Verbale Pupiller v. 2.0.09

Verbale Pupiller v. 2.0.09

- Biennale for ny poesi & publikationsmesse for småforlag

Verbale Pupiller 2009 arrangeres af Litteraturen på Scenen & forlaget (asterisk).

Verbale Pupiller blev afholdt første gang i efteråret 2007. Anden omgang afholdes d. 22-25. oktober 2009 i Århus Kunstbygning og indeholder en poesifestival, en publikationsmesse og en udstilling. I år præsenteres således omkring 40 digtere, 30 kunstnere og 40 små forlag fra hele Norden. Arrangementet byder på oplæsning, performance, udstilling, seminar, bogmesse, koncert mm. Endvidere udgives en 360 siders katalogbog.

Verbale Pupiller er en publikationsmesse, en poesifestival og en udstilling på en og samme tid. Således præsenteres det hele i et totalrum for kunst, litteratur, kritik og formidling, hvor samtalen omkring tingene har flere koordinater at pejle efter.

For yderligere information kontakt festivalinspektør Mathias Kokholm.: kokholmmathias@gmail.com / (+45) 22 95 54 25 eller arrangement og programansvarlig Mads Mygind.: madslmygind@gmail.com & Christoffer Ugilt Jensen.: christofferugilt@gmail.com.

Jacques Roubaud

præsentation af forfatterePosted by Mathias Kokholm 09 Sep, 2007 22:21
Blog ImageJacques Roubaud (f. 1932) har siden midten af tresserne været medlem af OULIPO-gruppen (Ouvroir de littérature potentielle (værksted for potentiel litteratur)), der arbejder med matematiske modeller som basis for litterære tekster. Af andre medlemmer kan bl.a. nævnes Italo Calvino og Raymond Queneau. Roubaud har udgivet lyrik, romaner og essays. Blandt hans mest kendte bøger finder man La vieillesse d’Alexandre om aleksandriner-verset, meta-romanen La Belle Hortense og digtsamlingen , skrevet over go-spillets struktur. På dansk foreligger Noget sort og Londons store brand, der begge er udgivet af Forlaget Basilisk. Se: http://www.oulipo.net/oulipiens/JR
Blog ImagePå dansk foreligger som sagt digtsamlingen Noget sort (originaltitel Quelque chose noir (1986)), der er oversat af digteren Martin Larsen, som også læser op på Verbale Pupiller af egne ting men altså ogsa Roubauds tekster på dansk. Bogen er udgivet i Basilisks Babelserie. I Noget sort mediterer digteren over tabet af sin elskede - skrevet i forbindelse med sin kones død i 1983 - og selve det at finde frem til en erkendelse eller vejen der til gennem skrift. Det er virkelig sort, knugende, klaustrofobisk og sorgfuldt men i samme åndedræt bidende smukt og lystigt legende med ord og opsætning. Roubaud balancerer med det dystre og mørke på en genuin måde, hvor de omkring 140 siders lyrik aldrig går hen og bliver en tårevædende læsning, men i lige så høj grad en livsbekræftende læsning med døden som en ufattelig og uendelig størrelse.

Forfatteren er stadig kendetegnet ved, i OULIPO-gruppens ånd, at bruge matematiske og kombinatoriske regelsæt i det litterære arbejde og vil inden Verbale Pupiller skydes i gang bl.a. forelæse om dette på Århus Universitet.

I Fransksproget del
9.00-10.00 Forfatteren læser og kommenterer egne værker.
Sted: Nobelparken, Jens Chr. Skousvej 7, bygn. 1455 lokale 129

II Engelsksproget del
12.00 - 13.30 Forfatteren forelæser over emnet
OuLiPo. Literary formalism and mathematics
Sted: Nobelsalen, Nobelparken, Jens Chr. Skousvej 7, bygn. 1453 lokale 122

Forelæsningerne er arrangeret af lektor/ph.d. ved Fransk Institut Steen Bille Jørgensen og Mathias Kokholm i samarbejde med SLK og Nordisk Institut.

Se desuden OULIPOS hjemmeside og læs mere om Jacques Roubaud.

Der vil komme mere tekst om Jacques Roubaud og OULIPO her på siden og nye oversætelser til dansk ved Steen Bille Jørgensen.

* Jacques Roubaud læser op på Verbale Pupiller og læses op på dansk af Martin Larsen lørdag d. 15. september.


  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.