen har man allerede kunnet opleve live på bl.a. festivaler som SPOT, Roskilde, Copenhagen Jazz Festival og Lyd+Litteratur, ligesom de medvirkede med lydværket ”Superpositionsprincippet” ; på Geiger Records' antologi audioPoesi – en antologi fra 2006. Det er også Geiger Records, der i samarbejde med Litteraturen på Scenen og Husets Forlag udsender Hjertets abe sparker sig fri, som dermed samtidig bliver det første regulære album i selskabets Lyd+Litteratur-serie.
Blog ImageAlbummet er et dristigt forsøg på at skubbe de kunstneriske grænser for mødet mellem musik og poesi. Snarere end at spænde musikken for lyrikken eller omvendt forsøger Schweppenhäuser/Thomsen & Morten Søndergaard at skabe et nyt, symbiotisk sprog, hvor stemmens rytme og ordenes klang indgår som fuldt integrerede elementer i det søgende elektroniske lydunivers, der kan bevæge sig fra store katedrallignende klange til hårde støjflader og komplekse rytmiske strukturer.

Naturligvis kan man til releasefesten også købe albummet med sig hjem til en favorabel pris, ligesom der er mulighed for at få fingrene i en af de smukke kunstplakater, Litteraturen på Scenen har fået fremstillet som visuel ledsager til pladen. Du kan med andre ord både få Hjertets abe i højtalerne og på væggen.

Der er fri entré til arrangementet!

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post61

Pressen Skreg!!!

pressePosted by Mathias Kokholm 25 Sep, 2007 22:41
Omtalerne og dækningen af Verbale Pupiller var såmænd helt ok. Her er links til diverse skriblerier om arrangementet.

Johanne Worsaae Petersen skrev d. 20.09.07 i Information

Politikens Anne Bech Danielsen skrev d. 15.09.07
(men nu kan jeg selvfølgelig ikke finde det - leder videre og linker senere)

JP's Kasper Schut-Jensen skrev d. 13.09.07

Nyhedsavisen brugte ikke øjnene men lyttede med "Vokale Pupiller"
(den leder jeg også videre efter)

Her er en række indlæg fra Århus Stifttidende

Og så var der et fint lille indslag i P2 plus bog

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post60

Sophie Pucill / diafrag art & publishing på Galleri Westphall

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 25 Sep, 2007 22:01
Billedkunstner/forfatter og kvinden bag det mange facetterede forlag og kunstneriske sted diafrag Sophie Pucill udstiller for tiden på det nystartede Galleri Westphall på Østerbro - Kbh.

Sophie Pucill udstiller malerier og blæktegninger, hvis streg og omdrejningspunkt ligger i klar forlængelse af den praksis der arbejdes med i hendes taktile artistbooks produktion. Tegnet, kommunikation, tilstedeværelse i sprog og rum er kendetegn der ikke fornægter sig på billedsiden, hvor specielt solsorten optræder og afsender.

Blog ImageDer kommer mere tekst om Sophie Pucill, diafrag og muligvis udstillingen, hvis jeg når forbi i en nær fremtid. Men ind til da kig forbi:

Galleri Westphall
Jagtvej 207, 2100 Kbh Ø

&

diafrags hjemmeside hvor man kan se et udvalg af de udstillede værker.

*diafrag deltog i bogmessen. Sophie Pucill og Louise Rosengreen, som har udgivet et lille hæfte med titlen Money money money på forlaget, læste op.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post59

Victor B på Museet for Samtidskunst

omtalerPosted by Mathias Kokholm 23 Sep, 2007 13:06
MASKINFABRIK - Victor B. Andersen: Sperme Anonyme

(tekst fra Museet for Samtidskunsts hjemmeside)

Blog ImageUdstillingsperiode: 22.september – 16. december 2007

Victor B. Andersen er en flygtig mand i dansk kulturliv. For det første er det de færreste som rent faktisk har mødt ham. For det andet så har dem som har mødt ham en sær tendens til at få hukommelsestab når de skal give et signalement af manden. Men én ting synes sikkert: Victor B. Andersen går med stok!

Legendarisk tidsskrift, performative caféer og praksisformer
Victor B. Andersens maskinfabrik er først og fremmest et legendarisk tidsskrift, en læse- og billedbog, som er udkommet siden 1975 med Kenn André Stilling som hovedredaktør. Kendetegnet har altid været: Sort/hvid, A4-format, mindst 160 sider, fotokopi af indsendt materiale, således at digtere, forfattere og billedkunstneres håndskrift, skrivemaskiner og billedmateriale bliver gengivet som det er indsendt.

Men maskinfabrikken er mere end et tidsskrift. Mange danskere og de fleste københavnere kender Café Sommersko, Café Dan Turèll, Café Victor – alle synlige resultater af maskinfabrikkens virke og alle søsat for at levendegøre tidsskriftet. Maskinfabrikkens praksisformer beskrives måske bedst som hybride udtryk, der blander sig og trænger ind i hinanden og ud i det offentlige rum. Det er et af de første eksempler på levedygtig tværdisciplinær praksis i Danmark – som helt unikt formår, at kombinere det bedste fra en eksperimenterende kunstscene med det bedste fra en dynamisk og international forretningskultur.

Sperme Anonyme
Udstillingen MASKINFABRIK – Victor B. Andersen: Sperme Anonyme iscenesætter en historie og en proces, som anskueliggøres og dokumenteres med ofte poetiske betydningstilvækster. Fra 80’ernes oplæsningssøndage på Café Victor dukker alverdens kulturpersonligheder op på skærmene – Per Højholt, Dan Turèll, Inger Christensen, Per Nørgaard. Poul Gernes, Per Kirkeby, Klaus Rifbjerg, Michael Strunge og mange, mange flere. Desuden tilbydes der et omfattende kig bag redaktionens skrivebord med originalmaterialer og over 30 års maskinfabrikker at gå på opdagelse i.

I andre dele af udstillingen huserer Victor B. Andersen selv. En redaktion er i gang – det næste nummer af Maskinfabrikken skal produceres! Vi ser arbejdsværelset hvor nye bidrag strømmer ind, procesværelset som er et fabulerende virvar af praksisformer i alle afskygninger; samt ikke mindst Victor B. Andersens soveværelse, hvor erindringer og drømme krydser spor.

På udstillingen MASKINFABRIK – Victor B. Andersen: Sperme Anonyme kan du – helt bogstaveligt – selv prøve at gå med Victor B. Andersens stok. Gennem udstillingens historier, lyde, film, ord og billeder tegnes portrættet af et vidtfavnende og mangfoldigt liv. En historie som omfatter forlagsvirksomhed, caféer og kunstnerisk praksis fra 30 års aktivt arbejde på tværs af de fleste kendte kunstarter.

Udstillingen er kurateret af Helle Rafn og museumsinspektør Morten Søndergaard.

I forbindelse med udstillingen er der udgivet en antologi med bidrag af Helge Krarup, Peter Laugesen, Oliver Stilling, Martin Zerlang, Mikkel Bolt, Christian Skovbjerg Jensen og forfatter Morten Søndergaard. Redigeret af Helle Rafn og Museumsinspektør Morten Søndergaard. Udgives af Informations Forlag og Museet for Samtidskunst.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post58

Ejner på Brandts

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 22 Sep, 2007 15:19
Blog ImageClaus Ejner deltager på udstillingen COMIX på Kunsthallen Brandts i Odense (fra den 22. september til den 6. januar). Udstillingen handler om tegneseriens indflydelse på billedkunsten. Ejner udstiller et større værk - en firkantet plakatsøjle, der består af 16 tegninger, der belyser en bestemt tematik gennem tiderne: fortiden, summer of love og nutiden (se en af tegningerne herover). Værket har den samlede titel: Dengang livsfornødenhederne blev opfundet, dengang mennesket blev frit og dengang mennesket blev ufrit.

* Claus Ejner deltog i Verbale Pupiller med sit eget forlag dada-invest og med oplæsning ved forfatteren og hjerneforskeren Mikkel Wallentin, som han i starten af september udgav to bøger sammen med i serien ELEFANTSÆBE (skal tisse). Ejners illustrationer blev visualiseret bag forfatteren under oplæsningen.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post57

*nr. 38 og alt_cph

de små forlags opslagstavlePosted by Mathias Kokholm 20 Sep, 2007 11:16
Blog ImageBlog ImageRedaktionen har til dette nummer kigget nærmere på Beboerbladet – en tidsskriftsgenre, der er næsten ligeså smal som forlaget * [asterisk]’s eget udgivelsesfelt.

Efter at have studeret, nærlæst og gransket forholdet mellem modernismens utopi og virkelighedens realitet, må redaktionen konstatere at fremtiden ikke er, hvad den har været.

Redaktion og bidragsydere: Lasse Krog Møller, Anders Visti, Lone Manicus og Tanja Nellemann Poulsen.

* Bunkebo Beboerblad var desuden forlaget * 's bidrag til Verbale Pupillers bogobjekt

Blog Image

I den kommende weekend (21-23. sep) vil forlaget * kunne træffes ved Space Poetry's stand på alt_cph, hvor også forlaget hurricane og diafrag deltager, samt nettidsskriftet for visuel poesi afsnitp. Ville ønske jeg kunne være der og deltage. Specielt visualiseringen af Monica Aasprongs Soldatmarkedet og i det hele taget afsnitp's ord i øjet - ny nordisk visuel poesi ville jeg meget gerne have set sat op på alt_cph.


*

På Verbale Pupiller havde forlaget * en udstilling/laboratorium, hvor to små hvide mus stod for produktion af tekst via en staveplade, webkamera og et sirligt computerprogram. De to små mus og jeg selv er nu flyttet ind i IM7 hvor * bor. Og det er vi alle tre meget fornøjet ved.

Blog Image

Foto af Anders Visti, der i samarbejde med kollegaen Lasse Krogh Møller havde lavet udstillingen.
 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post56

Tidsskriftet og forlaget *

præsentation af forlagPosted by Mathias Kokholm 12 Sep, 2007 01:05
Publikationen * [Asterisk]* er en publikation * udkommer som løsblad * udkommer i forskellige formater * udkommer med forskellige intervaller * er til at samle på * kan samles i et ringbind, eller * kan samles med en piberenser, eller * kan samles med noget andet. At købe * er en anderledes måde at erhverve et stykke kunst på. * er ikke ret dyrt, for det koster som regel 10 kr. og * er et eksklusivt samlerobjekt, hvis man har lyst til det, for * udkommer i et ret lille oplag, og * må siges at være ret billigt og man får ret meget for pengene. Og hvis man køber alle udgaver af * og følger med i * fra starten - og alle udgaver af * kan stadig købes - så får man et både sjovt og stadigt voksende værk til sin bogreol, eller hvor man nu vil gøre af sit *.

Blog Image
bøger fra Forlaget * [Asterisk]

Forlaget * udgiver også en række selvstændige bogværker.

Forlagets udgivelser er repræsenteret følgende steder; Rum46 - Århus, Splab - Århus, Århus Kunstbygning, Kunstforeningen Gl. Strand - København, Kopenhagenshop, Museet for Samtidskunst - Roskilde, Appendiks - København.

Forlaget * har været repræsenteret på følgende festivaler og messer: Centre d'art- Santa Monica, tidsskriftmesse på Overgaden – institut f. Samtidskunst.
Desuden stod forlaget bag ”Publ.up” og "Publ.up 2" - basar for kunst- og værkbaserede publikationer, tidsskrifter og bøger i rum46, Århus.


Blog Image* To af forlaget og tidsskriftet * redaktører - billedkunstner Anders Visti og Lasse Krogh Møller - bidrager med en udstilling, som ovenstående er en annonce for.

- mere tekst vil følge om forlaget/tidsskriftet og udstillingen

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post34

Jacques Roubaud

præsentation af forfatterePosted by Mathias Kokholm 09 Sep, 2007 22:21
Blog ImageJacques Roubaud (f. 1932) har siden midten af tresserne været medlem af OULIPO-gruppen (Ouvroir de littérature potentielle (værksted for potentiel litteratur)), der arbejder med matematiske modeller som basis for litterære tekster. Af andre medlemmer kan bl.a. nævnes Italo Calvino og Raymond Queneau. Roubaud har udgivet lyrik, romaner og essays. Blandt hans mest kendte bøger finder man La vieillesse d’Alexandre om aleksandriner-verset, meta-romanen La Belle Hortense og digtsamlingen , skrevet over go-spillets struktur. På dansk foreligger Noget sort og Londons store brand, der begge er udgivet af Forlaget Basilisk. Se: http://www.oulipo.net/oulipiens/JR
Blog ImagePå dansk foreligger som sagt digtsamlingen Noget sort (originaltitel Quelque chose noir (1986)), der er oversat af digteren Martin Larsen, som også læser op på Verbale Pupiller af egne ting men altså ogsa Roubauds tekster på dansk. Bogen er udgivet i Basilisks Babelserie. I Noget sort mediterer digteren over tabet af sin elskede - skrevet i forbindelse med sin kones død i 1983 - og selve det at finde frem til en erkendelse eller vejen der til gennem skrift. Det er virkelig sort, knugende, klaustrofobisk og sorgfuldt men i samme åndedræt bidende smukt og lystigt legende med ord og opsætning. Roubaud balancerer med det dystre og mørke på en genuin måde, hvor de omkring 140 siders lyrik aldrig går hen og bliver en tårevædende læsning, men i lige så høj grad en livsbekræftende læsning med døden som en ufattelig og uendelig størrelse.

Forfatteren er stadig kendetegnet ved, i OULIPO-gruppens ånd, at bruge matematiske og kombinatoriske regelsæt i det litterære arbejde og vil inden Verbale Pupiller skydes i gang bl.a. forelæse om dette på Århus Universitet.

I Fransksproget del
9.00-10.00 Forfatteren læser og kommenterer egne værker.
Sted: Nobelparken, Jens Chr. Skousvej 7, bygn. 1455 lokale 129

II Engelsksproget del
12.00 - 13.30 Forfatteren forelæser over emnet
OuLiPo. Literary formalism and mathematics
Sted: Nobelsalen, Nobelparken, Jens Chr. Skousvej 7, bygn. 1453 lokale 122

Forelæsningerne er arrangeret af lektor/ph.d. ved Fransk Institut Steen Bille Jørgensen og Mathias Kokholm i samarbejde med SLK og Nordisk Institut.

Se desuden OULIPOS hjemmeside og læs mere om Jacques Roubaud.

Der vil komme mere tekst om Jacques Roubaud og OULIPO her på siden og nye oversætelser til dansk ved Steen Bille Jørgensen.

* Jacques Roubaud læser op på Verbale Pupiller og læses op på dansk af Martin Larsen lørdag d. 15. september.


 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post32

Programmet er klar

programPosted by Mathias Kokholm 06 Sep, 2007 23:54
Fredag d. 14. september

12:00 Seminar med forfatteren Jacques Roubaud som forelæser over emnet
OuLiPo. Literary formalism and mathematics
sted.: Nobelsalen – Nobelparken
Arrangeres i samarbejde med SLK og Nordisk InstitutStudenterhus Århus, Nordhavnsgade 1

16:00 – 19:00 Åbning
– reception, tale og oplæsning
- Tale v. Marianne Ping Huang (DK)
- Forfatterskolens afgangshold (DK)
- Tomas Thøfner & Morten Søndergaard Hypoteser for to stemmer (DK)

Pause

21:00 – 03:00 Lyd+Litteratur-koncert
- Nye Rør (DK)
- Under Byen (DK)
- Fidel Astro (DK)

***

Lørdag d. 15. september

11:00 – 14:00 Åbning af bogmesse
- konferencier Martin Glaz Serup (DK) & Mathias Kokholm (DK)
- Gitte Broeng – Hurricane (DK)
- Sophie Pucill/Louise Rosengreen – Diafrag (DK)
- Martin Högström – nypoesi.net (N)
- Mads Eslund/Anders Abildgaard Nielsen – Anblik (DK)
- Sofia Stenström – Kritiker/Ariel (S)
- Eli I Lund – Kanji dreams (DK)

14:00 – 16:00 Litlives Kritikersalon – ordstyrer Annelie Axén (S)
- Forfatter.: Martin Högström (S) & Gitte Broeng (DK)
- Kritiker.: Espen Stueland (N), Nils Olsson (S) & Kristine Kabel (DK)

16:00 – 19:00 Oplæsning
- Per Aage Brandt (DK)
- Monica Aasprong (N)
- Jacques Roubaud (F)
- Martin Larsen (DK)
- Leevi Lehto (SF)
- Oscar Rossi (SF)
- Henrik Have (DK)

21:00 – 03:00 Lyd+Litteratur-koncert
- Joe True (DK)
- DJ Track72 (DK)
- Rasmus Möbius (DK)

***

Søndag d. 16. september

11:00 – 14:00 Bogmessen fortsat vært Martin Glaz Serup & Mathias Kokholm
- præsentation af antologien Detta är inte fiktion v Tiia Strandén (SF) og Oscar Rossi (SF)
- Kajsa Sundin/Kristian Carlsson – OEI editör (S)
- Mikkel Wallentin – dada-invest (DK)
- Sigurd Tenningen – gasspedal (N)
- Linn Hansén – Pequod/Pequod press/Ramus (S)
- Morten Søkilde – Arena (DK)
- René Jean Jensen, Martin Larsen og Mayse Aymo-Boot læser op af Daniil Kharms og Robert Walser – Basilisk (DK)

14:00 – 16:00 Litlives Kritikersalon – ordstyrer Marian Enge (N)
- Forfatter.: Ingrid Storholmen (N) & Thomas Hvid Kromann (DK)
- Kritiker.: Espen Stueland (N), Nils Olsson (S) & Kristine Kabel (DK)

16:00 – 17:30 Bardinale – tysk/dansk-oplæsning
- Volker Sielaff (D)
- Lars Skinnebach (DK)
- Nico Bleutge (D)
- Mette Moestrup (DK)

17:30 – 19:30 Oplæsning
- Ingrid Storholmen (N)
- Anna Hallberg (S)
- Knud Steffen Nielsen (DK)
- Tone Hødnebø (N)
- Preben Major Sørensen (DK)

20:00 Afslutningskoncert – Consul Pepsi - Peter Laugesen & John Tchicai (DK)

*

Udstillinger
I løbet af de tre dage vil der desuden være billedkunstneriske udstillinger, installationer og film, som kan ses i løbet af de dage festivalen varer, med følgende kunstnere:

Lena Johansen & Martin Johs Møller (DK) - to film + live blogging fra festivalen
Schweppenhäuser/Thomsen & Morten Søndergaard (DK) - installation
Jesper Fabricius (DK) - udstilling
Lasse Krogh Møller & Anders Visti (DK) - udstilling
Sharks (S)- digtvideo
Paal Bjelke & Stian Kristensen (N) - animation over Martin Högstroms Transfutura

*vi gør opmærksom på, at der med så stort et program uundgåeligt vil ske ændringer*

 • Comments(2)//blog.verbalepupiller.dk/#post27

Gitte Broeng

præsentation af forfatterePosted by Mathias Kokholm 02 Sep, 2007 00:03
Blog Image
Gitte Broeng (f. 1973) debuterede i Hvedekorn 4/2003 med fire interiør-digte. Hun har også bidraget til særnummeret Eposien Hvedekorn 4/2004 med teksten ”… jeg tænker på mig selv som et værelse”. Derudover har hun bl.a. skabt en digtinstallation i Berlin i samarbejde med billedkunstneren Hanne Lise Thomsen.
Broeng er cand.mag. i litteratur- og kunsthistorie fra Aarhus Universitet (2001).
(tekst fra Hurricanes hjemmeside)

Gitte Broeng debuterede i bogform med det lille ”konceptuelle” bogværk Interiør på Hurricane i efteråret 2006. Digtsamlings interiør er beboeligt og velindrettet med metafysiske afsøgende billedrum. Små miljøer og små tableauer gør bogen hjemligt verdensvendt ud i et intimt univers.

Blog Image
Interiør (titlen afslører) er en lækker arkitekttegnet lille størrelse, hvor udstyret er i orden. Forsiden prydes af en plantegning, åbne og lukkede rum, flader til farvelægning, og en utvetydig gul, rød og blå skrift som en hilsen til Mondrian, som man da også støder på inden i bogen. Bogens indre materiale er ligeledes struktureret som rum/afsnit startende med det blå, gule, hvide, sorte og slutter med det røde rum.

Man træder ind i det blå rum, hvor digtene er maleriske der tangerer ekfrasen. De blå rum udvider sig til himmel og hav til swimmingpool og udspring på dybt vand, med den røde farve som kontrast og kropslighed, en kroppens velvære i det blå.

Hvor man i det blå rum svømmede ud i velvære og malerisk skønhed, skaber det gule en skærende kontrast. Det gule rum er det funktionalistiske, minimalistiske, hvor alt er reduceret til funktionen som uløseligt hænger sammen med formen. Det er det hvide og rene, som åbne og funktionelle, der grænser op til ensomhed og kedsomhed. Med størst nerve og overbevisning udfoldet i digtet ”Mit frankfurterkøkken” hvor ”Alting er på sin rette plads/ Margarete”. En direkte henvisning til den østrigske arkitekt Margarete Schütte-Lihotky, som i 1926 indrettede et køkken til et socialt boligbyggeri i Frankfurt, hvor alt var udmålt, således at man kunne arbejde rationelt uden at spilde tid. Afsnittet fortsætter med en række rumbeskrivelser, som knyttes op til mere eksistentielle størrelser, om centrering og afgrænsning samt bevægelse i menneskelige rum.

De hvide rumafsnit er af oplevende og overvejende karakter bl.a. med bogen og skriftens rum, barnets rum, et eksistentielt rum der grænser op til det filosofiske.


... Man kan blive her
i lang tid. Uden at tænke på klokken.
Lyden af nogen, som gik. Og
Man kan ikke blive
her i lang tid. Uden at tænke
på det.

Den sorte suite vender tilbage til den funktionalistiske arkitektur og eksplicit til Mondrian, som slår ind i rummets bevidsthed. Det er det ydre formalistiske umenneskelige og ubeboelige, ren form, transparens og åbenhed, som dog er i stand til at lukke naturen ind.

Det hele lukker og slukker med den røde bog, som rummer to digte, hvor subjekt, krop og bevidsthed er frigjort af de stramme strukturer . Her ”er tiden fuld af røgringe” og i rummet danser og hopper man uden besvær i strikket vest og nægter at lade sig begrænse af arkitektur og interiør.

...
vi er vrede, ja, på ting
og sager, der holder os nede,
tunge puder, gardiner,
herremanden er vi vrede på, spisebordet,
tiden, der lige er gået
...


Interiørs billedskabende karakter, sprogligt, tematisk og formmæssigt, har den interessante effekt på læsningen, at man afspores til fordel for billeddannelse på nethinden. En ganske særlig effekt, som Broeng forfiner og i fin dialog med det formmæssigt konceptuelle. Men nok er digtsamlingen konceptuel og stramt struktureret med de forskelligt farvede rum, men det gør ikke bogens dynamik mindre. Dels indtager subjektet flere forskellige positioner og indstillinger og dels er de enkelte afsnit ikke stramt struktureret, men indeholder selv samme variation i udtalelsen og ligeså de enkelte digtes karakter, som varierer i nogen grad inden for de enkelte rum. Bevægeligheden kommer til at stå i skarp kontrast til de eksplicitte kunstneriske og arkitektoniske referencer til funktionalisme og minimalismens rene linjer og former, som dog får lov at stå isoleret fremstillet, fascinerende og fremmedgjorte, men i Broengs komposition og bevægelighed, udsættes for kritik.

* Gitte Broeng læser op ved Verbale Pupiller og deltager desuden i litlives kritikerdebat d. 14. sep.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post25

Hurricane - om forlaget og dets stifter Vibe Bredahl

præsentation af forlagPosted by Mathias Kokholm 01 Sep, 2007 23:51
Forlaget Hurricane Publishing drives af billedkunstneren Vibe Bredahl (f. 1974), som stiftede forlaget tilbage i 2000. Bredahl dementerede fra Det Kgl. Danske Kunstakademi samme år. I hendes skabende praksis arbejder hun hovedsageligt med fotografi, tegning og artist books. Rejsen er både konkret og i bredere forstand, et gennemgående tema, som det gør sig gældende i kunstnerens første bogudgivelse hjemvendt rejsende (2002), som består af farvefotos fra alverdens steder.

Blog ImageTintin med Terry under armen er en af de faste mærkværdige følgesvende gennem hjemvendt rejsende, som med vidt forskellige indstillinger, opstillinger og tableauer kredser om rejsen, bevægelse og stilstand, liv og død.

Et andet karakteristika som Bredahls værker har høstet megen ros for, er deres spindelvævsfine lethed og styrke i et til tider naivt og barnligt univers, der dog ikke viger tilbage for at undersøge tunge fænomener, som tab og død, hvilket medfører en uncanny bevægelse gennem værkerne.

Blog ImageVibe Bredahl: Sorgen er som en sky, når den bliver for tung begynder det at regne, 2005. 100 x 150 cm. Pantone tusch. Fra udstillingen (hos Martin Asbæk Projects, 2005) og udgivelsen (på Hurricane, 2005) Pun Birds (ordspilsfugle), som var en undersøgelse af forholdet mellem ord og billede, gennem ordsprog, vendinger og klichéer.

Bredahls foretrukne medie er bogen – artist books. Det er primært forløbet og den større fortælling der udspringer fra den ene side, samt relationerne og trådene, der syntes at interessere kunstneren.

Vibe Bredahls praksis går over i forlaget Hurricane, som udgiver artist books i forskellige former og med forskellige kunstnere og digtere. Heriblandt billedkunstner Julie Nord, billedkunstner/forfatter Seimi Nørgaard og forfatter Gitte Broeng. Det er primært anderledes og eksklusive udgivelser, der tegner forlagets profil, som da også rummer design og børnebøger. Et af forlagets erklærede mål er at skabe tættere kontakt mellem forlægger og kunstner, samt give rum og mulighed for den enkelte kunstners indflydelse i udgivelsesprocessen. Hurricane er sat i bevægelse og der er god grund til at følge med i forlagets videre udvikling. Der er her tale om en interessant form for alternativ publicering på tværs af ord og billede. Et væsentligt projekt med et varmt og innovativt glimt i orkanens øje.

* Hurricane Publishing deltager ved Verbale Pupiller

** Digteren Gitte Broeng læser op

*** Digter/billed- og performancekunstner Seimi Nørgaard bidrager til bogobjektet.
Seimi Nørregaard (f. 1975) debuterede i 2005 med digtsamlingen Jeg forventer en masse. Siden 1998 har Nørregaard arbejdet som manuskriptforfatter og med performance. I sine egne produktioner står hun både bag scenografi, koreografi og performance. I 2005 var hun performer og tekstforfatter på forestillingen Blow Job i Turbinehallerne på Det Kongelige Teater. Seimi Nørregaard har optrådt ved adskillige spoken word arrangementer og har vundet 2. plads ved Nordisk mesterskab i Poetry Slam. (tekst fra Hurricanes hjemmeside)


 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post24

Dada invest

præsentation af forlagPosted by Mathias Kokholm 29 Aug, 2007 16:46
Følgende er dels en præsentation af forlaget dada-invest og invitation til bogreception og oplæsning nu på fredag. Teksten er fra den oficielle pressemeddelelse, dog lettere modificeret. (red.)

Blog Image
MACHWERKET inviterer til kombineret bogreception og oplæsning i forbindelse med udgivelsen af 5 nye bøger fra forlaget dada-invest. Det vil være muligt at købe bøgerne og få dem signeret. Både Mikkel Wallentin, Julie Püschl og claus ejner vil være tilstede.

Oplæsningen vil finde sted inden for det tidsrum, hvor bogreceptionen afholdes, som er fra klokken 18-20. Der vil blive læst op af Julie Püschl og Mikkel Wallentin.

I serien ELEFANTSÆBE (skal tisse) udkommer 4 bøger. ELEFANTSÆBE-serien kan i mangel på fyldestgørende begreber, bedst karakteriseres som kollektiv grundforskning i menneskets afkroge og vildveje mm. På det konkrete plan er seriens bøger samarbejdsprojekter, hvor billedkunstneren claus ejner (forlaget dada-invests direktør), har indgået et samarbejde med en anden kunstner med den hensigt at lave en bog!

To af bøgerne i serien ELEFANTSÆBE (skal tisse) er med digteren Thomas Krogsbøl, og to af bøgerne er med forfatteren og hjerneforskeren Mikkel Wallentin. Thomas Krogsbøl (tekst) og claus ejner (tegninger) udgiver bøgerne: Guld-Else og Opkvalificeret meningsløshed. Mikkel Wallentin (tekst) og claus ejner (tegninger) udgiver børgerne: SalsaInge gør sig til og Soldatens vuggevise.

Som noget nyt udgiver forlaget dada-invest en anden kunstners værk – nemlig Julie Püschls prosadigtsamling: Pamflet over en tæve i løbetid.

Julie Püschl vil blandt andet læse teksterne Konebil, Hverdagen og Tv-showet op, der alle stammer fra Pamflet over en tæve i løbetid. Hun skriver selv om teksterne: De er især optagede af en antaget sammenhæng imellem kærlighed, eksistens og forbrug. De benytter kortprosaen som form, mens de i udtryk lægger sig tæt op af den videnskabelige afhandling. Et valg, der er truffet med ønsket om, med et Brecht'sk udtryk at "mærkværdiggøre" perceptionen af værket og derved få læseren til at åbne sig og selv deltage aktivt i modtagelsen og refleksionen af det.

STED: MACHWERKET, Vestergade 62, Århus
TIDSPUNKT: Fredag den 31. august, fra klokken 18-20

Yderlig information om forlaget dada-invests udgivelser her

* dada-invest deltager i Verbale Pupillers bogmesse og bidrager med et element til bogobjektet
** Mikkel Wallentin læser op


 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post22

Arena udgivelse og reception på tirsdag

omtalerPosted by Mathias Kokholm 27 Aug, 2007 01:13
Blog Image
MARKVEJEN er en samling udvalgte skrifter af filosoffen Martin Heidegger. Bogen akkompagneres af et udvalg af fotografen Kirsten Kleins værker. Den er tilrettelagt og oversat af idéhistoriker Klaus Gjørup.

MARKVEJEN er udgivet af Forlaget Arena og Krabbesholm Højskole.

Tirsdag den 28. august 2007 kl. 16:00 - 19:00 vil der være reception på Galerie Birthe Laursen i anledning af udgivelsen. Kirsten Klein og Klaus Gjørup vil være til stede på galleriet, hvor en række af Kirsten Kleins fotografier fra Danmark vil blive udstillet.

Galerie Birthe Laursen
Bredgade 30, kld.
1260 København K.


 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post20

Thomas Hvid Kromann

præsentation af forfatterePosted by Mathias Kokholm 21 Aug, 2007 11:46
Thomas Hvid Kromann (f. 1974). Debuterede i 1998 med digtsamlingen Vexelstrøm og har senest udgivet den ultrakorte roman Hr. Toksvig i efteråret 2006, begge på Borgen. Kromann skriver desuden på en ph.d.-afhandling ved Institut for Sprog og Kultur, Roskilde Universitetscenter, med den sindrige arbejdstitel Spilromaner, readymades, bogobjekter. Afpersonaliseringsstrategier i 1960'ernes skandinaviske avantgarderoman.

Se hans blog plusfourplysfor.

*Thomas Hvid Kromann læser op og deltager i Litlives kritikerdebat søndag d. 16. september.

** Kromann bidrager desuden med en artikel om bogobjektets historie til Verbale Pupillers bogobjekt

Nedenstående er undertegnedes anmeldelse af Thomas Hvid Kromanns seneste udgivelse Hr. Toksvig. Anmeldelsen har tidligere været bragt i Vandfanget - Institutblad for Nordisk Institut og på kunstportalen aarhus.nu. Illustrationen er af billedkunstner Jonas Georg Christensen - ØrnØrn.

Koncentration afløses af en falden i staver ikke langt fra stammen

Værkligheden er mere interessant end virkeligheden, når man har med litterære størrelser som Thomas Hvid Kromanns bog Hr. Toksvig at gøre. En på en gang handy og monstrøs lille bog, der knopskyder sig selv langt ud over sin egen form.
Blog ImageThomas Hvid Kromanns nye bog Hr. Toksvig bærer betegnelsen roman, men adskiller sig i væsentlig grad fra vores vante forestilling om, hvad en roman er. Som potentiel roman er Hr. Toksvig en strid børste, som umiddelbart genererer et grænsedragningsproblem, hvor grundlaget for en mulig kategorisering smuldrer. Den er monstrøs, går ind i landskabet, bukker, takker, hilser på romaner som Højholts Auricola, og går ud igen, Kromann.

I omfang er Hr. Toksvig mindre monstrøs, med sine 78 pixibogsstore sider, men bliver umådelig i sin konstante splintring af episke strukturer og forvrængning af syntaks. Støt og roligt nedbrydes læserens almindelige forestilling om kausalitet, tid og rum, samtidig med, at man lystigt glider rundt i forholdet mellem indre og ydre virkelighed. Refleksionsniveauet og den metatekstuelle bevidsthed, i samarbejde med en udpræget formsprængning og sprogfornyelse, ansporer et højt ambitionsniveau, hvor man som læser, eller i hvert tilfælde denne læser, får fornemmelsen af at skulle mobilisere en ekstrem koncentration for at blive på bogens niveau, men bliver man der, honoreres bedriften med en zen-agtig falden i staver og en læseoplevelse af de helt store.

Hr. Toksvig er stort set renset for handling, plot og linearitet, men indeholder trods alt en gennemgående figur, denne Hr. Toksvig, som giver en vag fornemmelse af sammenhæng og linearitet. En linearitet som dog er trukket ganske langt tilbage, helt ud i et horisontalt forsvindingspunkt.

Hr. Toksvig er en særdeles komisk figur, en anti-helt, midaldrende og bosiddende i et forstadsparcelhus. Han farer konstant vild, hvad enten det så er i egen have, manualen til et IKEAskab eller som hyppigst i sit eget tankespind, der konstant knopskyder, som muldvarpens jordbunker. Således praktiserer Kromann en bevægelse fra et centraliseret karikeret subjekt til et decentraliseret subjekt, hvor det er selve det at være subjekt i en verden bestående af tegn, man må navigere i, der bliver bogens omdrejningspunkt. Bogen byder på en række fantastisk morsomme og syrede intellektuelle billeder og tanker, som opstår i spillet mellem den humoristiske og selvreflekterede Toksvig og en morsom og klog fortæller.

Den afstumpede handling begrænser sig gennem romanens ni kapitler til følgende Toksvigske handlinger og pudsige påfund: kapitel 1: slår græs, kapitel 2: snubler i nyttehaven, kapitel 3: forsøger at kommunikere med havens fugle, men forgæves, kapitel 4: forsøger, men igen forgæves, at samle IKEAskab, kapitel 5: betragter/sorterer monstrøs bogsamling, kapitel 6: betragter muldvarpeskuddene i sin afdøde nabos have, kapitel 7: nyder en let frokost i liggestolen, kapitel 8: indtager heftig frokost med tilsvarende heftig alkohol med sin hustru og sin onkel, kapitel 9: vasker op og danser en sirlig lille dans med sig selv.

Romanens modus er selve organiseringen af stoffet, hvad enten, det er forfatteren Kromanns antihierarkiske fritsvævende strukturer, eller det er Hr. Toksvigs organisering af den større bogsamling, som han har døbt ’arkivet’. Toksvigs bogsamling sorteres naturligvis ikke efter alfabet eller genre, da ”det vil være at bringe kategoriseringsdiskussionen til en afslutning, førend den er begyndt”, men efter sprogets afvigelser, fra det enkle til det indviklede:

Du fredsens, tænker hr. Toksvig, hvilken skæbne, et liv i hovedsætninger, ingen mulighed for at undslippe i distraktionen, men drevet frem af dynamiske verber udslynget af poloskjorteklædte og testosterongejle skribenter.

Thomas Hvid Kromanns opbygning og imponerende sætningsstrukturer, som kan have en varighed af op til halvanden side, præget af et enormt antal parenteser og indskud, kræver som sagt læserens fulde koncentration, hvis man skal kunne orientere sig i dette fletværk. Således understøtter forfatterens omstændelige struktur de Toksvigske, handlingssaboterende og knopskydende tankeflugter. Grammatikken tager over, hvor handlingen er fraværende, hvilket den nærmest er hele vejen igennem og gud hvor er det vidunderligt. Læs selv;

HR. TOKSVIG
FALDER I STAVER
IKKE LANGT FRA STAMMEN

For hr. Toksvigs øregange, hvis fine fornemmelser inden for et rent auditivt spektrum må tilskrives ørenes konkrete lydfang, de ganske asymmetriske gestaltninger af brusk, hvis hektiske blodomløb sikrer en febril krebserød kulør, forekommer dette allestedsnærværende pipperi at være de sædvanlige og ganske læsterlige trakasserier blandt bevingede døgenigte, der kværulerer med hver sit næb fra årle morgen til skumrende aften med en ihærdighed, der alt andet lige er imponerende, eftersom ingen regulær daseferie, allerhøjest en udskiftning af åstedet kan komme på tale.


Længden på overstående sætning og bevægelsen fra øregang, over dennes indfangning af lyd, til lydens frembringere (parcelhushavesangerne), og disses placering i verden, er ganske karakteristisk for Hr. Toksvig. På det givne tidspunkt befinder hr. Toksvig sig i toppen af et træ, ikke langt fra stammen. Han er kravlet til tops for at danne sig et overblik over den nu afdøde nabos have, hvor en dialog mellem en femten centimeter lang, plysset muldvarp og afdøde, skulle have fundet sted gennem de sidste tredive år. Dialogen skulle angiveligt, ifølge hr. Toksvig, have bestået af dette pingpong mellem muldvarpens skud og afdødes efterfølgende planering med en jernstang. Men fra sin position i trækronen må han sande, at ingen opskubbet syntaks lader sig aflæse, ”ingen dæmrende skrift at se for de blottede øjne: intet klart og entydigt budskab...”.

Toksvigs vildfarelser i verden omkring ham, hans tumlen rundt, konstante falden i staver og endeløse vandring i blindgyder, afføder læserens egen falden i staver over hr. Toksvigs registrering af verden omkring ham. Man indbydes med andre ord til en læsepraksis i anden potens (falden i staver gange falden i staver – falden i staver2).

Gå til denne bog med krøllet sind og koncentrer dig om at falde i staver, så lover jeg til gengæld en akrobatisk læseoplevelse, en kuriøs glæde ved sproget samt en klukken af karat. Ellers må du kalde mig Mulle (blind, plysset, femten centimeter lang, med skovlformede forlemmer).

Thomas Hvid Kromann
Hr. Toksvig (Roman)
78 sider, 175 kr.
Borgen, 2006

 • Comments(4)//blog.verbalepupiller.dk/#post17

Litlive - kritikerdebatter

samarbejderPosted by Mathias Kokholm 20 Aug, 2007 21:48
Det danske website Litlive.dk blev grundlagt i 2003 af de to forfattere Martin Glaz Serup og Pablo Henrik Llambías. I 2007 blev Litlive et skandinavisk website, bestående af de tæt sammenkoblede domæner Litlive.dk, Litlive.se og Litlive.no.

På Litlive findes en kalender med aktuelle oplæsninger af skønlitteratur i Norge, Sverige og Danmark, samt anmeldelser af skønlitteratur, skrevet af en fast stab af nordiske kritikere.

Litlive er uden tvivl et af de projekter, som har været afgørende i udviklingen af en interskandinavisk offentlighed inden for litteratur og kritik. Et af kendetegne ved den kritik der udøves på dette site er grundighed og overblik, der udfoldes over væsentligt flere anslag end den man møder i dagbladende.

Ved Verbale Pupiller er Litlive samarbejdspartner omkring to kritikerdebatter eller kritikersaloner om man vil. Et forholdsvist nyt fænomen, hvor et kritikerpanel giver kritik på en forfatters tekster i samklang med publikum. Det er så at sige et åbent og kollektivt rum for live kritik. Forfatteren læser først sin tekst op, hvorefter panelet tager en runde med kritik, for derefter at overlade ordet til publikum. Ved Verbale Pupiller vil der være trykt kompendier til det fremmødte publikum, for således at lade alle deltage på nogenlunde lige vilkår.

Panelet vil ved begge debatter bestå af tre Litlive-kritikere, en fra hvert af de skandinaviske lande.
Blog ImageFra Norge er det Espen Stueland (f. 1970), der ud over sit virke som kritiker også er forfatter. Han debuterede i 1992 med digtsamlingen Sakte dans ut av brennende hus på Forlaget Oktober og har siden skrevet yderligere 3 bøger, senest Brått revet bort (prosa) ligeledes Forlaget Oktober. Stueland er kritiker ved den norske avis Klassekampen, har været redaktør på litteraturtidsskriftet Vagant og fik i 2005 prisen som årets kritiker.
Blog ImageFra Sverige er det Nils Olsson (f. 1971), som er ph.d.-stipendiat i litteraturvidenskab på Göteborgs universitet. Arbejder på en afhandling om litteratur og autonomi, Gertrude Stein og Arne Sand. Sidder i redaktionen for tidskriftet Glänta, Tidskrift för litteraturvetenskap og er desuden oversætter
Blog ImageFra Danmark er det Kristine Kabel (f.1976), cand.mag fra Institut for Nordisk i København. Adjunkt på Københavns Dag- og Aftenseminarium. Redaktør af Den Blå Port. Artikler i Kultur&Klasse, Graf, Apparatur og Theater der Zeit.

Ordstyrer ved begge debatter er Martin Glaz Serup.

Kritikerdebat #1 – lørdag d. 14. september – kl. 14:00 – 16:00
Med den danske digter Gitte Broeng (f. 1973), der debuterede i efteråret 2006 med digtsamlingen Interiør på forlaget Hurricane, som også deltager på bogmessen. Derudover er det den svenske grafiker og forfatter Martin Högström (f. 1969) der debuterede med digtsamlingen Transfutura (2005) på OEI editör – som ligeledes deltager på bogmessen – og fik for denne Katapultprisen 2006. Senest har Högström udgivet digtsamlingen Kommande Industrilandskap i 2007, ligeledes på OEI ediör.

Kritikerdebat #2 – søndag d. 16. september – kl. 14:00 – 16:00
Med den norske digter Ingrid Storholmen (f. 1976), som debuterede i 2001 med digtsamlingen Krybskyttarlovan og i sidste uge udgav Siriboka, begge Aschehoug. Fra Danmark deltager den danske forfatter Thomas Hvid Kromann (f. 1974), der debuterede i 1998 med digtsamlingen Vexelstrøm og senest har udgivet den ultrakorte roman Hr. Toksvig i efteråret 2006, begge på Borgen.

Der kommer efterfølgende mere tekst om de fire forfattere.

 • Comments(1)//blog.verbalepupiller.dk/#post15

Ny nordisk netboghandel - Audiatur

omtalerPosted by Mathias Kokholm 20 Aug, 2007 16:08
Blog Image
Audiatur, poesifestival i Bergen, lancerer en interskandinavisk netboghandel for poesi, filosofi, teori og tidsskrifter når festivalen går i luften d. 27-29. september. Profilen vil være en væsentlig anden, end den man ser hos eksisterende netboghandler og vil fokusere på tætte samarbejder med småforlag og tidsskrifter fra norden.

Et væsentligt tiltag, som vil lette de små forlags distribution på tværs af norden og ifølge projektets intention også ud over norden. Netboghandlen ligger samtidig i forlængelse af den debat, som har kørt igennem de seneste år, om en fælles nordisk offentlighed, hvor forfattere, tidsskrifter og ikke mindst læsere orienterer sig og bevæger sig på tværs af landegrænser. En debat og et fænomen, som også i nogen grad har affødt nærværende arrangement.

En af kræfterne bag festivalen og nu boghandlen Audiatur er Martin Sørhaug, som forleden blev interviewet i Klassekampen om projektet. Interviewet kan læses her på bloggen for Alternativ publicering/Litterær innovation.

Af andre kræfter bag projektet Audiatur skal her nævnes Paal Bjelke Andersen, som også står bag det fantastiske nordisk nettidsskrift – med den internationale profil – nypoesi.net. Derudover Audun Lindholm, som driver forlaget Gasspedal, der også udgiver Audiatur-festivalens katalog, hvis omfang (i 2005; 500 siders poesi og tekster om poesi) er yderst imponerende.

* Paal Bjelke Andersen og Audun Lindholm deltager ved Verbale Pupiller med deres respektive foretagender nypoesi.net og forlaget gasspedal, samt det norske tidsskrift Vagant, som Lindholm desuden er redaktør på.

** Redaktionen bag Verbale Pupiller drager desuden til Bergen og Audiatur-festivalen d. 27-30. september og vil løbende reportere fra arrangementet her på siden.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post14

Martin Glaz Serup

præsentation af forfatterePosted by Mathias Kokholm 18 Aug, 2007 13:53
Blog ImageI går udgav forfateren Martin Glaz Serup digtet Trafikken er uvirkelig (Borgen), som jeg ser meget frem til at læse (kom nu post!). Hans forrige og fjerde bog 4 var absolut en fornøjelse og viste en imponerende evne hos forfatteren til at behandle og undersøge det hobetal af sfærer det moderne menneske må overskue og korrigere imellem. Specielt var det en ”tro på at tingene hænger sammen”, - familieliv, virket som digter og tilmed den globale virkelighed - i det ”politikernes beslutninger påvirker mit kærlighedsliv”, der gjorde bogen væsentlig interessant og til tider eksplicit politisk. 4 blev udgivet i 2005 på Adressens forlag, efter en strid med Lindhardt & Ringhoff, der trak sig fra udgivelsen, da de ville satse på bøger de kunne tjene penge på, hvilket affødte en heftig debat.

Martin Glaz Serup deltager i Verbale Pupiller som konferencier under bogmessen og er desuden samarbejdspartner i forbindelse med festivalens kritikerdebatter, der arrangeres af litlive.dk/se/no, som Serup er medstifter af og redaktør på. Han er desuden en særdeles aktiv blogger med siden Kornkammer, som er et godt sted at starte, hvis man har lyst til at bevæge sig ud i den knopskydende litterære bloggosfære.

Martin Johs Møller skriver her om den nyudgivne Trafikken er uvirkelig.

Og her kan man læse et uddrag af digtet.


 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post11

EPISODE - udgivelse/reception - HURRICANE

omtalerPosted by Mathias Kokholm 15 Aug, 2007 09:06
Blog Image
Episode er et eksperiment, hvor en billedkunstner møder en kunsthistoriker med det fælles mål at skabe et anderledes bogværk, der i form og indhold søger at opløse grænserne mellem ord og billeder.

Hunosøes fotografier repræsenterer et udsnit af hans seneste års arbejder. Disse billeder har konkret fungeret som visuelt storyboard for Boströms fortællinger.

I anledning af udgivelsen af Thomas Boström og Jakob Hunosøes bog Episode afholder forlaget hurricane reception torsdag d. 16. august kl. 17 - 19 på Overgaden.

Thomas Boström og Jakob Hunosøe vil være til stede ved receptionen og det vil være muligt at høre Boströms tekster læst op af Stine Hebert ledsaget af vægprojektion af Hunosøes fotografier.

Episode, 86 sider, 199 kroner. Særlig pris i forbindelse med bogreceptionen 149 kroner.

(tekst fra pressemeddelelse)

* Forlaget Hurricane deltager i bogmessen, hvor Gitte Broeng vil læse op. Forlaget bidrager også med et element til bogobjektet af billedkunstner/performer/forfatter Seimi Nørgaard. Der kommer mere tekst om forfatter og forlag inden længe.

 • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post9

Bogobjekt

bogobjektPosted by Mathias Kokholm 13 Jul, 2007 12:26
Verbale Pupillers bogobjekt
I forbindelse med arrangementet udgives et bogobjekt, hvis indhold bestemmes af de inviterede forlag. Hvert forlag skal altså bidrage med et element til dette bogobjekt, som vil blive lavet i 300 nummererede eksemplarer. Objektet vil som sådan være et samlende katalog og en monstrøs antologi for de nordiske småforlags bogmesse. Et bud på en form for alternativ publicering og et vidnesbyrd om udgivelseskulturen i Norden, som den former sig fra de små forlag.

*

Eksempler på bogobjekter


Blog Image
Coll. Pferde af billedkunstneren og forfatteren Henrik Have (f. 1946), Jorindle & Joringel 1972. En stak papirer holdt sammen af to hvide fingerhandsker. Henrik Have er ikke den eneste, men sandsynligvis den mest produktive og avancerede kunstner i Danmark, når det drejer sig om bogobjekter. Han startede sin produktion af bogobjekter i perioden 1969-1971 på forlaget Unovis, hvoraf det sidste, Sun After Lunch (1971), ud af en serie på ni, må betragtes som hans litterære debut. Siden fulgte altså Coll. Pferde, og i 1974 startede han sit eget forlag, After Hand, hvor han efterfølgende udgav og stadig udgiver egne og andres værker.

* After Hand deltager i bogmessen
** Henrik Have læser op

Blog Image
THE FIRST OF APRIL 1976 (Afterhand mappe nr. 11) af fluxus-kunstneren Mogens Otto Nielsen, Edition After Hand 1976. Mappen indeholder en række forskellige tryk, frimærker, en pose med jord fra fristaden Christiania, konvolutter og fikumdik man kan fold ud og betragte i en evighed. Afterhand-mapperne var en serie af eksperimenterende litteratur- og bogobjekter.

Blog Image
Svanesøsonetterne af forfatteren Martin Larsen (f. 1969), Basilisk 2004. Bogobjektet består af en brun papæske fra Rigsarkivet, der indeholder 60 sammenkrøllede papirskugler. Folder man kuglerne ud, bliver man vidne til et kuldsejlet projekt – et kasseret værk – et forsøg på at skrive en mestersonet. Kassen indeholder skitser, internetudskrifter og notater fra en "mislykket" skabelsesproces.

* Basilisk deltager i bogmessen
** Martin Larsen læser op

Blog Image
H PRESS SERIE A 3 x 3 skandinaviske forfattere, H PRESS 2005. En meget smuk sort æske, som indeholder kæmpeark i størrelsen 30 x 90 cm, skrevet af ni forfattere fra Norge, Sverige og Danmark. Formatet på de store ark giver teksterne et ganske andet rum, end bogen kan tilbyde. Objektet er på én gang uhyre eksklusivt og konstrueret, men samtidig dirrende og åbent.

* H PRESS vil være repræsenteret på bogmessen

 • Comments(1)//blog.verbalepupiller.dk/#post2

Ideen bag Verbale Pupiller

præsentation af projektetPosted by Mathias Kokholm 01 Jul, 2007 22:18
Blog Image
Om arrangementet Verbale Pupiller

Verbale Pupiller er en festival for moderne poesi og en bogmesse for nordiske småforlag. Arrangementet har til hensigt at formidle ny poesi og undersøge dens væsen og situation i samtiden. Den overordnede ramme er nordisk poesi, men med enkelte udkig til både fransk og tysk poesi.

En mulig ny udgivelseskultur, samt væsentlige fællestræk og samarbejder inden for nordiske lande, er i fremvækst, hvorfor vi har valgt, at dette skulle udgøre rammen om vores arrangement. Derudover har vi valgt at sætte fokus på litteraturen som medie, bogen som medie, samt litteraturens interageren med andre medier, billede og lyd / billedkunst og musik. Der vil således være en række litterære værker/eksperimenter i dialog med en billed- og/eller lydside. Men også projekter, hvis udgangspunkt er billede eller lyd, men grænser op til det poetiske. Poesien er klangbunden, øret er lydpotten og pupillen er verbal.

At varsle eller fremmane et nybrud indenfor litteraturen må man være yderst forsigtig med. Verbale Pupiller skal da heller ikke forstås som en jagt på det nye, men bygger grundlæggende på en fornemmelse af, at litteraturen er sat i bevægelse og måske nu potentielt er på vej i en ny retning, væk fra en diskurs til en anden. Sandsynligvis ikke en bevægelse, som netop nu er sat i gang, men en altid eksisterende bevægelse, der blot nu – i kraft af nye mediers landvindinger – udfordrer litteraturen og åbner op for nye strømninger, vi endnu ikke kender det litterære omfang af. Uanset hvad, er det næppe muligt at fiksere en bevægelse i sin samtid. Ambitionen med Verbale Pupiller må dog alligevel være denne, gennem en række indstillinger, at forsøge at zoome ind på samtidspoesiens position og væsen, eller bevægelser og knopskydninger. Et projekt, som kræver et alsidigt program, der stritter uden at miste fokus. Intentionen er således at fremhæve mulige indstillinger for poesiens bevægelser, udstille og undersøge dem i samklang med publikum.

Indtilling #1 – Moderne poesi/ordkunst
Sproget vil sandsynligvis også fremover være kimen til kunstneriske udtryk, materialet for den udøvende, og således vil der nok altid eksistere ordkunst. Men det er en form for ordkunst, som bliver sværere og sværere at betragte i relation til vores gængse opfattelse af litteratur. Performance poetry og udgivelser på nettet er væsentlige forvandlingstegn i retninger, som får begrebet litteratur til at sive ud mellem linjerne. Et andet eksempel er de ikke-skønlitterære genres mix med det skønlitterære. Eksempelvis Jørgen Leths leg med køkkenpigen og det biografiske materiale i ’fiktionen’ Det uperfekte menneske (2005), hvor vores opfattelse af litteratur i hvert tilfælde ikke slog til eller måske netop slog til og viste sig utilstrækkelig.

Indstilling #2 – Småforlag/smallpress
I forbindelse med litteraturens bevægelser ser man en udvidelse indenfor udgivelseskulturen. Igennem de seneste år har man set en opblomstring af mindre forlag i Norden – small presses eller småforlag – som medfører en ny udgivelseskultur og en række bud på alternative former for publicering. Forlag, der i nogen grad opererer uafhængigt af markedskræfterne, som en slags ordkunstens kuratorer der – måske ufrivilligt – afløser de traditionelle, kommercielle forlags position som den eksperimenterende litteraturs mæcener. Derfor har vi valgt at engagere en række forlag fra Sverige, Norge og Danmark, som vi under et betragter som forlag med vilje til at satse på nyskabende kvalitativ litteratur, viljen til at afsøge hvad bogen som medie kan rumme og viljen til at lade litteratur gå i dialog med andre kunstformer – eller omvendt. De små forlag får således ved Verbale Pupiller muligheden for at præsentere deres udgivelser og udgivelsesprofil, i samspil med en række andre forlag, som arbejder på samme præmisser.

Indstilling #3 – Nordisk litterær offentlighed
Udgivelseskulturen omkring de små forlag i de tre nordiske lande har mange fællestræk og talrige samarbejder på tværs. Samtidig er litteraturens stigende færden i de digitale medier, eksempelvis på blogs og udgivelser på nettet, med til at sprede et tæppe af tekster og diskussioner over Norden. Tværnordiske fora og tidsskrifter opstår, som eksempelvis kritiker.nu (Stockholm), nypoesi.net (Oslo) og litlive.dk/se/no (København). En stigende dyrkelse af et nordisk fællesskab, sandsynligvis ikke på trods af en stigende globalisering, men nok nærmere af de bekvemme sproglige relationer og en fælles interesse for et større rum. Potentielt en ny nordisk litterær offentlighed.

Indstilling #4 – Ordkunstens pseudopodier
”En mosaik om litteraturens bevægelser i de tekniske medier”. Således startes interview og montagen med titlen Ordkunstens pseudopodier af Peter Kristiansen (radiomanden bag bl.a. Per Højholts Turboen spacefiction (1968)). Samtaler med Per Højholt, Inger Christensen, Leif Hjernø og Svend Åge Madsen om den nye litteratur og dens mediebevidsthed (ca. 1967-68). Pseudopodier er lange udløbere fra en celle, der gør den i stand til at foretage amøboide bevægelser. Pseudopodier er altså armlignende udskud fra en celle, der anvendes ved forflytning. Verbale Pupillers tværmedielle eller intermedielle udstillinger og udforskninger er altså dels en undersøgelse af poesien eller ordkunstens celle, samt dens legekammerater lyd og billede, disse arme som i dialog med cellen er med til at forflytte den fra en diskurs til en anden. Vi har derfor inviteret en række forlag og kunstnere, som arbejder med tekst og billede, i samklang eller hver for sig, hvorfor der under arrangementet også vil sættes fokus på og fremvises udstillinger og installationer med ord og billede. Ligeledes vil der være et enkelt pladeforlag på bogmessen, samt afholdes en række koncerter om aftenen med kunstnere, som arbejder med musik eller i spændingsfeltet mellem ord og lyd.

 • Comments(1)//blog.verbalepupiller.dk/#post1