Verbale Pupiller v. 2.0.09

Verbale Pupiller v. 2.0.09

- Biennale for ny poesi & publikationsmesse for småforlag

Verbale Pupiller 2009 arrangeres af Litteraturen på Scenen & forlaget (asterisk).

Verbale Pupiller blev afholdt første gang i efteråret 2007. Anden omgang afholdes d. 22-25. oktober 2009 i Århus Kunstbygning og indeholder en poesifestival, en publikationsmesse og en udstilling. I år præsenteres således omkring 40 digtere, 30 kunstnere og 40 små forlag fra hele Norden. Arrangementet byder på oplæsning, performance, udstilling, seminar, bogmesse, koncert mm. Endvidere udgives en 360 siders katalogbog.

Verbale Pupiller er en publikationsmesse, en poesifestival og en udstilling på en og samme tid. Således præsenteres det hele i et totalrum for kunst, litteratur, kritik og formidling, hvor samtalen omkring tingene har flere koordinater at pejle efter.

For yderligere information kontakt festivalinspektør Mathias Kokholm.: kokholmmathias@gmail.com / (+45) 22 95 54 25 eller arrangement og programansvarlig Mads Mygind.: madslmygind@gmail.com & Christoffer Ugilt Jensen.: christofferugilt@gmail.com.

Joe True

præsentation af koncerterPosted by Mads Mygind 06 Sep, 2007 01:21

”Gennemgående så fedt, at der er en rød tråd med fløde”

Fra tiden i Essensen og udgivelsen af demobåndet Essensationelt og til nu som solokunstner, Joe True, aktuel med sommermixtapet Tilbage i solen, er der sket meget både for kunstneren og for rapkunsten. Desuden er han allermest aktuel som gæsterapper for Medina på nummeret ”Kender du mig” og med sit eget nummer ”Brede dæk” på soundtracket til filmen Fidibus.

Da Fluen (som Joe True dengang hed) slog sig sammen med Nicky Steez (som stod for musikken), skete der noget nyt i dansk rap. Et ekstremt sprogfokus var på dagsordenen, et sådan man kender fra dadaismens lydlige eksperimenter med sproget. En legende omgang med lyd og form, altid før betydning og budskab.

Der var altså ikke fortællinger fra det virkelige liv, politiske kommentarer fra rendestenen eller lignende. I stedet var der en iver efter at udforske sprogets dobbeltbetydninger, allitterationer, rimmuligheder, semantiske strukturer og mundtlige pondus.

I mange år ventede de danske raplyttere på Essensens længebarslede debut album som skulle udgives under navnet ”Flugtaktion KBH”. Sådan skulle det dog ikke gå, for mens selskaber og managere trak processen i langdrag, kom Joe True længere og længere væk fra det oprindelige koncept omkring den planlagte udgivelse og blev i stedet hooked på en mere ”personlig” profil og gruppen Essensen blev opløst. Dog fik de udgivet den legendariske og svært opdrivelige plade Det væsentligste væsen der vel giver et fingerpeg om hvad man kunne forvente sig af et egentligt Essensen-album. Et andet mellemspil nåede de dog at udsende, hvor den nye måde at opbygge numre og skrive tekster på blev åbenbaret, nemlig på pladen Pulscheck, der også rummer remixes af Tue Track og DJ Static.

Blog Image

I stedet kan man nu forvente et Joe Truealbum med musik produceret af forskellige musikere og med et måske mere divergerende musikalsk udtryk og et lyrisk udtryk primært koncentreret omkring rapperen Joe True (Den ægte - pladens navn).

Den største succes kom dog på Gadeplan på gadeplan. En cd DJ Typhoon stod bag, hvor diverse danske rappere optrådte, og hvor altså Joe True stod bag titelnummeret. Produceret af Tue Track (som spiller efter Joe T. lørdag aften til Verbale Pupiller) og med en hårdtslående blærerapstekst spækket med ordspil og rim gik den rent ind hos de danske rapfans. Et faktum der understreges af publikums begejstring for særligt dette nummer, når Joe True spiller koncert.

Som medlem af rapkollektivet Helt Sikkert, der igennem halvfemserne stormede ind på rapscenen og insisterede på en ny dagsorden, har Joe True markeret sig som en sublim sprogfornyer i både indviklingens og udviklingens tegn. Hvor andre mere kommercielle rappere stræber efter en mainstreamlyd og en lettere tilgængelig lyrik har Joe Trues projekt altid været et andet. Som han selv rapper det:

”Min gimmick er at give folk / hvad de ik´ vil ha´ / jeg har en teknik / som ti tolke ik´ ka´ ta´”.

Det kunne siges meget mere (meget mere!) om Danmarks bedste rapper og det er der heldigvis også gjort (se nederst).

Lørdag aften er der midlertidig mulighed for at opleve en af sprograppens danske pionerer live, i et udbrud af indbrud i sprogets former og skaller, flydende sydende lydende af rim og klange der kommer mange lange gange.

Joe Trues hjemmeside

Joe Trues myspaceprofil

Interview med Joe True og Orgi-E om deres battle


* Joe True spiller lørdag aften til Verbale Pupiller.

* Inden festivalen vil vi lægge artiklen "Rapoesi", oprindelig trykt i institutbladet for Nordisk Sprog og Litteratur Vandfanget, ud til fri download. En artikel som behandler det poetiske og sprogvidenskabelige aspekt i den danske avantgarderap, og en opgave som især trækker på Joe Trues tekster.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.