Verbale Pupiller v. 2.0.09

Verbale Pupiller v. 2.0.09

- Biennale for ny poesi & publikationsmesse for småforlag

Verbale Pupiller 2009 arrangeres af Litteraturen på Scenen & forlaget (asterisk).

Verbale Pupiller blev afholdt første gang i efteråret 2007. Anden omgang afholdes d. 22-25. oktober 2009 i Århus Kunstbygning og indeholder en poesifestival, en publikationsmesse og en udstilling. I år præsenteres således omkring 40 digtere, 30 kunstnere og 40 små forlag fra hele Norden. Arrangementet byder på oplæsning, performance, udstilling, seminar, bogmesse, koncert mm. Endvidere udgives en 360 siders katalogbog.

Verbale Pupiller er en publikationsmesse, en poesifestival og en udstilling på en og samme tid. Således præsenteres det hele i et totalrum for kunst, litteratur, kritik og formidling, hvor samtalen omkring tingene har flere koordinater at pejle efter.

For yderligere information kontakt festivalinspektør Mathias Kokholm.: kokholmmathias@gmail.com / (+45) 22 95 54 25 eller arrangement og programansvarlig Mads Mygind.: madslmygind@gmail.com & Christoffer Ugilt Jensen.: christofferugilt@gmail.com.

Billeder fra Verbale Pupiller lørdag d. 16/9

omtalerPosted by Christoffer Ugilt Jensen 19 Sep, 2007 10:54
Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog Image
Billeder taget af Rune Kaldau.

  • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post55

Billeder fra Verbale Pupiller lørdag 15.09

omtalerPosted by Christoffer Ugilt Jensen 16 Sep, 2007 15:47

Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog Image

Billeder taget af Rune Kaldau

  • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post52

Billeder fra Verbale Pupiller fredag d. 14.09

præsentation af projektetPosted by Christoffer Ugilt Jensen 15 Sep, 2007 20:19

Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog Image

Billeder taget af Rune Kaldau

  • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post46

Samarbejdspartnere

samarbejderPosted by Christoffer Ugilt Jensen 09 Sep, 2007 17:29

Studenterhus Århus
Verbale Pupiller kommer til at foregå i Studenterhus Århus, der har til huse i den gamle Toldbod ved havnen. Studenterhus Århus består af to dele, dels Vejerboden, hvor formiddags- og eftermiddagsarrangementerne vil finde sted, og dels Pakhuset, hvor koncerterne vil løbe af stablen. Studenterhus Århus stiller personale og udstyr til rådighed for Verbale Pupiller.

Aarhus.nu
Kunstportalen Aarhus.nu har stået for denne hjemmeside samt haft den som fast link på deres portal gennem de sidste par måneder. Desuden har de anvendt flere af de bidrag, der her er blevet postet, i deres nyhedsmails. Aarhus.nus profil inden for kunstverdenen er på mange måder den samme, som Verbale Pupiller har inden for litteraturen.

Testrup Højskole
Testrup Højskole har været så venlig at stille overnatningsmulighed til rådighed for en mængde af de mange forlagsfolk og forfattere, der vil blive præsenteret på Verbale Pupiller. Testrup Højskole beskæftiger sig i høj grad i det daglige selv med litteratur, da de har Danmarks mest velfungerende skrivelinje, der for mange har været et forstudie til forfatterskolen. Desuden har mange forfattere og litterater tilknytning til skolen. Fra Testrup Højskole er skrivelæren og Anblikforfatteren Mads Eslund repræsenteret på Verbale Pupiller.

Works Unltd.
T-shirten, der bliver trykt i forbindelse med Verbale Pupiller, er udarbejdet i samarbejde med Works Unltd., der også står for produktion af T-shirten samt salget af den efter arrangementet. Desuden en tak til Eli Lund, der har tilladt, at vi på T-shirten har trykt et digt af Johannes L. Madsen, og som også vil fungere som distributør af T-shirten efter Verbale Pupiller gennem sit nyligt opstartede forlag Kanji Dreams.

Geiger
Lyd+Litteratur-delen af Verbale Pupiller er udarbejdet i samarbejde med musiktidsskriftet Geiger samt pladeselskabet Geiger Records, der således er medarrangør af koncerterne fredag, lørdag og søndag aften. Dette samarbejde har ligget lige for, da Lips gennem de sidste seks år bl.a. har samarbejdet med netop Geiger om Lyd+Litteratur-festivalerne.

Desuden en stor tak til Nordisk Kulturfond, Kulturudviklingspuljen, Kunststyrelsen og FO-Århus.

  • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post28

Preben Major Sørensen

præsentation af forfatterePosted by Christoffer Ugilt Jensen 25 Aug, 2007 14:26

Debuterede i 1965 med samlingen af fortællinger Ildmesteren (Borgen), siden er der kommet yderligere syv samlinger fortællinger, to kortprosasamlinger, tre digtsamlinger, en essaysamling, to romaner og senest i 2002 en samling læsioner under titlen Øksens Tid (Gyldendal). Denne sidste genrebetegnelse kunne med rette også have været anvendt på store dele af det øvrige forfatterskab, for det er ofte små sår eller beskadigelser, man som læser er vidne til, når tingene ophører med at tilhøre en normal orden, når det er destruktion, der bliver den styrende kraft, i stedet for opbygning. Det er i dette felt, at Preben Major Sørensen bevæger sig, og teksterne kommer således ofte til at omhandle emner som: sex, vold, krig, død, pædofili, opgør osv. Det hele indlejret i en historisk kontekst med et væld af referencer til faktiske begivenheder, samt filosofi- og litteraturhistorien.

Blog ImageUnder alt dette lurer en enorm sans for humor, der flytter læserens opfattelse af, hvad der kan være morsomt, for det er vitterligt morsomt, når en elleveårig pige skriger, at hun kan lide at få fingre i røven i fortællingen Historien om barnet fra Øksens tid, når hovedpersonen i Forrådnelsens hemmeligheder fra Bevægelser i mørket (Gyldendal 1994) begynder at overveje, hvordan man bør onanere korrekt, når man befinder sig et offentligt sted, i dette tilfælde en kloak, eller når fortælleren i Hunden på torvet fra Faldgruber har en seks sider lang overvejelse omkring en særligt god erektion, eller ikke mindst når fortælleren i Thomsongazellen fra samme samling ikke helt kan holde styr på, i hvilken rækkefølge han maltrakterede barnet. Det humoristiske sniger sig ind som en regibemærkning, en strøtanke, en overfokusering på noget, man ellers ikke fokuserer på, eller en replik, der vender alt, hvad man normalt finder etisk korrekt, og efterlader læseren klukleende over de mest horrible ting.

Overfladen er flot, sproget blomstrer, ofte i beskrivelser af det bestialske, det nedbrydende, men også i store nærromantiske billeder af landskaber eller lignende. Fortællingerne og digtene er ofte drevet associativt frem, man starter et sted og ender et helt andet. Kloakken, i den tidligere nævnte fortælling, viser sig f.eks. at være en guddoms indvolde. Voldsorgiet i Thomsongazellen ender ude på savannen, hvor sandkornene suger en gazelles blod, en gazelle, der viser sig at være en nubisk pige osv. Kausalitet underkendes, sammenhænge rækker ud over årsag-virkning, i hvert fald i klassisk forstand. Virkningen er nemlig oftest en helt anden end den, man som læser forventer.

Preben Major Sørensens forfatterskab er stort, mangetydigt, unikt, det er vidtløftigt og elegant, og det er således kun et par facetter, jeg her har berørt. Der skal derfor lyde en opfordring til alle om på egen hånd at dykke ned i et af de mest originale danske forfatterskaber i nyere tid.

* Preben Major Sørensen læser op søndag på Verbale Pupiller.

  • Comments(0)//blog.verbalepupiller.dk/#post18

Under Byen

præsentation af koncerterPosted by Christoffer Ugilt Jensen 14 Aug, 2007 21:13

Bandet blev dannet i 1995 og er siden debuten Kyst i 1999 blevet lyttet og lagt mærke til i ikke bare Danmark, men i Europa og nu også i USA, hvor de netop har afsluttet deres anden turné. Lyden er postrocket (selvom der ikke bruges guitar) med elementer af pop, jazz, folkemusik og klassisk musik. Numrene er ofte langsomt stemningsopbyggende og pludseligt eksplosive og melodiske som bare fanden. Bandet gør brug af cello, bas, sav, trommer, orgel, klaver og perkussion.

Blog Image

Kyst blev i 2002 opfuldt af Det er mig der holder træerne sammen, der igen blev opfuldt af Af samme stof som stof i 2006. Indimellem kom den glimrende live-udgivelse Live af Haldern Pop, der med al tydelighed viser, hvad man kan forvente af en Under Byen-koncert. Numrene er væsentligt længere end i originalversionerne, der støjes mere, der improviseres, der larmes, samtidig med at den poetiske og ”fine” lyd opretholdes og væves omkring Henriette Sennenvaldts spinkle, men indtrængende vokal. Vokalen kan til tider være svær at dechifrere og kræver af lytteren, at vedkommende går helt ind i værkerne og lytter intenst. Lyrikken spindes ind i musikken, ordene trækkes og bliver til lyde, bliver til ord, bliver til sætninger, der som oftest er umetriske og urimede. Lyrikken er som musikken fri, men stram. Teksterne bevæger sig om det kvindelige jeg, der både er skrøbeligt og buldrende i byen, der er metallisk og snehvid. Ryttere blander sig i bybilleder, blander sig i sne, i opbrudte fraser, der er svære at stykke sammen til en klar mening. Romantiske billeder står på lige fod med dadaistiske lege, samt følelsesudladninger, der leveres, så det hårde bliver skrøbeligt. Dette underbygges af og underbygger musikken, der lader de helt fine passager fra akkordinstrumenterne oversvømmes af perkussion og støj, så det hele bevæger sig derud, hvor (lyd-)landskaberne krakelerer, som det sker i slutningen af den lyrisk dystre (men musisk iørefaldende) Den her sang handler om at få det bedste ud af det. Under Byen formår, som få bands på dansk jord, at få deres musik til at spille sammen med lyrikken, der (endnu engang et særtilfælde) er så god, at den kan stå uden musik, hvilket den gør i udgivelsen Mesterværket var en bog lavet af sne 23x27 centimeter. Lyrikken står dog stærkest i sammenspillet med musikken, når det hele går op i en enhed, der går i stykker, når instrumenterne arbejder ind i og overdøver stemmen, der alligevel trænger igennem og leverer de enten sarte eller brutale tekster.

Læs mere, og lyt til musikken på Under Byens hjemmeside og deres myspace.

* Under Byen spiller fredag aften på Verbale Pupiller. Billetter kommer i forsalg inden længe.

  • Comments(2)//blog.verbalepupiller.dk/#post8